Merkurius veckobrev v 17

Hej Merkurius!

Ännu en vecka som har gått i rasande takt! Inte klokt att vi nästa vecka är inne i maj månad.

Veckan som gått

Under måndagens mentorstid bidrog alla elever i Ladan till ”Håll Sverige Rent” genom att vara ute och plocka skräp. Detta på initiativ från skolans grönflagg-råd där några elever i klassen är drivande. Bra jobbat! Vi avslutade med att äta en glass ute i solen – för det var ni värda!

I övrigt är det mycket på gång i alla ämnen just nu. Det är inte många hela veckor kvar på terminen så se till att utnyttja all lektionstid, lämna in allt i tid och plugga i god tid inför uppgifter och prov.

I matten har vi avslutat vårt arbete med volym och tredimensionella figurer och eleverna har fått ut sin bedömning och tips på vad de kan utveckla. I slutet av projektet hann några av grupperna tillsammans med Maria, vår mediapedagog, rita sina figurer i ett ritprogram samt skriva ut dem med 3D-skrivare. Här är några av alsterna;

Just nu är vi inne på ett område i matten som har tydlig koppling till verkligheten – procent. Vi har pratat in- och utlåningsränta, lite amortering, effektiva metoder med hjälp av förändringsfaktor och vad som är skillnaden mellan procent och procentenheter. Nästa vecka har vi en avstämning på just detta och allt inför det ligger ute på classroom.

I no:n har vi byggt vidare på elläran – för att få el behövs energi. Vi har därför lärt oss mer om olika energikällor, hur de fungerar och fördelar och nackdelar med dessa. Under halvklasstimmarna har eleverna redovisat för varandra om dem, men även byggt eco-racers med hjälp av vind, vatten och solenergi.

Parallellt har vi gått in i vårt sista projekt för terminen och det i teknik – där vi ska bygga bilar som rullar. Vi har inlett det med att lära oss skillnaden mellan skiss och ritning och tränat på ritningar i tre vyer och i olika skalor samt lära oss mer om några tekniska begrepp om bilen.

I svenskan har båda klasserna under veckan firat och fikat då alla genomfört sina redovisningar och låtanalyserna. Bra jobbat alla!

Tisdagen blev en hemstudiedag då vi vaknade till att skolan var strömlös. Vi fick snabbt ställa om då det inte fanns ventilation, fungerande toaletter och ett kök som kunde laga mat. Många har bra koll på våra rutiner kring detta på classroom efter alla distansveckor förra året.

Veckan som kommer:

Vanlig skolvecka enligt schemat

Kommande:

  • v.20 – Båda grupperna ska på besök till ungdomsmottagningen i Gustavsberg. Mer info kommer.
  • Välkomna på Skolans dag 11/5 kl 13-15. Mer info kommer
  • Omvärldsdag 23/5.

Trevlig helg och valborg!

/Merkuriusteamet