Neptunus veckobrev v 10

Hej alla Neptunusfamiljer!

Tack för en fin vecka tillsammans!
Det var roligt att få träffas igen efter lovet. Vi har tagit del av varandras erfarenheter och upplevelser, hemma och borta. Eleverna fick skriva i sina tankeböcker och rita bilder till.

Tyvärr har vår kära Sara varit sjuk under större delen av veckan. Vi har saknat henne mycket och hoppas att hon är tillbaka på måndag.

Josef Frank

Den här veckan var det röda gruppen som fick lära känna den kände formgivaren Josef Frank och inspireras av hans mönster. Vi målade på stora papper och tygkänslan förstärktes genom att vi behövde klippa lite i pappret för att det skulle få plats i våra utställningsramar. Ni kan så småningom se våra bilder utställda i matsalen.

    

 

Historiska föremål får liv

På tisdagen fick vi besök av Cissis vän och tidigare kollega på Lemshaga, Lotta Högard. Lotta är nu en pensionerad lärare som bl a är ordförande i Ingarö Hembygdsförening. Förra läsåret samarbetade vi i ett spännande projekt och jag (Cissi) hade bett henne ta med några gamla föremål från museet. Lotta lade upp de olika föremålen i tre olika högar, utifrån användningsområde; köksgrejor, fiskeredskap och saker som har använts i skolan. Hon visade bl a upp en finskrivningsbok som hade ägts av en kille vid namn Helmer Looström. Det är ju samma efternamn som jag har, sa Tuva!
Jag (Cissi) kontaktade Tuvas mamma och hon hittade denna Helmer på deras släktträd. Det visade sig att han var Tuvas morfars, farfars bror! Det känns som en liten skrivbok från 1800-talet fick liv…

    

Förhoppningsvis kan vi se fram emot samarbete med Lotta så småningom. Barnen var mycket nyfikna och ställde många frågor. Ingarö Hembygdsförening gör ett fantastiskt jobb som vi gärna vill vara en del av.

Engelska

Röda gruppen har haft engelska. Vi läste en bok tillsammans: The Pet Shop.
Cissi hade med sig olika gosedjur som vi fick lära känna. Mouse, bird, rabbit, cat, dog, lizard, snake, fish. Vi dramatiserade de olika djurens rörelsemönster och arbetade sedan i våra övningsböcker med att skriva och olika hörövningar och sånger.


Bokstavspåsen

Det var Malte som ansvarade för bokstavspåsen i gröna gruppen och Cissi fixade saker till röda gruppens påse (eftersom alla elever redan har fått visa).


Internationella kvinnodagen

Vi uppmärksammade Internationella kvinnodagen genom att se en bra film på
ur.se: Selma Lagerlöf – Jämlikhet (se den gärna hemma)
För oss som lever i Sverige idag känns det självklart att alla får vara med och bestämma, men så har det inte alltid varit. Kvinnor fick rösträtt i Sverige först 1921. Filmen handlar om Selma Lagerlöf som bl a var med och kämpade för kvinnors rättigheter och gick emot det som förväntades av en kvinna på den tiden, för ca 100 år sedan. 
Efter filmen samtalade vi om innehållet.

Fortfarande har vi mycket kvar att kämpa för att vi ska leva i ett jämlikt samhälle. Det du gör kan göra skillnad!

Inför vår resa till Naturhistoriska museet och Cosmonova

Vi har sett tre korta filmer på hemsidan för att förbereda oss inför vår resa. Gå gärna in på hemsidan ni också så kan ni får en bild av vad vi kommer att vara med om.
Så här står det där:
Med filmerna vill vi skapa ett engagemang för vår planet!
Målet är att eleverna efter att ha sett filmerna ska förstå vilken fantastisk plats jorden är att leva på och hur unik planeten är.

Här är några frågeställningar som vi kommer att ha med oss under besöket:
Tre saker som är bra med vår planet.
En sak som kan vara problem med vår planet idag.
Vilka svårigheter kan det finnas med att vara ombord på en rymdstation tror du?

Vi har även gått igenom vilka olika utställningar som finns på museet och eleverna har individuellt fått önska två av dem som de helst vill se. Utifrån detta kommer vi att skapa mindre grupper där en vuxen ansvarar för varsin grupp.

Alla föräldrar som följer med kommer att få ett mejl under måndagen för att vara förberedda på vad som förväntas av er. Ni kan redan nu lägga in Neptunus mobilnummer i era mobiler.
08 – 586 313 01

Det är många föräldrar som har anmält sitt intresse att följa med så nu har vi tackat nej till flera.
Ni har naturligtvis möjlighet att följa med nästa gång vi gör en längre utflykt. Tack för ert engagemang!

Tider
Vi ses på skolan som vanligt. Bussen går från Lemshagas busshållsplats kl 9.07 och vi är på Universitetet ca kl 10. Vi promenerar till museet, hänger av oss ytterkläder, lämnar ryggsäckarna och äter en frukt innan vi sätter oss i kö till Cosmonova (för att få de bästa platserna…)
Filmen börjar kl 11-11.45. Därefter äter vi lunch och sedan har grupperna ca en timme på sig att se de utställningar vi har valt.
Ca kl 13.15 lämnar vi museet för promenad och hemfärd. Vi åker från Universitete 13.46 och kommer tillbaka till Lemshagas busshållsplats kl 14.26. Mellis är avbokat så de som stannar på fritids äter sin medhavda smörgås eller rest av sin matsäck.

Matsäck
Eleverna behöver ha med sig en frukt som vi äter före filmen och en rejäl lunchmatsäck samt litet mellis.
Om man vill går det bra att ta med ett litet fika (en bulle, några kex eller liknande).

Pengar
Lämna 60 kr/barn (och vuxen) i ett kuvert till Cissi eller Sara på måndag. OBS! Mycket viktigt att vi får pengarna på måndag. Vi vill inte stå och räkna pengar på bussen…
Eleverna får inte ha med sig extra pengar.

 

Meddelande från Gottis

Hej! Idag har vi startat vårt projekt Skolloppet till förmån för Barncancerfonden. Skolloppet kommer att genomföras fredagen den 23/3. Under våra idrottslektioner och på friluftslivet kommer vi nu att förbereda oss med fysiska pulshöjande aktiviteter, se filmer om cancer, göra egna startlappar med namn och nummer mm.

Ni föräldrar kommer med detta veckobrev få en länk till de filmer vi ska se nästa vecka. Det kan vara intressent men också bra om ni där hemma tittar på filmerna så att ni kan möta upp ert barns funderingar och frågor. Självklart kommer vi att prata om filmerna när vi ser dem tillsammans.

Även ett föräldrabrev från Team Rinkeby vår samarbetspartner finns med. Trevlig helg! Gottis

Foraldrabrev TRGM S v…ia-2.pdf

länk till filmerna

http://www.team-rynkeby.se/skolloppet/handlingsplan.aspx

 

Information från Fritids
Snart är det Påsklov!
För att kunna planera vår verksamhet vill vi veta vilket behov ni har av fritids under lovet.
Fyll i formuläret i länken nedan och kom ihåg att trycka på spara.
Vi har ett sista anmälningsdatum 19/3.
Fritids har öppet kl 7.30-17.00.
Notera att vi stänger 15.00 dag före afton. Detta infaller skärtorsdag 29/3.
Mvh Fritids

https://goo.gl/forms/FXrwiR7cgjL1thj93

Nästa vecka

måndag: Bokstavslandet
tisdag: Utflykt till Naturhistoriska museet (se info i veckobrevet)
onsdag: Ny läxa delas ut: Tyvärr, tyvärr s 90-94
torsdag: Idrott för båda grupperna
fredag: Dansen inställd. Engelska för båda grupperna

Trevlig helg!
Cissi, Sara, Nick och Vincent

4 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']