Neptunus veckobrev v.17

Hej alla Neptunusfamiljer!

Nu hoppas vi på att värmen är på väg. Det har varit ett riktigt aprilväder med varierat inslag av snö, regn och sol. Trots det har vi humöret på topp. Vi ser på alla växter att det händer saker i vår natur vilket innebär ett steg närmare sommar.

Kunskaper

No/ Friluftsliv

Vi har haft en härlig vecka med mycket skapande. Vi har inför hatt- och vårparaden skapat djurhattar och vi har börjat utveckla våra habitat=växtställen på en 3 D karta över Lemshaga. Det kräver mycket av oss när vi är i en skapandeprocess tillsammans. Vi kompromissar, ställer frågor, diskuterar, provar, gör om, tänkande på hög nivå med andra ord. Ett bra och roligt tillfälle att utveckla dessa förmågor vilket är fantastiskt roligt att ta del av som pedagog.

 

Ansvar och inflytande

Lyssnandet som är en viktig del i vår pedagogik ger oss möjlighet att plocka upp nya ingångar och trådar från våra elever så att de får känna sig delaktiga i lärandet som pågår. Vi synliggör elevernas idéer och tankar och inspireras av varandra.

Eleverna plockade in det material de tänkte att de kunde behöva för att synliggöra den miljö som råder på deras växtställe. Vi funderade hur vi skulle skapa olika kännetecken från vår skolgård till vår 3 D karta. Vi gav varandra tips och idéer. Nu börjar kartan ta form men det finns mycket kvar att göra. Vi är alltså inne i en process och det är spännande att se hur det utvecklar sig.

Engelska

Vi har fått möjlighet att utveckla vår engelska med riktiga mottagare. Nu har vi skrivit brev till barn från barnhemmet i Malawi. Ni läste lite om det i förra veckobrevet. Vi har även bifogat texten denna vecka. Den finns i slutet av brevet.

Vi hjälptes åt att läsa breven från våra nya kompisar och eleverna fick ,med stöd av fraser, skriva svar på breven. Några fraser har vi redan lärt oss och nu har vi fått några fler. Men vi behöver nog träna lite då och då så de ska sitta. Det kluriga är att läsa och skriva inte att tala. Vi behöver bara få ihop alla dessa förmågor så de blir lika starka. Men det jobbar vi på!

 

Grön flagg/ NO/ ansvar och inflytande/delaktighet

 

Inför hattparaden skapade vi alltså våra djurhattar. Vi började med att skapa en skiss och sedan funderade vi över vilka material vi behövde. Vi dukade fram ett helt smörgåsbord av material och vilka hattar det blev.

 

 

 

Veckan avslutades med vårparad och städning av skolgården. Det ingår i vårt Grön flaggprojekt. Vi använder alltid en dag i slutet av april för städning och att fira in våren. Det var Saturnus som höll i samlingen i amfiteatern. Vi fick ta del av sång och tal. NU vet vi att det är vår på riktigt!

Normer och värden/Svenska/So

Och på tal om brev! Nu har vi läst klart boken “Konstiga djur”. Tänk vilket bra slut! Det visade sig att alla nog är lika “konstiga” på olika sätt. Alla vinner tävlingen för vi är alla unika och helt fantastiska! Vi fick ett brev på “nätet” och det visade sig vara ett diplom till alla oss unika, “konstiga” individer. Vi var alla vinnare! Vad kul!

Vi avslutade fredagen i klassrummet med ett miljöspel som fanns med på vårt diplom från grön flagg. Vi fick sedan ett fruktspett som vinst i vår tävling.

Information

Utflykt till Skansen fredag 5/5

Tack alla fantastiska föräldrar som vill vara en del av vår verksamhet. Nu var det väldigt många föräldrar som ville följa med på utflykten. Vi pedagoger känner att vi måste ha ett begränsat antal annars blir det väldigt svårt att hantera då vi har lektioner på plats. Vi får göra en kölista till nästa gång så alla får möjlighet att följa med 😉

Vi åker med buss som går kl.8.54 och räknar att vara tillbaka vid ca. 13.30. Kom ihåg att ta med lunchmatsäck och en frukt som vi kan ta innan vi åker tillbaka.

 Skola och omvärld

Vi har fått nya vänner från Malawi! 

Elever på Pluto, Neptunus och Klubben har tagit emot de första breven.

Barnhemmet, där våra brevvänner bor, har ett stort behov av underlakan, långa kjolar, shorts, nattlinnen och pyjamas (5-16 år). Om detta är något som ni har möjlighet att bidra med så tar vi gärna emot detta på Pluto under april/maj. Det går bra att lämna dessa i den blå IKEA-kassen som hänger vid krokarna i hallen, om vi inte är på plats. 

Christina, som arbetar på barnhemmet, kommer att komma till oss och berätta om barnhemmet. Då hon åker tillbaka till Malawi kommer hon att ta med sig våra brev och de kläder och lakan vi tillsammans har samlat ihop.

Tack för er hjälp!

Info från fritids

Hej!
Nu är det inte långt kvar till sommarlovet.
För att kunna planera vår verksamhet måste vi veta vilket behov ni har av fritids studiedagen 15/5, lovdagen 26/5 och under sommarlovet.
Fyll i formuläret i länken nedan. Tryck på spara efter ifylld enkät.
Glöm ej att det är ett sista anmälningsdatum 8/5.
Mvh Fritids

V.18

Mån  1 maj ledig dag

Tis  Läxan in/ Läxan ut

Ons Drama

Tors Idrott båda grupperna

Fre  Utflykt till Skansen. Ta med matsäck!

 

Vi önskar er alla en underbar helg, trevlig Valborg och 1 maj

/ Marie, Camilla, Trixie och Agneta

 

 

 

6 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']