Merkurius veckobrev v 46

Hej Merkuriusar!

Efter en kall men härlig vecka så var det fredag igen. Nu är det bara fem veckor kvar till julavslutningen och vi är mitt inne i enperiod av mycket plugg. Vi behöver hjälpas åt att stötta varandra för att orka hela vägen in i mål. Så hjälp varandra, fokusera på lektionerna, planera noga hur era veckor ska se ut och börja i god tid med saker för att slippa stress. Och tänk på att en lagom blandning av skola, fritid och vila är bäst.

Veckan som gått

På mentorstimmen i måndags läste vi tillsammans en text om normer och normkritik, tog ut nyckelord och diskuterade dessa. Därefter fick ni sätta er in i olika personers perspektiv. Varje elev fick en liten lapp med en text om personen t ex

“Du är en muslimsk tjej. Du bor med dina föräldrar som är djupt troende. Du pluggar till jurist på universitetet”. 

“Du är sjutton år, du går samhälls- programmet på gymnasiet och har nyligen blivit förälder”.

“Du är en kille som har flytt med din familj från Irak. Du går i nian och drömmer om att bli läkare”.

Därefter fick eleverna utifrån några frågor skriva en text om sin person. På nästa mentorstimme kommer fortsättningen på detta.

I matten är vi nu inne i de sista veckorna kring rymdgeometrin. Vi jobbar i grupper kring ett förpackningprojekt för att förstå de olika begreppen och metoderna inom området bättre.

I No:n är vi även där i sluttampen på arbetsområdet Grundläggande kemi. På labbtimmarna har vi fördjupat oss i labbrapportens olika delar genom att titta på mönstertexter, samskriva olika delar av dem och genom att lägga slutsatspussel och reflektera kring dem. Vi har även utfört laborationer praktiskt (se bilder nedan). Och just nu håller ni på att planera egna laborationer som ska visa på och bevisa begreppet densitet. Det är så roligt att se er ta er an uppgiften, det ska bli kul att se vad varje grupp har planerat för laborationer.

Veckan som kommer

Vanlig skolvecka enligt schemat.

Övrig viktig info

  • Föreläsning: unga nätet porr mm

Hej!
Vi vill bjuda in föräldrar i kommunen, samt personal inom barn och omsorg till en föreläsning och samtalskväll tisdagen den 21 november kl. 18.30-20.00 i Gustavsbergs kyrka.

Hur pratar vi med barnen om det som de möter på nätet?

Vi talar om hantering av viktiga frågor i vår digitala tidsålder: allt från livets frågor, självbild, mening, selfies till nätmobbing och nätporr.

Denna gång är det Ulrica Stigberg som besöker oss. Hon är författare, föreläsare och präst i Fryshuset sedan 20 år. Hennes två senaste böcker ”Om barn och livets frågor” och ”Visuell drog – om barn, unga och nätporr” (tillsammans med Maria Ahlin) lyfter ämnen som många föräldrar tycker är viktiga men som många kan uppleva är svåra att samtala med barn och unga om. Med önskan om en kväll med samtal på en bra nivå, där vi inte moraliserar men pratar om det som kan oroa och påverka på olika sätt.

Denna kväll ingår i en miniserie sk. föräldraföreläsningar. I september hade vi en uppskattad kväll för föräldrar med yngre barn, om trots, utveckling, anknytning mm med två psykologer från Hamnen.

Varmt välkomna!

  • Klassreseinformation

Klassrese-information till eleverna:

Maila ditt önskemål vart klassresan ska gå, till följande mailadress: klassresa@lemshaga.se (senast 7 nov)

Klassrese-information till föräldrarna:

Vi i föräldragruppen för klassresan vill kort informera om följande saker:

Klassresan blir (troligtvis) 23-25/8 2018.

I dagsläget har vi 39000:- i klasskassan och vi kommer behöva minst 30000:- till, vi har denna termin och nästa termin på oss – ju mer pengar desto mer roliga aktiviteter.

Skolan är inte inblandad i klassresan, det är ungdomarna tillsammans med oss föräldrar som driver och åker på denna.

Mer information kommer här via veckobreven, håll utkik!

Varma hälsningar//Föräldrarna i klassresegruppen

  • Nya skåp och värdesaker

De nya skåpen är nu på plats och ni börjar sakta men säkert göra er hemmastadda. Dock saknas det lås på många skåp vilket är väldigt konstigt då många värdesaker skall förvaras där. Vi vill påminna alla att ni bör inte ta med er värdesaker till skolan. Skolan avråder det. Det ni tar med er till skolan måste ni själva ta hand om och ha ansvar för. Ni kan låsa in dem i skåpen. Skolan ansvarar inte för värdesaker som försvinner.

Kommande datum

  • 29 november – Omvärldsdagen – museibesök, mer info kommer
  • 13 december – Luciafirande på morgonen
  • 21 december – Klassens dag + Julavslutning, kvällstid

Ha en mysig helg!

/Patrik, Annica, Charlotta och Madelene

 

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']