Neptunus veckobrev v.17

Hej alla Neptunusdiggare!

 

Denna vecka har bjudit på några härliga dagar både i form av sol, värme och kunskap. Vi har t ex arbetat med bibliska berättelser, luft, bokstaven J, begrepp om tid, månader och veckodagar. Ingen har väl gått miste om det vackra vackra trädet utanför Mellangården (se bild). 

 

   

 

Svenska

Under veckan lektion i svenska har vi arbetat med veckans bokstav som var J. Vi pratade och funderade över att det ljudet j kunde stavas på olika sätt (g-, gj-, lj-, hj-, dj-). Vi samlade ord på på tavlan som lät som j med som hade en annan stavning. Eleverna har även fått arbeta med att bygga ihop meningar samt ändrat dem så att det blev en fråga t ex Bilen har fyra hjul. Har bilen fyra hjul?

 

   

 

Singma

Under veckans mattelektioner har vi arbetat med lektionsmålen:

  • Att kunna uppskatta hur lång tid olika saker tar.
  • Att bygga förståelse för begrepp som används för att jämföra tid. 
  • Att lära sig veckodagarnas och månadernas namn och ordningsföljd. 
  • Att kunna använda en kalender.

Vi har jämfört, uppskattat samt placerat händelser i tidsordning. Vi har även undersökt hur lång tid en minut är genom att räkna och gissa när en minut tog slut. Dessutom hade vi en liten tävling i att vika pappersflygplan där vi använde begreppen snabbare, långsammare, tidigare och senare. På rasten fick eleverna undersöka vilket plan som kom längst. 

 

 

    

 

 

SO – Bibliska berättelser

Vi har fortsatt vår resa med kunskapskravet; Eleven återger delar av innehållet i några berättelser ur Bibeln, samt i berättelser om gudar och hjältar i olika myter”. Denna vecka har vi läst och tittat på film om Noas ark samt Mose:Egypten och de tio plågorna. Vi skrev tillsammans en sammanfattning om de två olika berättelserna. 

 

   

 

NO – Luft

Denna vecka har vi fortsatt vårt arbete med luft. Vi har visat på att luft finns och tar plats. Vi undersökte också luftmotstånd genom att släppa papper i olika lägen och former. Vi har även gjort ett experiment som visar på att det går att sätta luft i rörelse. Detta visade sig genom att eleverna fick möta varandra genom en “luftkanons-kamp”.  Detta var något som eleverna tyckte var lite extra roligt. 

 

 

  

 

Friluftsliv

Denna vecka har vi förberett oss inför skolloppet som kommer att ske tisdag den 4/5. Detta år genomför vi loppet till förmån för Barnhjärnfonden (mer information kommer senare). Lektionen började med att vi tittade på en kort film som berättade om varför vi genomför detta lopp och varför det är viktigt att stötta arbetet. Vi pratade om vilka styrkor samt vilka hinder man kunde ha och eleverna fick därefter skriva varsitt Hyperkort. De fick även göra sin nummerlapp till loppet. Som avslut fick de leka olika lekar nere på fotbollsplanen tillsammans med Gottis.  Här kan ni ta del av information om skolloppet: https://www.team-rynkeby.se/skolloppet.aspx 

 

   

     

 

Vårstädning 30/4

På torsdag nästa vecka kommer vi att genomföra vår årliga skolgårdsstädning. Eleverna får gärna ha med sig trädgårdshandskar samt en kratta eller borste till denna dag. Tyvärr behöver vi ställa in vår årliga hattparad på grund av situationen vi befinner oss i. 

 

Skola och hem

 

Läxa: 

  • Den magiska kulan  – läsebok kap. 25 “Succéshowen” s.108-111  samt läxboken s.27.

 

Information inför vecka v.18

Måndag: Idrott – eleverna behöver ha med sig ombyte och handduk. Det är idrott inne. 

Tisdag

Onsdag

Torsdag: Läsläxan tillbaka. Vårstädning på Mellangården. Skolan stänger kl.15. 

Fredag: 1 maj – Skola och fritids är stängt!

 

Kommande händelser:

  • 5/5 – Skolloppet

 

Vi önskar er alla en trevlig helg!

 

Ingela, Daniel och Christina

 

ingela.eriksson@lemshaga.se

daniel.ekmark@lemshaga.se

christina.langstedt@lemshaga.se

 

Klasstelefon: 08-586 313 01

Fritids: 08-586 313 27

 

10 kommentarer

Kommenteringen är stängd.