Neptunus veckobrev v.11

Hej allihopa!

Vilken vecka vi har haft tillsammans! Vi åkte på en utflykt till Cosmonova som jag tror vi sent kommer att glömma. Bara att åka buss och tunnelbana var en upplevelse och era barn klarade det med bravur!

En av höjdpunkterna var att se filmen “A beautiful planet” där vi fick se jorden från ett annat perspektiv, nämligen från rymden. Bara att komma in i denna filmsal och se den enorma filmduken gjorde oss alla hänförda. Efter filmen åt vi lunch, för att sedan bege oss ut i smågrupper som var skapade utifrån vilken utställning man ville se.

Alla grupper tog kort på intressanta saker och valde en monter där vi funderade kring frågorna “Jag ser”, “Jag tänker” samt “Jag undrar”. Nedan får ni se några exempel på vad som fångade deras intressen!

s

Väl hemma, har vi bearbetat besöket på olika sätt. Alla har fått reflekterat kring filmen och skrivit kring tre saker de tycker är bra med våran planet. Men även en sak som kan vara problem med våran planet samt en sak som kan vara svårt när man bor på en rymdstation och ritat en bild till.  Många kloka tankar kom upp och vi var överens om att vår planet är en fantastisk plats! Men också att vi behöver bli bättre på att ta hand om vår planet, bland annat genom att inte använda för mycket papper eller vatten i onödan och att inte slänga skräp i naturen. Alla smågrupper har även fått presenterat och pratat kring bilderna som de tagit och berättat om sina upplevelser och nyvunna kunskaper.

Matematik

Vi har denna vecka introducerat appen “Vektor”. Det är baserat på forskning om tidig matematisk inlärning och framtaget av ledande forskare i samarbete med erfarna spelutvecklare. Det är en lekfull och engagerande app som ska utveckla bland annat arbetsminnet och problemslösningsförmågan på ett roligt sätt. De kommer att träna matematik i denna app ca 30 minuter åt gången några dagar i veckan. Barnen var överförtjusta! Vill man arbeta med Vektor hemma, så får man skapa ett eget inlogg. Det kan man göra på hemsidan https://cognitionmatters.org/se/vektor/

Nästa vecka kommer vi börja med det obligatoriska bedömningsstödet i matematik för vårterminen.

NO

Vi har denna vecka läst sista kapitlet med Leia och björndjuret. Vi har tillsammans besökt och utforskat Venus och vår egen måne! Visste ni att Venus är den planet som syns bäst från jorden? Det är för att den reflekterar solens ljus så bra och är tillräckligt stor och kallas därför ibland för Aftonstjärnan eller Morgonstjärnan. Vi har även pratat om månen och sett en video när människan gjorde sin första resan till dit. Visste ni att det inte finns något väder på månen?

Vi kommer så småningom börja titta på vår månes olika faser samt våra stjärnbilder och stjärnhimlens utseende vid olika tider på året.

Påminnelse!

Vi vill påminna om vikten av att komma i tid. Skoldagen börjar 8:20 och vi kommer att börja notera sen ankomst från och med måndag.

Friluftsliv

Fredag 23/3 är det dags att genomföra “Skolloppet”. Vintern har inte släppt taget men vi viker oss inte för att genomföra detta viktiga lopp. Eleverna ska vara klädda för att gå alt. springa . Tanken är att vi tillsammans med Saturnus och Uranus ska se hur långt vi kommer ut i världen. Kan vi nå Paris? Hur många meter måste vi tillsammans samla? För de som vill skänka en peng till Barncancerfonden använder swish-numret 123 031 62 08 (märk betalningen  med Lemshaga). Tänk att varje krona gör betydelse!
Under våra idrottslektioner och på friluftslivet kommer vi nu att förbereda oss med fysiska pulshöjande aktiviteter, se filmer om cancer, göra egna startlappar med namn och nummer mm. Därför är idrotten nästa vecka inomhus, så inget ombyte behövs!
Det finns nedan en länk till de filmer vi sett under friluftsliv. Det kan vara intressent men oxå bra om ni där hemma tittar på filmerna så att ni kan möta upp ert barns funderingar och frågor. Självklart kommer vi att prata om filmerna när vi ser dem tillsammans.

Även ett föräldrabrev från Team Rinkeby vår samarbetspartner finns nedan.

Foraldrabrev TRGM S v…ia-2.pdf

 Trevlig helg! /Gottis

Information från Fritids

 
Snart är det Påsklov! 
För att kunna planera vår verksamhet vill vi veta vilket behov ni har av fritids under lovet. 
Fyll i formuläret i länken nedan och kom ihåg att trycka på spara.
Vi har ett sista anmälningsdatum 19/3.
Fritids har öppet kl 7.30-17.00. 
Notera att vi stänger 15.00 dag före afton. Detta infaller skärtorsdag 29/3.
 

Mvh Fritids

Nästa vecka:

måndag: Bokstavslandet
tisdag: Gröna gruppen åker till biblioteket.
onsdag: Röda gruppen åker till biblioteket. Läxförhör kapitel 21. Ny läxa delas ut: kapitel 22 “Speglingar”
torsdag: Idrott för båda grupperna, OBS inget ombyte behövs!
fredag: Röda gruppen har dans. Engelska för den gröna gruppen. Skolloppet!

Trevlig helg!
Sara, Cissi, Nick och Vincent

5 kommentarer

  • Nora, Otis, Helena och Pär säger:

    Hela familjen Jonsson har läst, Cosmonova var fantastiskt tyckte Nora!

  • Anonym säger:

    Så kul att följa med barnen till Naturhistoriska och Cosmonova. Imponerande disciplin på barnen till och från muséet hälsar Fridas pappa

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']