Merkurius veckobrev v.

Hej alla elever och föräldrar i Merkurius!

Veckorna rullar på och det var någon som sa att ”Nu är det bara tjugofem skoldagar kvar till sommarlov!”, kan det verkligen stämma? Ni får räkna efter själva, men det är definitivt nedräkning.

Sommarjobb?

Inför ett sommarlov mellan årskurs åtta och nio kan det bli aktuellt att söka sommarjobb. I år kanske den möjligheten ser lite annorlunda ut med tanke på pandemin. Oavsett om man vill, kan eller kommer söka sommarjobb, kommer man säkerligen så småningom ställas inför utmaningen att söka ett riktigt jobb. I det läget kan det vara bra att veta hur man skriver en jobbansökan och ett CV. Hur skriver man formellt? Hur gör man för att övertyga en arbetsgivare om att just jag är rätt person för jobbet? och hur beskriver man sina goda egenskaper? Generellt är vi varken vana eller bekväma med att beskriva våra egna positiva personlighetsdrag. Därför har det varit både nyttigt och lärorikt att göra det för en gångs skull. Att skriva en platsansökan med ett personligt brev, meritförteckning och allt som hör därtill har vi tränat på under de senaste två veckorna. Nu ska alla vara klara med det.

Sista veckorna …

Vår sista uppgift i svenska den här terminen blir att dels lära oss hur man skriver en novell och dels skriva klart bokanalysen. För er som inte har lagt märke till det än, så har vi satsat varje måndag på just läsning. Eleverna orkar läsa allt längre stunder och den läsro som infinner sig i klassrummet är helt underbar! Målet är att orka läsa i minst 1-1,5 timme i sträck, eftersom att under de nationella proven i årskurs nio sitter eleverna och läser under så lång tid. Ni kommer väl ihåg? Läsning är en kondition som ständigt måste hållas igång för att vara på toppform.

Skolans dag

Nästa vecka har vi skolans dag på onsdag. Precis som allt annat, som har med firande det här året att göra, kommer även skolans dag se annorlunda ut. Mer information om detta finns på Schoolsoft. För att minska smittan, vill bara uppmärksamma er på att vi fortfarande inte tar emot några föräldrar eller andra besökare.

Lemshagas café

Lemshagas lilla café har äntligen öppnat igen. Nu är caféet ambulerande och utomhus vilket visade sig vara en riktig hit för att få ut ungdomarna på rast! Stort tack Malin för ditt engagemang och tid!

Muntliga presentationer

I No har eleverna haft muntliga presentationer. Det har varit en stor utmaning för många att våga stå och prata inför klassen. Att hålla en redovisning, ensam, när alla tittar på kanske inte direkt är drömmen för alla. Men, något man definitivt kan träna upp och bli bättre och bättre på. Talängslan är fullt naturligt och reaktionerna med hjärtklappning, andnöd och hög puls som uppstår sitter mycket djupt rotat i våra gener. Orsaken till det är att man förr i tiden kunde bli utstött av gruppen om man tog för mycket plats. Gruppen var livsviktigt för vår överlevnad eftersom det kunde vara svårt att klara sig på egenhand. Mekanismen, talängslan är alltså inget konstigt, men något som idag gör att vi känner oss mer hotade än vad vi faktiskt behöver. Talängslan kan som sagt tränas bort och ju mer vi tränar, desto mindre stressade och oroliga kommer vi känna oss när vi ska prata inför en grupp.

Framtidens städer

I So har vi arbetat med att utveckla idéer om hur framtidens städer kan se ut. Eleverna har undersökt hur gamla städer har utvecklats, hur dagens städer fungerar, till hur framtidens städer kanske kommer att se ut. Eleverna har varit mycket kreativa och fantasifulla och det märks att det finns en stark framtidstro!

Ta hand om er och håll i och håll ut!

/Team Merkurius