Merkurius veckobrev v 7

Hej Merkurius!

Äntligen verkar den värsta sjukperioden dragit förbi och vi är åter nästan fulla klasser! Det är härligt att ha er alla på plats! Nu är det bara en vecka kvar till den första pausvilan den här terminen – sportlovet! Det är ni alla förtjänta av!

Veckan som gått

Veckan inleddes med en mentorstimme där vi följde upp det som många av er lyfte på utvecklingssamtalet – gymnasievalet. Även om ni inte är riktigt där än, märker vi att många har funderingar kring detta. Vi tittade på en film om gymnasievalet och de olika gymnasieprogrammen där vi fick en hel del matnyttig information. Därefter fick ni skriva ner svar på frågor och egna tankar kring filmen i era mentorsdokument. Här kommer en länk till filmen ifall ni vill titta tillsammans på den därhemma:

https://www.youtube.com/watch?v=s_fCArfmm70

Veckan har även bjudit på olika beräkningar inom rymdgeometrin i matten. Den ena klassen har bekantat sig med sju geometriska kroppar och tittat på vad som skiljer dem åt kring begrepp som hörn, kant och sidor. Ni har även fått bygga egna rymdgeometriska kroppar för att förstå vilka 2D-figurer de består av och hur man beräknar begränsningsytans area. Den andra klassen håller på att beräkna volymen på alla dessa kroppar och försöker förstå sig på varför formlerna ser ut som de gör. Ni fick bl a undersöka hur en cylinder med samma mantelarea ska se ut för att få så stor volym som möjligt. Nästa vecka kommer ni i grupp påbörja ett förpackningsprojekt kring allt vi lärt oss i rymdgeometrin.

I No/Tk har några av er den här veckan genomfört och utvärderat vår sista labb i kemi för den här terminen samt gjort lite smålaborationer kring elektricitet. Vi är nu igång med arbetsområdet elektricitet och magnetism – vi har bl a i veckan funderat på vad som händer om det blir elavbrott i en hel stad, skrivit och redovisat elproduktreflektioner och ritat elektriska kretsar. Nästa vecka kommer vi komma in på begreppen ström, spänning och resistans. 

Veckan som kommer

Sista veckan innan lovet. Se till att lämna in alla uppgifter, plugga i tid till proven och om du behöver kom på studietiden måndag 8.30.

Övrig information

Schemaförändringar fr v 7

Det har skett en del schemaförändringar från v 7. Det nya schemat finns på hemsidan och på schoolsoft.

Inspirationsmässan 2022

Även i år vill vi anordna en inspirationsmässa för våra elever i årskurs 7-9 och hoppas att många vill vara med och inspirera.
Har du några utbildningar, yrkes- eller livserfarenheter som du kan dela med dig av?
Hör av dig till maria.knutas-wegner@lemshaga.se senast 28 februari om du vill vara med!

Allaktivitetsdag 15 mars

Nu har vi bestämt ett nytt datum för allaktivitetsdagen – 15 mars! Skidresan till Romme går att boka in sig på (se info på schoolsoft), men  vi kommer självklart att erbjuda andra aktiviteter den här dagen för alla som inte är skidsugna. De alternativen är inte spikade än men skridskor+bad, Yoump+paddel och spadag (på skolan) är aktiviteter vi jobbar på för att kunna erbjuda.

Kommande viktiga datum

Sportlov v 9

Ha en fin helg!

/Merkuriusteamet