Neptunus veckobrev v. 11

Hej alla fina Neptunus familjer

Ännu en vecka har bara susat förbi och denna vecka har vi självklart haft fullt upp med massor med olika aktiviteter. Vi vill även påminna om föräldramötet som kommer under nästa vecka. En länk på school soft kommer att skickas ut under början på nästa vecka.

Kunskaper:

Svenska – Bokstavspåsen

Veckans bokstavspåsar presenterades av Oliver och Jack som hade samlade på sig vardera 5 saker på bokstaven Yy i sina bokstavspåsar. Jack hade med sig Yoda, ytterkläder, yllevante, Yatzy och en yxa. Oliver hade tagit med Yoghurt, yes, yatzy, ylletröja och en yxa.

Självklart skrev vi även meningar till orden som alla fick skriva in i sina böcker.

Friluftsliv – Våren är här!

Under friluftslivet började vi att spana efter våren som enligt SMHI redan är här.  Våren kom redan den 19 februari men som vi känt har vi haft några bakslag i form av snö och ibland även minusgrader. Innan vi gick ut så pratade vi om vad ett vårtecken skulle kunna vara och hur det känns i kroppen när våren kommer. Därefter tittade vi i en digital bok om Tussilagon som visade oss hur blomman ser ut och hur den sprider sina frön. Vi tittade även på Varmt, kallt eller mittemellan – våren en serie som visar allt som händer ute i naturen just nu med våra växter, träd och djur. Barnen blev alldeles förtjusta i allt som visades och kunde inte sluta prata om allt de såg under filmen.

Vi hittade några vårtecken ute i skogen. Nya skott på en tallgren, knoppar på träden och kottar som var lite uppätna.  Meja och jag hittade även en liten stubbe som såg ut som en liten gubbe. Kanske är det en av skogens vaktmästare.

Titta en kotte som är uppäten! Ett tecken på att det finns liv här utropade ett av barnen. Kanske en ekorre!

Vi upptäckte att myrorna hade vaknat och börjat röra sig i myrstacken.

Vi fick även känna doften av träd som låg på marken i stora högar. Här kunde vi även se trädens årsringar och kunde snabbt förstå att dessa träd var väldigt gamla medan några kanske var lite yngre. Men inget träd som låg i den högen var yngre än oss.

Idrott – Hjärtat

Under idrottslektionen pratade Gottis om ett viktigt organ i vår kropp, vårt hjärta. Hon pratade om hur viktigt det är att vi tar hand om just detta organ i vår kropp. Men hur gör vi då det? Jo genom att röra oss och få vårt hjärta att anstränga sig.
Idrottslektionen blev därför lite mer ansträngande pass än vanligt.

Gottis började med att ge oss en rörelseutmaning, hon visade en dans som några elever på en annan skola hade gjort.  Denna dans gjordes först långsamt och därefter snabbt ni hittar dansen här. Gottis gav oss också i läxa att göra denna dans några gånger hemma.

Därefter delades vi in i fem grupper med 4 i varje grupp. Varje grupp fick sedan ställa fram material till sin första station. Varje grupp fick sedan ställa sig vid sin station för att jobba i några minuter för att sedan vila en kort stund för att sedan gå vidare till nästa station.

 

Ma – Multiplikation

Nu har vi börjat skapa en förståelse kring multiplikation, hur ska man tänka och vad är viktigt att göra när man multiplicerar.  Vi kom på att det är viktigt att vi delar upp talen i lika stora grupper. Vi testade sedan på hur vi kan räkna våra grupper 3, 6, 9, 12, 18. Ex vi har 6 grupper med 3 munkar i varje grupp = sammanlagt har vi 18 munkar. Vi testade sedan vilka olika multiplikationer som vi kunder bilda med våra 18 munkar på olika sätt. Därefter testade vi även om vi kunde få andra tal om vi använde 20 munkar. Eleverna fick i par testa med multi-link materialet hur de skulle kunna göra.

 

Vi har även inne i röd skapa en tallinje på golvet där vi kan räkna tillsammans genom att röra oss genom klassrummet. Något som eleverna uppskattar mycket. Det är så rolig att följa talen från samlingsmattan till lådan och/eller till sin sittplats.

SV – Rymdresan kapitel 2 – Resan upp i rymden

Som ni läste under förra veckobrevet så är eleverna just nu i full färd med att skriva sin första kapitelbok, Rymdresan. En resa som tar oss upp i rymden till en främmande planet med ett uppdrag som vi inte riktigt vet ännu hur det ska sluta. Veckans kapitel handlade om resan upp i rymden med dessa frågeställningar:

  • Berätta om vem som gör vad i raketen.
  • Berätta hur ni äter och sover.
  • Beskriv vad ni ser utanför rymdraketens fönster.
  • Händer det något roligt/ tokigt? Berätta!

Eleverna fick även rita en bild på när de tittade ut genom deras fönster för att visualisera allt de såg och på så sätt kunna beskriva bättre i sin berättelse.

Musik – Cello

Veckans avsnitt handlade om instrumentet Cello. Då vi inte har en Cello på skolan fick vi istället titta på en fiol som är väldigt lik en Cello förutom dess storlek. Alla som ville fick testa på att spela på fiolen. Några blev även denna gång nyfikna på att börja spela ett så fint instrument.

Information:

Skolan / hem

Läxa – Den magiska kulan + Gottis idrottsläxa

  • Bokstavspåsen presenteras av Alice i grön och Alva i röd nästa vecka.
  • Veckans kapitel är: Kapitel 22 “Speglingar” sid 95-98 med tillhörande uppgifter i läxboken.
  • Gottis dans https://www.youtube.com/watch?v=XElfMi9N12s att lära sig utantill.

Friluftsliv:

Under friluftslivet är det bra om alla alltid tar med en frukt och vatten. Detta då vi märker att det kan vara både mysigt och bra för orken när vi går ut i skogen. Friluftslivs lektionerna ligger varje ojämn vecka dvs v. 11, 13, 15,  .

Info från fritids

Nu är det åter dags att göra en lovanmälan för fritids/klubben inför påsklovet v.14.
Fritids/klubben är öppet tisdag-fredag v 14 (6-9/4).

Du gör din anmälan via schoolsoft i vanlig ordning, under kommentar från vårdnadshavare skriver du LEDIG alt. NÄRVARO, samt lägger in aktuella tider om ditt barn ska vara närvarande.

Vi behöver din anmälan senast söndag 21 mars.

Observera även att Torsdag 1/4 (skärtorsdagen) innan lovet stänger fritids och klubben 15.00pga dag före röd dag.

Hälsningar Fritids och Klubben

Blänkare:

24/3 Föräldramöte 17.00-18.00 – Ytterligare information kommer på school soft när det börjar närma sig. Om ni har frågor eller tankar som ni vill att vi lyfter under mötet får ni gärna maila dem till oss innan mötet.

Nästa vecka:

Måndag: Vi uppmärksammar Rocka Sockorna. Bokstavspåsen presenteras av Alice och Alva.
Tisdag: Sovmorgon/fritids.
Onsdag: Idrott – Har du gjort läxan som Gottis gav dig? Föräldramöte via meet.
Torsdag:Läsläxan lämnas in. Bild för de röda och musik för de gröna.
Fredag: Läsläxan delas ut kapitel 22 ”Speglingar”, Klassråd/Engelska

Trevlig Helg!/ Sara, Camilla och Mattias

2 kommentarer

Kommenteringen är stängd.