Neptunus veckobrev v.21

Hej alla elever och föräldrar i Neptunus,

Efter en vecka med både sol, regn och strömavbrott längtar vi alla efter sommarvärmen. Regn för en hel månad öste över oss under onsdagen och torsdagen vilket gjort att vi fick planera om lite med idrott och friluftsliv. Vi har alla blivit blöta och det märks att stövlar och regnkläder verkligen är bra vid blött väder.

  

Vi vill även tacka alla som snabbt kom på plats för att hämta ert/era barn i onsdags då skolan drabbades av strömavbrott som inte riktigt ville lösa sig. Strömavbrottet startade reda kl 10.30 då vi gick för att äta lunch. Vi hoppades självklart på att det skulle lösa sig men efter några timmar var vi tyvärr tvungna att stänga skolan. Som tur var fick skolan ström senare under kvällen och vi kunde öppna igen under torsdagen. När vi väntade på hemgång  körde vi inne i röd lite disko där bland annat den berömda låten YMCA spelades 🙂

 

Kunskaper:

NO/friluftsliv – fjärilar och andra djur i vår närmiljö

När vi kom till skolan under tisdagen började den första förvandlingen ske. Våra larver började ömsa sitt skinn för sista gången efter att de hängt sig fast i taket med sin silkestråd. Det var spännande att se hur larverna svingade runt och nosade på varandra. Skinnet som blev kvar såg riktigt läskigt ut tyckte några. Särskilt när en puppa ramlat ned och bara det gamla skinnet hängde kvar.

För att få veta mer om just denna fas tittade vi på ett kort klipp där vi fick se en annan larv gå igenom hela förvandlingen under fem minuter. Det var så spännande att se hur puppan började komma fram medan larvens skinn åkte längre och längre upp mot taket på burken. För våra larver tog denna förvandling något längre tid men oj så spännande det var att varje gång upptäcka något nytt i burken.

Om du inte var på plats och vill se hur en förvandling går till så titta gärna här.

Vi läste även ur vår faktabok om fjärilens olika cykler för att få reda på mer om puppan. Vi tittade samtidigt på våra egna puppor på projektorn så vi kunde se dem tydligare och rita av dem på ett papper. Därefter skrev vi en faktatext om puppan utifrån fem nyckelord. 14 dagar, silkestråd, puppa, hårt skal, skyddar. Så här blev vår gemensamma text.

Puppa
Efter 14 dagar blir larven en puppa. Larven spinner silkestrådar som blir en puppa. Puppan blir hård och skyddar larven.

 

Under friluftslivets regniga lektioner så tittade vi på ett kort program om våra Pollinartörer, bin, humlor och fjärilar. Vi fick här höra hur viktiga dessa är för att våra växter ska kunna leva samt för att vi ska få njuta av frukt. Vi tittade även på en 3 minuter kort snutt om skillnaden mellan våra insekter och spindeldjur  samt kräldjur så vi har koll på hur vi kan dela in djuren i skogen. På vår promenad ut i skogen så letade vi lite extra efter just dessa. Vi hittade inte så många flygande djur men vi kunde se spår av dem i form av bikupor därefter hittade vi sniglar, maskar, myror, myggor och spindlar.

  

Bild med röd – fjärilar

Tillsammans med Cissi fick eleverna skapa fantastiska fantasi fjärilar i tyll som de prydde med paljetter och pärlor. Det är så härligt att se hur eleverna inspirerar varandra och hjälps åt. Cissi lärde eleverna en lite sång om fjärilens livscykel som vi kommer sjunga när vi släpper ut våra fjärilar under avslutningsveckan.

MA – Massa

Veckans uppgifter i matteboken handlade om att ta reda på olika materials massa. Vi har under veckan jämfört, uppskattat samt använt vågen för att mäta massa. Vi har skapat förståelse kring olika enheter, både informella enheter samt enheten kilogram.

Vi började veckan med att jämföra och uppskatta olika saker för att ta reda på vilken som är tyngst respektive lättast av två olika saker. För att uppskatta använde vi oss av våra händer genom att lägga varsin sak i vardera hand. Därefter så la vi de två sakerna på en balansvåg för att se vilken som om vi gissat rätt.

För att hitta på egna enheter att kunna mäta massan på våra saker så använde vi oss av kuber. Detta för att skapa en förståelse kring hur viktigt det är att man namnger vilken enhet man använder sig av.

Vi kunde se att två legogubbar vägde 2 kuber, ett legodäck vägde 5 kuber och en bil vägde 25 kuber.

Senare under veckan så använde vi oss av vikter för att ta reda på hur mycket olika saker väger.

Skola hem:

Nästa vecka v. 22:

Måndag:
Tisdag: Sovmorgonen eller fritids vi startar skolan kl 9.40.
Onsdag: Gemensam idrott ute under eftermiddagen 11.40-13.45
Torsdag: Läxa lämnas in
Fredag: Sista läsläxan delas ut

Läxa – Lässtrategier

Denna vecka har vi gått igenom lässtrategin Detektiven. Eleverna ska denna vecka försöka hitta ord som är lite kluriga eller som hen behöver fundera lite extra kring när hon läser för att förstå orden.

  • Du läser minst 10 minuter under 3 dagar (såklart vill vi att ni läser så många dagar som möjligt).
  • Du besvarar frågor i ditt häfte: Detektiven och Konstnären.
  • Varje torsdag tar du med dig ditt häfte samt läsebok för att kunna presentera för dina kompisar.
  • Veckans läsläxa är Detektiven och konstnären se bilder nedan:

 

Blänkare:

8/6 Vi samtalar om hjärnan som är fokus under skolloppet.
9/6 Skolloppet: Äntligen så ska vi springa under förmiddagen. Vi städar våra klassrum.
10/6 Klassensdag mer info kommer.
11/6 Skolavslutning kl: 9.00-10.30 skriv gärna på school soft när du går hem så att vi vet.
14/6 Fritids planeringsdag (stängt)
9/7  VT sista dag, ses igen nästa termin.
9/8 Fritids öppnar upp efter sommaren.
18/8 Skolstart

Skolavslutningen

Skolavslutningen kommer även i år att ske i våra klassrum. Tiden för avslutningen kommer att vara mellan kl 09:00-10:30. De som vill får gå hem/bli hämtade kl.10.30. För de som vill och önskar kommer fritids att vara öppet som vanligt. Inför denna dag vill vi att ni meddelar närvaro på Schoolsoft dvs när eleven kommer  att gå hem/bli hämtad för dagen. Detta för att vi ska kunna planera för bemanningen på fritids denna eftermiddag.

Det är enbart Solen som kommer att vara i amfiteatern på sin avslutning som sker mellan kl.11-12. Tyvärr kommer inga föräldrar att få delta på denna avslutning. För att eleverna och lärarna inte ska bli störda under denna stund kommer vägen som går förbi amfiteatern att vara avstängd och vi hänvisar då istället till vägen förbi Ladan. Ni får därmed gärna hämta ert barn kl.10.30 eller efter kl.12 då Solens avslutning är klar, samt att lunch har hunnits serveras till alla fritidselever. Tack för er förståelse!

Trevlig helg

Camilla, Sara och Mattias

 

2 kommentarer

Kommenteringen är stängd.