Neptunus v. 43

Hej alla härliga elever och föräldrar i Neptunus

Nu är det äntligen höstlov eller … läslov kanske det var. En hel vecka full med spänning, skräck, lycka, längtan, mod och allt annat som nu en bok kan ge oss läsare. Denna vecka är till för att upptäcka fantasins värld. Vi hoppas verkligen ni får ett fantastiskt lov full med härlig läsning. Titta gärna in på läslov.se och se om ni har möjlighet att kanske inspireras till ännu mer läsning.


SO

I måndags uppmärksammade vi på Mellangården FN- dagen med två fantastiska samlingar som framfördes av våra kompisar i Uranus.

Uranus hade planerat dagens samlingar med ett härligt innehåll med sång, klädvisning och information kring FN:s arbete.

Vi fick kunskap om vad FN står för, förenta nationerna. Vi fick höra hur länderna har gått samman för att skapa en bättre värld. En värld som hjälper varandra när det är svårt eller när vi människor inte kan komma överens.

Vi fick även höra några viktiga delar ur FN:s barnkonvention av några Uranus elever som modigt läste upp dessa för oss.

img_0521   img_0515

FN samlingen blev en härlig start på en fantastisk fortsättning som inbjöd till många härliga samtal och gemensamma uppdrag tillsammans.

Vi startade med att först fördjupa oss i Barnkonventionen genom att lyssna till appen “Alla barns rätt” Här fick vi återigen höra vilka rättigheter vi barn har i världen. Vi samtalade om dessa och hur viktigt det är att vi faktiskt lyssnar på varandra och hjälper varandra att lyckas. Samt även påminde oss om att med rättigheter kommer även skyldigheter så att alla kan få möjlighet till alla våra rättigheter. 

img_0470  img_0471

Vi kopplade alla dessa rättigheter till oss själva och vad vi tyckte var viktigast. Eleverna valde två rättigheter som de fick klistra fast på en duva de målat i olika färger. Alla duvor hänger nu i våra klassrums och påminner oss om att alla barn inte har det lika bra som vi och att vi skickar iväg våra tankar till dem, hoppas att någon lyssnar på dem och ser till att de får det bättre.

img_0487 img_0489 img_0490

Vi fortsatte vårt arbete med fokus på vår värld genom att tittade på en kort film “Om hela världen vore en by”. Denna film gav oss en inblick i hur vår värld ser ut i ett mindre format. Hela världen blir här en by med 100 människor som talar om för oss vilka vi är och vart vi bor, vilket språk vi talar och vilken religion vi praktiserar etc.

Filmen väckte många tankar och en tanke som blev ganska stor var att eleverna kände sig lite bortskämda då de hade så mycket som kanske inte alla barn i deras ålder har tillgång till runt om i världen. När vi hade samtalat en stund så kunde vi se att vår världen ser väldigt olika ut vilket gav oss en ingång till nästa uppgift.

Eleverna fick nu i grupp skapa en egen värld utifrån fyra olika klimatområden. Ökenlandskap, berglandskap, vattenlandskap en ö och regnskog. Eleverna målade, klippte och samtalade om hur deras plats fungerade för människorna. Hur såg deras hus ut? Vad jobbade de med? Hur levde människorna? Vilket språk talade människorna? Vilken religon tillhörde de? 

Samtalen skapades utifrån elevernas egna erfarenheter från resor, filmer och böcker blandat med fantasi för att binda ihop berättelsen kring deras bild. Något som blev grunden till veckans berättelse. Eleverna skapade denna vecka en världsberättelse om livets utmaningar beroende på hur vår omgivning ser ut och vilka tillgångar vi har.

img_0537  img_0533  img_0543  img_0545  img_0548  img_0547

img_0481  img_0480


Friluftsliv

Vi avslutade vår vecka med en fantastisk stund ute i naturen på vårt favorit ställe vid “raketen”. Vi samlades kring lägerelden och grillade marsmellows och åt kex.

img_0567 img_0581


Nästa vecka (v. 44) = höstlov

Måndag: Skolan är stängd

Tisdag: Höstlov, fritids är öppet.

Onsdag: Höstlov, fritids är öppet.

Torsdag: Höstlov, fritids är öppet.

Fredag: Höstlov, fritids är öppet.

Vecka 45

Måndag: Vi hälsar er välkomna tillbaka efter lovet. Vi får besök av några faddrar.

Tisdag: Vi går igenom läsläxan. Vi får besök av några faddrar.

Onsdag: Vi delar ut veckans läxa.

Torsdag: Idrott, glöm ej idrottskläder och handuk.

Fredag: Friluftsliv


Tack för den här veckan,

Camilla, Marie, Trixie och Agneta

En kommentar

  • Matteo och mamma. säger:

    “En rolig vecka”, sa Matteo. Vad många intressanta saker ni har för er.

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']