Neptunus veckobrev V.21

Hej alla Neptunusfamiljer!

Skola och omvärld / Matematik

Det blev en riktigt kort vecka men den har varit full av spännande innehåll. Vi började veckan med studiebesök av skolledare och lärare från tre olika skolor som ville se hur vi undervisar i matematik. De ville också ta del av hur våra fantastiska elever tänker och delar med sig av sina tankar. Det är underbart att se hur våra elever beskriver och förklarar hur de tänker. De har hittat väl fungerande strategier och sätt att förklara dessa för varandra. Våra gäster var så imponerade av våra elever och åkte hem inspirerade och taggade inför sina egna utmaningar när det gäller lärande och matematik.

                                

No

Våra gäster fick även vara med under en No lektion.

Nu har våra larver gått in i ett nytt stadie. De har blivit puppor! Vad spännande det är att se hur de förändras. Vi tittade på en kort film om hur det ser ut från larv till puppa då vi inte var där när de förändrades. Många tankar väcktes och många frågor ställdes. Vi använde oss av Vt-rutinen Jag ser, jag tänker, jag undrar, när vi reflekterade över våra puppor. (I see, I think, I wonder). Några av elevernas tankar kommer här:

Jag ser:

Jag ser att den hänger i taket. Jag ser att den är gröngul med taggar på. Jag ser att puppan har guldiga taggar på sig. Jag ser att den skakar. Jag ser att den sträcker på sig. Jag ser att några puppor ligger ner.  Jag ser att pupporna är lite gröna. Jag ser att de är lite svartgröna.

Jag tänker:

Jag tänker att fjärilarna kommer att se olika ut, att de är olika slags fjärilar. Jag tror att det är en tistelfjäril. Jag tror att det blir en citronfjäril.

Jag undrar: 

När ska de bli fjärilar? Hur kommer fjärilarna att se ut? Jag undrar hur de ska komma ut ur puppan? Varför ramlar några ner?

Grön Flagg / No/ Skola och omvärld

Tisdagen blev en förberedelse inför vår städdag på onsdag. Vi tittade på en film om nedskräpning i våra hav. Vi läste även en berättelse om hajen Kaj. Hajen Kaj och hans kompisar fick se massor av skräp och de löste problem som både hade med skräp och kamratskap att göra. Vi repeterade våra sagoprickar innan vi läste sagan och kunde därmed se vad de olika delarna fanns i sagan. Utifrån temat och dessa sagoprickar skrev eleverna sedan en egen saga om hav och skräp. Vi har börjat läsa upp dem för varandra och fortsätter med det nästa vecka.

På onsdagen bar det av mot Björnö och städning av en strand. Det ingår i vårt Grön flaggengagemang och kallas Clean Up- kust. Vårt miljöarbete har spridit sig till media och vi fick besök av en reporter och fotograf från SVD junior. De skriver nu ett reportage om vår aktivitet och de har tagit massor av bilder. Det ska bli kul att se oss i tidningen längre fram. Vad bra våra elever är på att visa att med enkla medel finns det hopp för vår planet!

Vi samlade skräp som vi sorterade och tog med oss därifrån. Bra gjort Neptunus! När vi kom till stranden hittade vi en flaskpost. Det låg ett brev  den med uppdrag för miljöhjältar vilket passade oss väldigt bra eftersom vi är det. Eleverna fick tre uppdrag som de skulle genomföra för att få ett miljöhjältepris. Vi städade, vi letade en vacker sak som skulle påminna oss om våra uppdrag, vi gick en tipspromenad. När vi utfört alla uppdrag hittade eleverna ett brev i ett träd. Vad stod det i brevet undrar ni, det stod att eleverna får i pris en bioupplevelse på Lemshaga. Den kommer att vara under den sista veckan. Bra pris tyckte eleverna! Vädret var fantastiskt och humöret var på topp så vi fick en underbar dag på Björnö. Här kommer lite bilder som får tala.

  

 

Information V.22

Neptunus grön/ Marie på kurs

Vecka 22 är Marie på kurs måndag och torsdag. Hon ska påbörja en handledarutbildning inför nästa års läslyft på skolan. Hon kommer även att vara borta under fredagen då hon är ledig. Det kommer att vara Elvira som vikarierar.

Planetspelen 2/6

Fredag 2/6 har Mellangården sitt årliga Planetspel. Köket kommer att ordna med lunch till denna dag. Vi vill att eleverna har med sig egen dryck, vattenflaska, frukt, bestick och något att äta ur. Eleverna får dessutom ta med sig en liten fika, två små kakor eller en bulle.

V.22

Mån

Tis  biblioteket röda gruppen

Ons Rytmik båda grupperna, biblioteket gröna gruppen, bild röda gruppen

Tors idrott båda grupperna

Fre Planetspelen, se info

 

Nu tar vi lite ledigt och ses igen på måndag. Vi önskar er en solig helg!

/ Marie, Camilla, Trixie och Agneta

6 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']