Merkurius veckobrev v.50

 

Hej alla elever och föräldrar i Merkurius!

Vet ni vad en krönika är? 

En krönika är en personlig artikel om en vardaglig, aktuell händelse. Ordet krönika kommer från det grekiska ordet chronos som betyder tid. När man skriver en krönika tar man upp något aktuellt ämne och har åsikter om det. Som krönikör är syftet med texten att underhålla och övertyga. 
Under de senaste veckorna har ni elever fått arbeta med att både läsa och analysera krönikor. När ni arbetar med att skriva analyser av krönikor så tränar ni på att utveckla flera centrala förmågor inom svenskämnet, nämligen att:

 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
 • läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
 • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
 • urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och
 • söka information från olika källor och värdera dessa.

Nästa steg blir att skriva egna krönikor. Så om du inte redan nu vet vad du vill skriva om så är det dags att fundera ut ett aktuellt ämne, ett tema eller något annat som du har åsikter om.

 

Har du funderat på var du vill göra din prao?

Under vårterminen, v.8, är det dags för er elever att göra prao. Praoplats söker man själv genom att ta kontakt med till exempel olika butiker, förskolor eller restauranger. På hemsidan finns en länk till en sida med papper som ni behöver skriva ut inför er prao. Pappren ska lämnas till praoplatsen. Om man är osäker på hur man ska söka så rekommenderar vi er att skriva en platsansökan. Hur man skriver en platsansökan vet ni redan eftersom ni gjorde det på svenskan i våras. Den praktiska arbetslivs orienteringen kommer ske v.8. Därför är det dags att redan nu börja fundera på var just du skulle vilja göra din prao. Förra året praoade eleverna på bland annat Ica, Delselius, Hemköp, Coop, City Gross, Café Satsa, Ica i Åre, Golfklubben på Ingarö, tidningen “Veckans affärer”, Stadsteatern, djuraffär, hunddagis, jeansbutiken Lewis, skolköket på Lemshaga och en bondgård på Värmdö. Vi mentorer gjorde vår prao på bland annat Operan, förskolan och sjukhus. Om det skulle vara så att man inte själv får tag på en praoplats så kan skolan hjälpa till. Då kan man kanske få göra sin prao i köket eller på lågstadiet. Så dags att söka praoplats, lycka till!

Har du lämnat ditt bidrag till Lemshagas Nobelpris i fantasi och kreativitet? 

Nu är det snart dags att dela ut Lemshagas Nobelpris i fantasi och kreativitet och du är välkommen med ditt bidrag! Exempel på bidrag kan vara en text, en låt, en film, en bild, en staty, en uppfinning, en idé eller något annat fantasirikt och kreativt som du skapat. Skriv också en kort text där du motiverar varför just ditt bidrag ska vinna. Glöm inte namn och klass. Alla åldrar får vara med och tävla. Lemshagas Nobelpris i fantasi och kreativitet delas ut på skolavslutningen den 21 december 2017. Lämna ditt bidrag till din mentor senast den 15 december!

Vill du gå fackeltåg på julavslutningen?

Vi samlas utanför vårdcentralen i Gustavsberg kl.18. Vi delar ut facklor så du ska inte ta med en egen. Sedan går vi i ett gemensamt fackeltåg upp till kyrkan och har vår julavslutning där kl.18.30.

Kommande datum

 • 15 december – Sista dagen att lämna in ditt bidrag till tävlingen
 • 21 december  – Vanlig skoldag fram till jullunchen. Julavslutning 18.30-19.15 i Gustavsbergs kyrka.
 • 8 januari – Skolstart enligt schema.
 • 7  februari – Utvecklingssamtal hela dagen.
 • 21 februari – Föräldramöte
 • 19-23 februari – Prao hela veckan
 • v.9 sportlov
 • v. 14 påsklov
 • 30 – april, studiedag
 • 14 – juni, skolavslutning

Det här är det sista veckobrevet för den här terminen och vi vill härmed önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

/Annica, Madelene, Patrik, Charlotta och Mia

 

 

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']