Neptunus veckobrev v.2

Hej alla i Neptunus och välkomna tillbaka efter ett härligt jullov!

Vi har inlett veckan med att prata om barnens förväntningar på den nya terminen och berättat vilka nya spännande teman vi skall utforska tillsammans. Vi kommer fokusera mycket på tid, både lite filosofiskt men också rent konkret hur vi mäter tid, dagar, månader, år och börja träna klockan. Varför blir det natt och dag? Olika årstider? Hur kan det vara varmt i Australien när vi har vinter här i Sverige? Vi kommer väva in både Svenska, SO och NO genom att utforska jorden och rymden, mycket spännande tycker både vi och barnen!

NO

Vi har startat vårt rymdtema och bekantat oss med ett djur som faktiskt fått resa till rymden! Ni kanske tänker på hunden Lajka, men det är en organism som heter Björndjuret som vi har fått lära oss mer om. Björndjur är små, små djur som lever i blöt mossa men som också finns i hav och sjöar. Kikar du på dem i ett mikroskop så ser det ut som de har rymddräkt på sig och de har en rörformad munhåla som liknar en nos. Björndjuren är en av få organismer som kan klara extrem kyla och hetta, de överlever infrysning och uttorkning. De kan klara sig utan vatten, värme och syre i åratal. De kan förmodligen reparera sitt eget DNA.

Visst ser den nästan overklig ut?!

Björndjur från mossorna på Alvaret på Öland, har fått följa med en så kallad Fotonkapsel, ut i rymden. Där har de fått leva i kapslar utanpå rymdsonden, i stort sett utan skydd. När de kom tillbaka till jorden visade det sig att många av dem var oberörda av allt som den fått utstå i rymden! Vi ska få följa med några av dessa djur på ett rymdäventyr med en flicka som heter Leia. Där ska vi få kunskap om Mars, Venus, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus och Merkurius samt vår egen måne.

SO

Vi har börjat samtala om tid. Vad är tid? Hur ser tiden ut? Har den en början eller ett slut? Barnen har fått filosofera och skrivit ner sina tankar samt ritat en bild på hur de tror tid ser ut…

“Jag tror tiden finns runt omkring oss, överallt”, “Jag tror tiden är osynlig”, “Jag tror tiden ser ut som en iskristall”… var bara av några tankar.

Vi har även pratat om hur solen, jorden och månen förhåller sig till varandra. Vi har samtalat, läst i böcker och sett på en film.

Matematik

Vi har avslutat kapitel 5 , och kommer att fortsätta med addition och subtraktion 0 till 20 nästa vecka.

Svenska

Vi har börjat läsa Christer Fuglesangs bok “Rymdresan” som handlar om syskonen Markus och Mariana som hälsar på sin farbror Albert en dag. Han har alltid något spännande på gång, men det visar sig att han har byggt en rymdraket. Plötsligt är alla tre på väg rätt ut i universum, med sikte mot Mars!

Vi har även arbetat med veckans bokstav Ä och denna vecka var det Milton och Gry som hade med sig bokstavspåsen. Till nästa vecka blev Matilda och Frida Å som fick ta med sig påsen hem.

Nästa vecka kommer vi att fortsätta med vårt bedömningsstöd och titta närmare på barnens läsutveckling.

Viktig information

Terminens första föräldramöte kommer att ske redan den 24:e Januari mellan 17:30-19:00. Varmt välkomna!

Vi kommer att besöka biblioteket nästa vecka. Grön grupp åker på tisdag den 16/1 och röd grupp på onsdagen den 17/1.

Vi kommer att ha samtalsdagar som kommer vara under eftermiddagen den 5/2 och hela dagen den 7/2. Tiderna kommer att läggas ut den 22/1. Se till att boka i tid, fört till kvarn!

Nästa vecka
måndag:  Vi åker till Bokstavslandet.
tisdag: Gröna gruppen åker till biblioteket
onsdag: Röda gruppen åker till biblioteket. Ny läsläxa delas ut, kap. 14 “Hur kunde du?”
torsdag: Idrott för båda grupperna
fredag: Dans för röda gruppen, gröna gruppen har engelska med Cissi.

 Trevlig helg! / Sara, Cissi, Nick och Vincent

 

 

 

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']