Merkurius veckobrev v 40

Hej alla i Merkurius!

Veckorna flyter på och nu har hösten med alla dess vackra färger och varierande väder verkligen gjort sig till känna. Vi har varit ute i både sol och regn under veckan.

Veckan som gått

Vi började veckan med mentorstimme då trygghestgruppen genom Åsa och Ayla var ute och pratade med oss om vad de gör, vilka som sitter i gruppen, kamratstödjarnas roll, hur trygghetssamtal går till och vi fick även hjälpa till att se över trygga och otrygga platser på skolan för vidare arbete. Vi kommer att ha kamratstödjare från båda klasserna som kommer att hjälpa till med det förebyggande arbetet. Vi utsåg även husrådsrepresentanter som kommer att sitta i husrådet tillsammans med andra elever från Ladans klasser och Fredrik.

I matten är vi igång med taluppfattningen och det är mycket nya begrepp, metoder som vi möter bl a negativa tal och potenser. Vi passar även på att fräscha upp tidigare kunskaper som metoder för de fyra räknesätten samt smarta strategier vid multiplikation med tal mellan 0 och 1. Ett tips för att underlätta vid olika metoder och beräkningar är att träna multiplikationstabellerna. Ta gärna en vända med det därhemma.

I No:n har vi under veckan jobbat med att undersöka vilka ekosystemtjänster som finns i olika ekosystem på skolgården. Ni fick gå ut och undersöka ert ekosystem, ta bilder och sammanställa det i presentationer som ni sedan höll muntligt. Vilket fantastiskt jobb ni gjorde! Sista grupperna har också varit ute och undersökt ”den andra sjön” som de ska jämföra med Lemshagasjön. Några elever valde en egen sjö att undersöka och några var med Madelene vid Långträsket. Vi håller nu på att sammanställa våra resultat i en labbrapport som vi sedan ska dra slutsatser utifrån.

Hej från hemkunskapen och Lollo och Hanan!
Nu har vi kommit några veckor in på terminen och vi (Lollo och Hanan) är mycket imponerade av elevernas förkunskaper i ämnet hem- och konsumentkunskap. Vi har inlett terminen med att gå igenom de olika livsmedelsgrupperna, tallriksmodellen och ämnets tre huvudperspektiv/kärnvärden H – E – M: HÄLSA – EKONOMI – MILJÖ
Genom ämnet hem- och konsumentkunskap så utbildar vi framtidens medvetna konsumenter och där tycker vi redan att flera elever har kommit långt. Något vi däremot märker viss okunskap och skepsis kring är hur man med enkla medel kan byta ut vissa råvaror till mer hållbara alternativ. När man t.ex. gör en köttfärssås med spagetti så kan man (bör man) ur alla tre perspektiven tillföra fler grönsaker och/eller rotfrukter i sin sås istället för att ha så mycket kött som möjligt på tallriken. Istället för en buljongtärning så kan man ta tillvara på smakerna från riktiga grönsaker. Det är kul och utmana så det fortsätter vi med.
Vi arbetar oss igenom de olika livsmedelsgrupperna och på bilderna nedan så kan ni se fantastiska frukostar med fokus på frukt och bär, där eleverna har tänkt på ”HEM”-perspektiven när de har planerat och lagat sina rätter. Näst på tur är grönsaker och eleverna kommer vid det lektionstillfället få ta för sig av en stor grönsaksbuffé och laga en huvudrätt av råvarorna, en pastasås, en gratäng, grönsaksbiffar eller något annat som de antingen väljer själva eller så tar de av de recept vi förbereder. Efter det blir det rotfrukter, kött och sedan fisk och skaldjur.
Ämnet är ett övningsämne där all tid eleverna kan få utanför lektionstid ger dem mycket. Så med det sagt, låt dem hacka, steka, koka, mäta, blanda, diska, torka och handla. Om de knorrar, hälsa från oss 😉
Smaklig måltid!
Vänligen,
Lollo och Hanan

Veckan som kommer

Tisdagen 12/10 Merkurius grön har Livskunskap tisdag fm. Information om tider kommer att finnas på schoolsoft.

Onsdag 13/10 Merkurius grön har NO/Hkk 8.30-10.30 på skolan. Vi kommer att göra en aktivitet tillsammans hela klassen utomhus. Tänk på kläder efter väder och bra skor. Ni får gärna ta med lite enkel mellis.

Onsdag 13/10 Merkurius grön slutar efter matten 12.15 och Merkurius röd efter idrotten 11.40. Eleverna kommer erbjudas lunch i skolan, men har inga lektioner efter lunch.

Onsdag 13/10 Föräldramöte 18-19.30 Vi ses i Ladan! Varmt välkomna!

I övrigt vanlig skolvecka enligt schemat:)

Övrigt

Prao
Merkurius kommer att ha prao under v.48. Praoblankett finns att skriva ut nedan, annars att hämta hos oss mentorer.

Praoblankett

Vaccination difteri, stelkramp, kikhosta                                                                                                                                  

Skolsyster Judith har skickat ut information om erbjudande om kombinationsvaccin mot difteri, stelkramp och kikhosta. Vaccineringen kommer att ske onsdag 20/10. För er som tänker att ert barn ska ta vaccinet behöver en blankett fyllas i som finns på schoolsoft och den ska sedan lämnas till Judith, mentorer eller expedition. Om du inte har möjlighet att skriva ut har vi några exemplar hos oss mentorer.

Covid-19 vaccination                                                                                                                                                                                  

Se information från skolsyster Judith på schoolsoft. Om ni inte har möjlighet att skriva ut blanketten på schoolsoft, finns blanketter hos oss mentorer. Sista datumet för att lämna in blanketten är 15/10.

Kommande datum

  • 12/10 – Merkurius grön Livskunskap fm
  • 13/10 – Ordinarie föräldramöte
  • 13/10 – eleverna slutar 13
  • 19/10 – Orientering Ladan
  • 20/10 – vaccination Judith
  • 26/10 – Merkurius röd Livskunskap fm
  • v 44 – Höstlov
  • 10/11 – Föräldramöte med SYV

Ha en härlig hösthelg!

/Merkuriusteamet