Neptunus veckobrev V.10

Hej alla Neptunusfamiljer!

Välkomna tillbaka efter sportlovet. Härligt med snö igen! Snö tillsammans med ljuset är underbart. Snart är våren här på riktigt. Vi har kommit igång igen och alla elever verkar utvilade och glada.

Kunskaper

Normer och värden/ So/Svenska

Vi fortsätter läsa vår bok “Konstiga djur”. Boken handlar om en jättemyrslok som vill anordna en tävling om vem som är konstigast. Till hjälp har han sin vän hasselmusen.

Vår tanke med boken är att fundera kring vad som är normalt, vanligt eller inte. Är vi lika eller är vi olika? Vad kan vara lika eller olika? Vilka olika behov har vi?  Hur berikar vi varandra med våra olikheter? Måste vi alla vara lika? Och vad värdesätts i olika situationer?

Vi läser boken och vi gör olika uppgifter kring texten. Vi har skapat konstiga “unika” figurer tillsammans. Vi vek papperet i 4 delar. Vi ritade en varsin del av kroppen utan att se vad de andra ritat. Vi började med huvudet, överkroppen, underkroppen och sist fötterna. Vilka fantastiska skapelser det blev!

  

Efter det fick eleverna anmäla sin unika figur till tävlingen om vem som är konstigast. Eleverna fick skriva en anmälan och berätta om vad som är unikt med dem. Vi fortsätter med nya utmaningar!

   

   

Svenska/Skola och omvärld

Tänk vad spännande det är med kontakter utanför skolan. Vi har fått brev från våra kamrater på Fågelviks skola, årskurs 1. Idag fredag fick eleverna läsa breven från sina brevvänner och besvara dem. Vad spännande det var att se om vi redan kände eleverna. Nu hoppas vi på att alla elever är här nästa vecka så vi kan svara på alla brev och skicka dem. Kanske kan vi mötas någon gång? Eleverna började drömma om att bjuda in dem till skolan. Det kanske är en bra idé.

       

Skola och hem / delaktighet

Ni har nu fått hem den nya läxan. Efter vår intensivläsning har vi fått se en strålande utveckling när det gäller läsning och läsförståelse. Vi har nu valt att eleverna får fortsätta läsa eget valda böcker som läxa. Läxan är alltså inte “Den magiska kulan” som tidigare med den tillhörande läxboken. Den läser eleverna med sin läsgrupp på skolan och bearbetar dessa texter genom att använda de olika lässtrategierna.

Den nya läxan hem består av lösblad med uppgifter som eleverna ska göra under veckan. Det är viktigt att ni är delaktiga, så passa på att göra läxläsningen till en trevlig stund tillsammans. Det är också viktigt att ni ser till att läxan lämnas in på tisdag morgon eftersom eleverna kommer att arbeta med läxan i sin läsgrupp denna dag.

 

Matematik

Vi har nu mött naturliga tal 0 till 40 och tränat på hur de kan delas upp i tiotal och ental. Vi har bekantat oss med positionssystemet. Vi beskriver tal utifrån antal tiotal och ental, samt siffrornas värde beroende på position. Vi har utforskat talen genom att tänka kring talföljder och utmanats med talföljder både framåt och bakåt. Vilka är talens grannar? Det är också något vi tänkt kring. Mycket fokus på taluppfattning och tals användning med andra ord.

      

Vi har fortsatt utmana oss med hjälp av appen Vektor. Det är nu vi verkligen får syn på vår förmåga att fortsätta när det tar emot lite, känns lite svårt och när vi gjort samma sak en längre tid. Det vi kan kalla vårt “jäklar anamma”, “ihärdighet”, eller “Grit” som det pratas om inom forskningen. Fokus för Vektor är att ge barnen verktyg för att förbättra sin förståelse för tal och samtidigt träna arbetsminne och koncentrationsförmåga.

      

Skola och omvärld

Skolbio

torsdag den 16/3 är det dags för skolbio. Vi hinner inte hem till lunch så eleverna behöver ta med sig lunchmatsäck (ej fika) den dagen. Tack för er hjälp!

Neptunus grön har alltså ingen idrott på morgonen. Lämna som vanligt på Mellangården. När vi kommer tillbaka från skolbion har båda grupperna gemensam idrott utan ombyte. 

Vi ska se en animerad film fritt efter Pernilla Stalfelts underfundiga och filosofiska böcker. De bästa vännerna Dolores och Gunellen är väldigt olika men bor tillsammans. En dag bestämmer sig Gunellen för att resa ut i världen. Dolores vill inte vara kvar ensam, så för att Gunellen ska stanna kvar berättar hon allt hon vet om hår, skräck, bajs, döden, livet och kärleken. Men allt det här kanske bara gör Gunellen ännu mer nyfiken på att ge sig iväg …

Information

Blänkare

Föräldramöte

Nu är det äntligen dags för vårterminens föräldramöte. Vi ses på Mellangården onsdagen den 29/3 kl.17.30. Varmt välkomna!

V.11

Mån

Tis Läxan in och den nya ut

Ons Bild gröna gruppen, Miljörådsmöte för representanterna Edit och Havanna

Tors Skolbio OBS! Matsäck

Fre Friluftsliv,  Ta gärna med en frukt denna gång då vi ska promenera en tur!

 

Tack för den här veckan och vi önskar er alla en underbar helg

/ Marie, Camilla, Trixie och Agneta

4 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']