Neptunus veckobrev v.19

Hej alla Neptunusfamiljer!

Oj, vilken vecka vi har haft. Aprilväder långt in i maj. Vi har behövt ordentligt med kläder på oss i denna kyla. Nu hoppas vi på en vändning i vädret.

Skola och hem

Skolans dag

Vår vecka har haft skolans dag som fokus. Det blev en härlig dag med många trevliga möten. Vi vet att våra elever är väldigt kreativa! Nu fick vi se att det var många familjemedlemmar som även de visade på stor kreativitet. Underbart!

Grön flagg- “The great plant hunt” – växtjakten

Under skolans dag på onsdagen fortsatte vi utveckla vårt Lemshaga i miniatyr. Med naturmaterial och annat skapande material tar nu vår 3 D karta form. Växtställena har förändrats lite under de veckor vi studerat dem.

Vi hämtade in lite växter som vi studerade med lupp och förstoringsglas.

Vi ritade eller målade av dem. Vilka detaljer vår natur skapat. När vi ritat av dem lade vi in dem i en växtpress. Vi får se hur de ser ut om ett tag.

Kunskaper

Matematik

I matten just nu lägger vi grunden för förståelsen av multiplikation och division. Eleverna lär sig att gruppera i lika stora grupper och addera grupperna för att ta reda på det totala antalet – det vill säga multiplikation som upprepad addition. De får möta multiplikation ur ett tvådimensionellt perspektiv när de övar på att se föremål i rader och kolumner och tar reda på hur många det är sammanlagt. Eleverna arbetar med begreppet dubbelt så många och övar på att dubblera antalet saker.

För att lägga grunden för division tränar eleverna på att dela upp föremål i lika stora grupper för att se hur många grupper det blir. De övar också på att dela lika mellan ett antal personer för att se hur många saker varje person får, samt möter begreppet hälften och övar på att dela så att det blir hälften så många i varje grupp. Avslutningsvis tränar eleverna på problemlösning utifrån vardagsnära situationer, med koppling till både multiplikation och division.

 

Här ser vi vikten av att vara en god läsare. Tack alla föräldrar som bidrar till att våra elever får en god grund att stå på när det gäller läsning och läsförståelse. Utan er klarar vi det inte lika bra. Läsning både i skolan och hemma är ett måste för att fortsätta utveckla läsförmågan.

En av förmågorna i matematik

“Begreppsförmågan

Eleverna möter begrepp som dubbelt och hälften, lika stora samt dela lika. De använder och resonerar kring begreppen och tränar på att se sambanden mellan dessa. De får en första inblick och förståelse för begreppen multiplikation och division.”

Skola och omvärld

Svenska

Äntligen var det dags för ett besök på biblioteket igen. Många elever hade läst ut sina böcker och ville ha nya. Vilken utveckling vi ser när vi är på biblioteket. Eleverna är nu medvetna om vad de vill ha för slags böcker och vet var de ska leta. Vi har även fantastisk hjälp av våra bibliotekarier. Tack för all er hjälp!

No

Nu är de äntligen här! Våra besökare från England har kommit. Det var med spänning vi välkomnade dem till oss här i Neptunus. Vi fick träffa Cat, Pilar, But, Terry och Fly. Vilka var de nu då? Jo, det var larver från England.

Vi studerade dem och undrade vad det var och vad de kommer att bli. Vi vet att larver gärna förvandlas till något annat, men vad? Vi gissade och det skrev vi i våra dokumentationsböcker som vi skapat just för våra besökare. Vi kom fram till att de flesta tror att de kommer att bli någon slags fjäril.

Trixie hade med sig ett digitalt mikroskop för telefon och ipad som vi kunde se våra larver i. Vad fantastiskt att se dem så förstorade. Vi har nu börjat mäta längden på dem och det dokumenterar vi i ett stapeldiagram och värdena sätter vi in i en tabell.

Information

V.20

Mån  Studiedag!  Fritids öppet som vanligt.

Tis  Inlämning av läxan, ny läxa ut

Ons Drama, bild gröna gruppen

Tors Idrott båda grupperna

Fre Friluftsliv

 

Nu hoppas vi på sol!

Vi önskar er alla en solig helg

/ Marie, Camilla, Agneta, Trixie

11 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']