Merkurius veckobrev v.47

Hej alla elever och föräldrar i Merkurius!

Det är veckobrevet kommer handla om  städer, klassråd, aktivitet för klassen, möte i fyra grupper, märk era laddare och “Afrovadå”.

Städer

Har du någon gång funderat över vad som får dig nyfiken på en text? Har du någon gång fångats av en text och glömt tid och rum? Har du någon gång blivit berörd av en text? Inte? Isåfall har du nu chansen. I filerna nedan finns fantastiska texter om städer, skrivna av kända författare. Städerna finns ibland på riktigt och ibland bara i din fantasi. Läs och njut!

Stella Tjulander – Här lämnar du in din text om staden-2

den tvåsidiga staden

Stad

spegelns kant

En tidig sommardag-2

Tom-2

Klassråd

Under mentorstimmen på måndag kommer vi ha klassråd. För att förbereda dig inför klassrådet kan du fundera över saker du skulle vilja ta upp eller fråga om. Om det är något du vill ta upp eller fråga om så kan du prata med eller maila till klassrådsrepresentanterna Ella, Jockum, Clara och Nova.

Aktivitet för klassen och möte i grupper om fyra

På Schoolsoft kan ni föräldrar se vilken föräldragrupp som vilken termin ansvarar för att anordna en klassaktivitet. Klassaktiviteten syftar till att lära känna varandra, eller rättare sagt inte tappa kontakten med varandra. På måndag är det klassråd och då kanske ni elever vill komma med förslag (inga dyra lyxförslag) på en aktivitet som ni skulle kunna göra tillsammans nu under höstterminen, innan jul.

På Schoolsoft kan ni föräldrar även se vilken grupp om fyra som ni är med i. Några av grupperna har redan hunnit att träffas och det har varit ett lyft för klassen. Vi märker stor skillnad på samarbete och gruppdynamik.

Märk era laddare och lås in era saker i ert skåp

Läxa till nästa vecka är att märka era laddare genom att skriva namn på laddaren med vattenfast penna. Vi vill också påminna om att låsa in jackor, väskor och alla andra saker som ni inte behöver ha med er till lektionen i ert skåp. Märk även jackor, väskor och skor med ert namn med vattenfast penna.

Afrovadå och skolan stänger 14.30 nu på måndag

På måndag kommer all personal få en utbildning. Utbildningen går ut på att medverka i ett forumspel på temat rasism och utanförskap. Forumspelet framförs av en ensemble och dramapedagog från Circonova.

Vi startar med forumspel och jobbar sedan utifrån händelserna som sker på scenen. Det viktiga i detta arbete är inte att göra rätt, utan att göra någonting! Vi belyser åskådarrollen och tränar oss på att bryta förtryck.

Forumspelet är en del i projektet ”Afrovadå – vadå afrofobi?”, som genomförs av Adoptionscentrum i samarbete med Circonova och med stöd från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).

Samma utbildning kommer ni elever också att få på tisdag. Tiderna som gäller är Merkurius Röd kl.10.30-12 i No-salen med Patrik och Merkurius Grön kl.13-14.3o i No-salen med Jonas.

 

Omvärldsdag på onsdag för Merkurius

Ni kommer att åka till Moderna Museet onsdagen den 29:e november. Besöket är en start på ett projekt i slöjd och bild, där ni kommer få en guidad visning om Modernismen. Ni kommer sen få välja ut en detalj ur ett konstverk som har inspirerat er samt fotografera den detaljen. Bilden av denna detalj ska ni sen arbeta med under ca 8 lektioner.

De som kommer med bussen till Slussen möts av Åsa, Sven och Mia och promenerar tillsammans till museet. (Buss 474 från Gustavsbergs C 8.25, framme vid slussen 8.58.) Vi träffas där bussarna kommer in kl. 9.10

Om du tar dig in på annat sätt är det helt ok, men du måste meddela oss detta, men du måste vara på plats vid Moderna museets ingång senast kl.9.45.

https://www.modernamuseet.se/stoc…

Alla tar med sig egen matsäck.

Visningen är mellan 10.00-11.00 sen käkar vi medhavd lunch. Efter det kommer vi att kolla på utställningen NormForm på Arkitekturmuseum som ligger i samma byggnad.

Kommande datum

  • 13 december – Luciafirande på morgonen
  • 21 december – Klassens dag + Julavslutning, kvällstid

Trevlig helg!

/Mentorerna i Merkurius

 

 

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']