Neptunus veckobrev v.20

Hej alla i Neptunus!

Tack för en fin och spännande vecka! Vi har haft stort engagemang för vårat projekt trafiken och även för några små kompisar som har flyttat in hos oss…

NO

Vilka kompisar är det undrar ni säkert? Det här var ledtrådarna som kom på måndagen med två brev och ett paket (en till varje grupp) ända från England!

”Hej alla fantastiska elever i Neptunus,

Vi är fem små kompisar som så gärna skulle vilja lära känna er. Vi har så länge vi levt fått höra genom era veckobrev om alla era olika spännande äventyr som ni har varit med om. Vi skulle så gärna vilja vara med i ett av era äventyr. 

Därför har vi rest hela vägen från England för att träffa just er. Vi är lite blyga och väldigt hungriga oftast men vi har hört att ni äter gott fika ibland så kanske vi skulle kunna få smaka vi också. 

Igår kom vi med flyget från England till Sverige. Kolla gärna in kartan så kan ni se hur långt vi har flugit för att få träffa just er. Vi träffade sedan Camilla som hämtade upp oss i Brunn då vi hade lyckats ta en taxi dit.

Men vilka är vi då? Ja vilka tror ni att vi är? Här kommer några ledtrådar men lova att inte säga vad du tror till någon innan du har ritat och skrivit på ett papper. Vi vill ju att det ska bli ett äventyr med spänning. 

Här kommer ledtrådarna:

  • Vi föddes i England. 
  • Vi är inte så gamla.
  • Vi äter så ofta vi kan. 
  • Vår hobby just nu är att äta kan man säga.
  • Vi tycker om att förvandlas. 
  • Vi är väldigt viga.
  • Vi ser alla likadana ut även då vi alla utvecklas till något unikt varje gång. ”

Det blev många gissningar kring vilka kompisarna var. Ideér som bland annat nyckelpigor, party-tutor, bin, fjärilar, myror och kameleonter florerade.

Men när vi öppnade paketen så förstod vi att det var fjärilslarver! Vi kommer följa deras utveckling från larver, till puppor som sen så småningom utvecklas till vackra fjärilar. Dessa kommer vi sedan släppa ut i det fria innan sommarlovet.

 

 

Och bara efter några dagar så är de mycket större! Det blir spännande att se hur stora de blir efter helgen.

Larverna på måndagen.
Larverna på fredagen.

Vi har läst faktatexter och sett film om fjärilslarver och undersökt larvens olika delar och vad de heter. Vi har lärt oss att larver äter väldigt mycket och att de ömsar skinn hela 5 gånger. Barnen skrev en liten faktatext med hjälp av några nyckelord som de limmade fast i deras nya fjärilsbok.

 

SO

Nu är vi klara med alla byggnader och vägmärken som ska skapa vårat samhälle, ”Gustavsberg”. Barnen har i grupper byggt biblioteket, kyrkan, badhuset, porslinsfabriken, kommunhuset, kattholmen, hotellet Blå Blom, vårdcentralen, tornhuset, kvarnen och polishuset (även om denna inte finns kvar i Gustavsberg). Det är fantastiskt att höra hur barnen helt plötsligt uppmärksammar vägmärken som de ser påväg till skolan eller hur de reflekterar kring vad ett samhälle behöver för att fungera. De är så kloka!

Läsläxan

Det blev lite förvirring kring läsläxan då vi inte hade vanliga dagar förra veckan. Vi hann inte heller presentera och förklara den nya läsfixaren cowboyen för barnen som var till denna vecka.
Cowboyen sammanfattar det man läst. Vad hände först, sedan och sist. Nyckelorden som man ska skriva upp är sådana ord som ska hjälpa barnen att minnas och sammanfatta det viktigaste.

Därför har vi bestämt att alla gör läsläxan med cowboyen som det står v.20 på till nästa vecka. De som redan gjort den, läser som vanligt, men behöver inte fylla i någon läxa.

Fritids

Nu på söndag är det sista dag att gå in på schoolsoft och anmäla närvaro alt. ledighet under sommaren! Information om sommarens öppettider finns på schoolsoft.
Fritids stänger 15.00 på onsdag 26/5 pga planeringseftermiddag.
Skola och hem
Angående självständig hemgång så vill vi att barnen ska vara mogna att själva kunna klockan, hålla koll på tiden samt säga ”hej då” till pedagogen när det är dags.

Nästa vecka:

Måndag:
Tisdag: Sovmorgon
Onsdag: idrott, ombyte för utomhus och vattenflaska.
Torsdag: Friluftsliv, ta med en vattenflaska och en frukt. Läsläxan lämnas in.
Fredag: Ny läsläxa delas ut.

Trevlig Helg önskar vi er!

Sara, Camilla, Mattias och Hanan

3 kommentarer

Kommenteringen är stängd.