Merkurius veckobrev v 47

Hej alla Merkuriusar!

Nu är det inte många veckor kvar av den här terminen – 4 veckor kvar till jul. Vi märker av lite trötthet lite här och var – peppa varandra och kämpa på de sista veckorna innan julvila.

Veckan som gått

Veckans mentorstimme hade även den här veckan gymnasiefokus. Ni fick med hjälp av mässtidningen förbereda er inför helgens gymnasiemässa. Ni fick bl a ta reda på vilka frågor man kan ta med sig när man besöker en skola, vilka de 12 yrkesförberedande och 6 högskoleförberedande programmen är. Vi hoppas att ni tar en stund tillsammans därhemma och antingen tillsammans tittar på de frågorna ni har i uppgift att ta reda på (finns på schoolsoft) och/eller besöker mässan digitalt för att redan nu börja resan mot gymnasiet.

Under de senaste veckorna har vi haft kemifokus på no-timmarna. Vi har tittat tillbaka på den grundläggande kemin för att lättare förstå hur och varför ämnen vill nå ädelgasstruktur. Vi har även lärt oss mer om syror och baser och bl a undersökt vad olika vardagskemikalier har för pH-värde samt vilka pH-indikatorer man kan använda sig för att ta reda på detta. Vilka fantastiska kemister vi har i klassen – så kul att se! Ni har jobbat strukturerat, noggrant och verkligen utfört laborationerna på bästa sätt.

 

I matten jobbar vi just nu med mönster och Algebra. Vi har använt metoder som ”fyrfältaren” för att få fram en formel till ett mönster och lärt oss förenkla nya typer av algebraiska uttryck. Veckan efter praon kommer vi att jobba med balansmetoden för att lösa ekvationer och sedan använda dessa för att lösa olika typer av problem. Vi kommer även veckan efter praon vara med i matematiktävlingen Pangea. Spännande!

Veckan som kommer

Praovecka!

Vi hoppas att ni alla får en givande praovecka. Ni fick under veckan ut praolappen som ni ska lämna till er arbetsgivare när ni börjar på måndag. Den ska ni sedan få tillbaka sista praodagen för att sedan lämna den åter till oss mentorer.

I classroom finns praouppgiften som ni ska jobba med under veckan. Den kommer vi sedan att sammanställa på en del av mentorstimmen vecka 49. Vi kommer också ta del av varandras upplevelser och erfarenheter från praon.

Kommande:

  • Gymnasiemässa digitalt 25-27/11.
  • Vecka 48 –  Praovecka
  • Lucia 13/12 – se mer information på schoolsoft
  • Vecka 51 – Sista skolveckan och julavslutning onsdag 22/12 kl på kvällen
  • Allaktivitetsdag 3/2- 2022 se vidare information på Schoolsoft.

Vi hoppas att ni får en mysig första advent och en givande praovecka!    

/Merkuriusteamet