Merkurius veckobrev v.43

Äntligen läslov!

Ja, ni läste rätt, läslov, det är inte ett höstlov. Förr i tiden fick ungarna ledigt från skolan för att kunna hjälpa till på gården med att plocka upp potatisen. Nu får ni ledigt för att läsa, så det så. Det första ni kan börja med att läsa är några utredande faktauppsatser som jag bifogat i veckobrevet. Tänk att ni redan nu har skrivit era första uppsatser, wow!

Utredande faktauppsatser, läs och lär

Emigration

FN – faktauppsats

Gustav R So _ Sv immigration

So svenska uppgift

 

Läsning!

Jag vill uppmana alla föräldrar att påminna, peppa, stötta, belöna, hota, muta, gör vad ni vill bara era ungar läser! Jag kan inte nog betona hur viktigt det är. Läsningens effekt kan man inte underskatta, dessutom finns det mängder med studier som visar att barn som läser har högre betyg …(ja här skulle det så klart ha varit en källhänvisning men det har jag inte.) Efter läslovet kommer vi sätta fart med läsningen på skolan, så öva på så har du redan nu ett försprång.

Föräldragrupper och familjefika

Det ligger nu grupper ute på Schoolsoft med vilka familjer som ska ses och fika och vilka föräldrar som ansvara för olika aktiviteter. När det gäller aktiviteter för hela klassen är det en aktivitet på hösten, alltså denna termin ht.17, en på våren vt-18, klassresan ht-18, samt skolbalen/avslutningsdico vt-19. När det gäller fikaschemat/middagsschemat så är tanken att fyra familjer som inte brukar träffas, träffas för en enkel middag, fika eller annat kul. Tanken med dessa fyra-grupper är att det ska underlätta för er och oss att stötta era barn i att våga bygga relationer även utanför sin komfortzon. En i gruppen är sammankallande och vi hoppas att denna aktivitet ska kunna ske under höstterminen. Nästa termin blir det nya grupper! På föräldramötet diskuterade vi detta och alla var rörande överens om att det är ett bra tillfälle och bra sätt att lära känna varandra lite bättre.

Info från kommunen:

Hej!
Vi vill bjuda in föräldrar i kommunen, samt personal inom barn och omsorg till en föreläsning och samtalskväll tisdagen den 21 november kl. 18.30-20.00 i Gustavsbergs kyrka.

Hur pratar vi med barnen om det som de möter på nätet?

Vi talar om hantering av viktiga frågor i vår digitala tidsålder: allt från livets frågor, självbild, mening, selfies till nätmobbing och nätporr.

Denna gång är det Ulrica Stigberg som besöker oss. Hon är författare, föreläsare och präst i Fryshuset sedan 20 år. Hennes två senaste böcker ”Om barn och livets frågor” och ”Visuell drog – om barn, unga och nätporr” (tillsammans med Maria Ahlin) lyfter ämnen som många föräldrar tycker är viktiga men som många kan uppleva är svåra att samtala med barn och unga om. Med önskan om en kväll med samtal på en bra nivå, där vi inte moraliserar men pratar om det som kan oroa och påverka på olika sätt.

Vi ber er att skriva ut och sätta upp affischen och gärna sprida den till föräldrar och personal på olika sätt.

Denna kväll ingår i en miniserie sk. föräldraföreläsningar. I september hade vi en uppskattad kväll för föräldrar med yngre barn, om trots, utveckling, anknytning mm med två psykologer från Hamnen.

Varmt välkomna!

 

Ha nu ett riktigt härligt läslov!

/Mentorerna i Merkurius

 

 

 

 

 

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']