Neptunus veckobrev v.16

Hej på er alla i Neptunus,

Våren är äntligen här med alla dess härliga aktiviteter. Nästa vecka är det åter igen dags för Lemshagas traditionella Hattparad.  Denna dag består av vårstädning både inne och ute samt en gemensam samling för hela Mellangården. Självklart är även övriga klasser på Lemshaga inbjudna att titta på. Vid Hattparden så kommer vi välkomna våren med sång samt presentera våra fantastiska hattar.

Vi kommer tillsammans under veckan skapa djurhattar. Vi hoppas därför att ni kan ta med en gammal keps, mössa eller hatt som eleverna får möjlighet att använda som grund för sin alldeles egen djurhatt. Ta gärna med kepsen/mössan/hatten i början av veckan.

Bild – Monetinspiration

Nu har både Neptunus och Uranus kommit igång på allvar med sina Monet-tavlor.
Vi inspireras av Claud Monets fantastiska tavlor och skapar nytt med akrylfärg. Själva processen och färgblandningen står i centrum. Vi använder endast grundfärgerna; blått, gult och rött samt vitt och svart. Det är underbart att se elevernas koncentration och målmedvetenhet. Det förs ett lågmält samtal ; Hur fick du den där gröna färgen? Jag blandade gult med lite svart. Jag blandade blått och gult med lite vitt… Vi målar i flera lager med både stora och små penseldrag.
Snart kommer vi att ställa ut tavlorna i skolans matsal.
Förhoppningsvis kommer ni att fortsätta måla med akrylfärg hemma, eller kanske se Monets tavlor i Paris, eller åka till hans trädgård för att se den Japanska bron i verkligheten?
Hälsningar Cissi

 No – Den stora jakten

Nu har vi påbörjat ett nytt äventyr tillsammans i Neptunus. Vi ska bli upptäckare precis som Charles Darwin och hjälpa vår nya vän Dan som har frågat om vi kan hjälpa honom att studera och undersöka våra växter och djur runt om Lemshaga.

Vi har under veckan funderat kring vad Biologisk mångfald kan vara. Vilket var ett väldigt svårt ord att förstå men tillsammans så lyckades vi hjälpa varandra att börja förstå. Eleverna reflekterade fritt tillsammans genom VT rutinen Think Pair Share och kom tillsammans fram till:

Att vi samlar skräp.

Det är något som händer nu ex att det blir en jordbävning som fortsätter.

Jag tror det betyder natur, biologi känns som ett ämne. Biologi är när vi är ute i skogen, vi möter djur och natur.

”Mån fall” det känns som att det är en stjärna som faller.

Mångfald tror jag är att vi måste stoppa mobbning.

Mångfald det är många fall på jorden typ att det är mycket skräp i naturen och det kanske är att det är problem på jorden, träden och naturen.

Biologisk betyder att det är fakta tror vi. Fakta om att vi har mobbats och har gjort illas och så.

Att det är någon som vill säga något och berätta något som har hänt.

Tror det kanske betyder skogsklubb eller något för de som är lite extra bra som vi i grön flagg.

Att vi ska tänka på vår miljö genom att inte åka så mycket bil flyg utan åka tillsammans typ buss.

Vi funderade även på hur vi skulle kunna hjälpa alla våra växter och djur. Här är några av eleverna tankar:

Inte slänga så mycket skräp i naturen. Inte slänga tuggummi på marken då fåglarna kanske tror det är mat och kan sen inte andas och inte äta.

Inte ta ned så mycket träd så att vi inte kan andas så bra.                                                                                   

Vi bygger bon, fågelbo och bibon. 

Ge djuren mat i skogen.

Hjälpa djuren om de är sjuka.

Plocka skräp.   

När vi hade funderat och ritat kring Biologisk mångfald så begav vi oss ut på vår resa. Charles Darwin tog oss tillbaka i tiden och vi fick följa honom under hanns barndom och hanns resa till sjöss. Därefter fick vi vårt första uppdrag vilket var att även vi skulle ta oss ut i naturen för att uppleva och känna vad vår natur vill visa oss. Vi fick nu verkligen känna efter vad naturen vill ge oss och beskriva våra upplevelser med ord tillsammans. Vi fick även i uppdrag att leta reda på olika platser i vår närmiljö som vi skulle vilja följa under våren för att kunna se hur de förändrades och hur djur och växter utvecklades under våren. Det ska bli spännande att se vad kommer upptäcka tillsammans.

  

  

  

Information:

Vi har fått nya vänner från Malawi!

Elever på Pluto, Neptunus och Klubben har tagit emot de första breven.

Barnhemmet, där våra brevvänner bor, har ett stort behov av underlakan, långa kjolar, shorts, nattlinnen och pyjamas (5-16 år). Om detta är något som ni har möjlighet att bidra med så tar vi gärna emot detta på Pluto under april/maj. Det går bra att lämna dessa i den blå IKEA-kassen som hänger vid krokarna i hallen, om vi inte är på plats.

Christina, som arbetar på barnhemmet, kommer att komma till oss och berätta om barnhemmet. Då hon åker tillbaka till Malawi kommer hon att ta med sig våra brev och de kläder och lakan vi tillsammans har samlat ihop.

Tack för er hjälp!

Nästa vecka:

Måndag: Ta med en gammal keps eller hatt för pyssel om du har.
Tisdag: Läxa lämnas in.
Onsdag: Drama, Bild för grön
Torsdag: Idrott
Fredag: Hattparad

Blänkare:

5/5 Skansen, mer info kommer vill du följa med under denna dag så hör av dig till Marie eller Camilla.
10/5 Skolansdag
15/5 Studiedag eleverna är lediga
23/5 Clean-Up Kust
25/5 – 26/5 Lov (Fritids är öppet 26/5)
5/6 Studiedag eleverna är lediga (fritids stängt)
6/6 Sveriges nationaldag alla är lediga (fritids stängt)
9/6 Friluftsdag
12/6 Fadderdag
14/6 Sommaravslutning

Tack för den här veckan,

Camilla, Marie, Agneta och Trixie

7 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']