Merkurius veckobrev v.45

Hej alla elever och föräldrar i Merkurius!

En annorlunda vecka

En annorlunda vecka med ett annorlunda slut – så kan vi sammanfatta v.45. Som ni redan märkt har vi  – som så länge har varit förskonade – drabbats av sjukdom och frånvaro. Det har ni elever fått uppleva då flera av lektionerna har varit inställda eller så har ni haft vikarier. För att få stopp på smittspridningen har vi nu beslutat att måndagen blir en studiedag – ni kommer inte ha några lektioner. Tisdagen och onsdagen blir hemstudier med digital distansundervisning. Detta provade vi i våras och nu är det alltså dags att testa på riktigt. För att på bästa sätt klara av distansundervisning och hänga med på vad som händer måste du som elev se till att följa ditt ordinarie schema, men hemifrån. Det kommer gå till som vanligt egentligen med den skillnaden att du sitter hemma och vi sitter hemma – men ses över en skärm. Alla lektioner ligger i Classroom. Där finns även länkar till möten som vi har digitalt. Det är alltså superviktigt att du alltid går in i rätt ”klassrum” under rätt tid, dvs den tid du skulle haft lektionen i skolan. Under veckan pratade vi faktiskt en hel del om detta, om hur en stor del av ansvaret för att verkligen göra rätt saker rätt tid, nu ligger på dig som elev. Vi finns naturligtvis där och stöttar så mycket vi kan!

Dikter

I svenskan har vi under veckan studerat lyrik och poesi. Vi har pratat om vers, strof och rim. Ni elever har fått öva på motsatsord och skrivit egna dikter. Att skriva egna dikter om varför en klasskamrat aldrig mer får låna varken penna eller sudd, visade sig vara väldigt lyckat. Nästa vecka fortsätter vi med dikter lite till för att sedan flytta fokus mot noveller.

Lägerskola eller klassresa – det är frågan … 

Vi hade tänkt visa en fantastisk film om hur en lägerskola till Kebnekaise skulle kunna se ut. Men, eftersom veckan som sagt veckan har varit allt annat än vanlig har vi inte haft den möjligheten. För att ni alla ska kunna se filmen mailar vi ut den istället. Vi mailar också ut en enkel enkät. Den vill vi att ni svarar på senast tisdag kl.15. Enkäten handlar om att ta ställning till om ni är mest lockade av en 6- dagars lång lägerskola till Kebnekaise i skolans regi – eller 3-dagars klassresa i föräldrarnas regi.

Om, det skulle visa sig att de flesta känner sig mest lockade av en lägerskola till Kebnekaise, har vi en del idéer på hur vi ska kunna finansiera det hela. Som det ser ut nu kan det eventuellt finnas möjlighet att söka vissa bidrag för lägerskolan. Inte bidrag via skolan, men bidrag på andra håll som ett EU-bidrag och liknande. Det finns en preliminär budget som vi om det visar sig att intresse finns, går igenom på föräldramötet den 11 november.

Vi som mentorer vill än en gång betona att vi vill ge barnen en unik upplevelse för livet med fokus på samarbete och gemenskap som som en unik naturupplevelse! Skulle det visa sig att de flesta känner sig mer lockade av en klassresa, lämnar vi över den bollen till er föräldrar. Då kommer ni få tid att diskutera detta under föräldramötet. Vi ber er därför om att vänta med att maila ut eventuella alternativ och omröstningar tills vi vet hur intresset för Kebnekaise ser ut.

Ta nu riktigt mycket hand om varandra – genom att vara långt ifrån varandra fysiskt!

En stor digitalkram från team Merkurius!