Neptunus V38

Hej alla fina familjer i Neptunus!

 

Nu börjar höstvädret dra in med växlande väder, sol och värme ena dagen och regn och kyla nästa dag. I början av veckan fick vi uppleva magi i naturen med dimma över vatten och ängar.  -Är det älvor som dansar?  Nej, barnen visste att det är vattenånga = )

 

Denna vecka hade vi spännande saker på bokstaven Ll i  bokstavspåsen. Barnen som ansvarar för bokstavspåsen visar upp sakerna och de andra får gissa vilken bokstav det är.  Vi har tränat på hur vi skriver bokstaven och skrivit ord. Vi har också smakat på bokstaven i form av lime och gjort bokstaven med våra kroppar. 

 

 

 

På torsdagen trotsade vi hällregnet och gav oss ut i skogen på friluftslivet. Härligt men blött! 

 

 

Senare på torsdagen hade vi brandövning med alla elever i Mellangården och Villan. Eftersom vi tränat innan gick det riktigt bra, alla visste hur och var de skulle gå. Det var det lite otäckt när brandlarmet ringde så högt men nu vet vi att det fungerar utmärkt. 

 

Under svenskalektionerna har vi förutom att vi arbetat med bokstaven Ll även jobbat med läsläxor och läst texten om Svansar igen. Kan man läsa en text på olika sätt?

 

matematiklektionerna jobbade vi vidare med addition 0-10, gjorde problemlösningar och räknehändelser tillsammans, övat på ma-ord som addition, addera, sammanlagt, tillsammans, likhetstecken, plus, lika mycket m.fl.

 

 

NO Vi tittade på sommarläxorna och ut genom fönstret. Vilken årstid har vi precis haft? Hur vet vi det? Eleverna tänkte själva, berättade för närmaste kompisen och sedan pratade vi gemensamt (enligt en rutin som kallas Think-pair-share). Efter det startade vi upp egna årstidsböcker.

 

 

Idrott

Äntligen fick vi komma in i idrottssalen för att ha idrott! Denna första lektion gjorde vi olika övningar och lekar med en rockring. Mycket tid gick också till alla nya rutiner kring ombytet och vad man ska tänka på i idrottssalen.

 

 

Här kommer en hälsning från Gottis:

Hej!

Denna vecka har vi lyckats få till både Friluftsliv och en idrottslektion i gymnastiksalen.

På friluftslivet startade vi med morgonsamling inne. Vi pratade om hur vi bäst förbereder oss innan vi ska vara ute. Dagens väder var till en start lite lätt regn som under dagen skulle öka till mer regn. Så vi bestämde oss att ta på våra regnkläder, ta med vår ryggsäck med frukt och självklart besöka toaletten om det behövdes.
Ute på gården övade vi oss att hitta rätt rätt klassled. Så småningom kommer vi även att öva på att hitta platsen i ett brandled.Vi valde att inte gå så lång promenad denna dag så det fick bli till vindskyddet. Där samlades vi runt vår eldplats (som vi kommer att prova lite senare i höst med att grilla ngt gott). Frukten smakade toppen och gav energi! Efter det var det dax för några viktiga regler för att vi inte skulle drabbas av ngn olycka. Inte vara för nära det branta-kan halka, inte leka längre bort i skogen så att man inte kan se ngn vuxen och inte använda sig av några tillhyggen/vassa pinnar)
Barnen var mkt kreativa och hittade roliga och fantasifulla platser att leka på och med.
Efter lek var det dax att gå hem lite blöta men glada:)
Inför kommande friluftsliv och även till rasterna önskar vi att eleverna har kläder som fungerar i alla väder. Sverige är som vi vet inte bara sol. Nu har vi lägre temperatur och även regn. Regn är inget farligt att vistas i- kan vara jätte kul! Men då behövs regnkläder och tex. gummistövlar. Detta vill vi att ni föräldrar tar ansvar för. Det är barnen som blir ledsna, oroliga och inte vill vara med då detta saknas.
En frukt/grönsak (bär) är oxå en önskan. Om man ngn gång glömmer fixar vi det på skolan så gott vi kan. Men även där blir barnen ledsna när de inte har med sig rätt saker. Att vistas ute i naturen är underbart med rätt förutsättningar och det finns inget som smakar så bra just när du är ute.
På idrottslektionen fokuserade vi först på att byta om till gympakläder. När eleverna är klara med ombytet får de alltid leka lite ”fritt” med ngt idrottsmaterial. Idag blev det rockring. För en del tar det lite längre tid att byta om och då är det en bra start att de som är klara går in i gympasalen och de som behöver lite mer tid kan få det.
Varje lektion är uppbyggd lite på samma sätt: Se bild
Allt för att göra alla så trygga som möjligt!
Lektionerna gick jättebra! Men jag vill att ni där hemma pratar lite om att lyssna på instruktioner och att försöka följa dem så bra man kan. Det är mkt nytt så här i starten på åk 1. Vi tar det lugnt och repeterar. Viktigast är rörelseglädje:)
Nu önskar jag er alla en skön hösthelg. Enligt väderprognosen ska det bli sol så gå ut och njut.
Gympahälsningar Gottis

 

Veckan som kommer:

 

På måndag börjar vi ha utvecklingssamtal, digitalt. Kom ihåg att fylla i enkäten “Inför utvecklingssamtal” på schoolsoft. Tack alla ni som snabbt svarade på om era barn har samtalet hemifrån med er eller om de sitter i skolan med oss. Det hjälper oss i planeringen av dagen. 

 

Läxa: Läsläxa och stavningsläxa, se läxhäftet. Ni har väl läst informationen till er föräldrar om läsläxan i början av läxhäftet!? 

Det är jättebra att ni skriver kommentarer, precis som några av er gjort, om hur läsläxan gått, om det kändes lagom svårt mm. 

 

Vecka 39

Måndag: Skoldagen börjar 9:40

Bokstavspåsen lämnas in.

Tisdag: Läxa lämnas in. Läxa lämnas ut.
Onsdag: Utvecklinssamtalsdag – inga lektioner men fritids har öppet för dem som anmält närvaro (till fritids)
Torsdag:
Fredag: Idrott för båda grupperna (inomhus). Ta med ombyte men ej skor, vi är barfota i gymnastiksalen. Vi börjar med att duscha efter jul så ingen handduk behövs än heller.

 

Kommande händelser:

 

  • 29/9 – Utvecklingssamtalsdag digitalt – Skola stängd, fritids öppet
  • V44 – Höstlov
    1/11 – Utbildningsdag – Fritids och skola stängt 

2/11 – Utbildningsdag – Skola stängd, fritids öppet

3-5/11 – Lov – Fritids öppet

 

 

Tack för denna vecka!

 

Ann-Sophie, Eva & Trixie

 

ann-sophie.petersen@lemshaga.se 

eva.lorne@lemshaga.se
trixie.eriksson@lemshaga.se


tel. till expeditionen: 08-586 313 01

tel. till Mellangården 08-586 313 13

 

3 kommentarer

Kommenteringen är stängd.