Neptunus veckobrev v. 3

Hej alla fina Neptunus familjer,

Veckan har rusat förbi och nu är det fredag igen. Vi har hunnit med massor med roligt i vårt nya projekt ”En resa bakåt i tiden” och på friluftslivet fick vi se och fundera kring vad vi behöver tänka på när vi tar oss ut på isen. Har även varit fantastiskt roligt att få läsa med så många av er under veckan då vi fortsatt jobba med bedömningsstödet. Det har hänt så otroligt mycket med er läsning sedan vi startade i somras. Fantastiskt jobbat av er alla!

NO/SO – En resa bakåt i tiden

Denna vecka började med att vi fick titta på våra ”lotsas fossiler” som vi skapat under förra veckan. De blev jättefina och alla kommer under nästa vecka få ta hem sina fossiler.

     

Vi fortsatte därefter med att titta vidare på Jack och jordens utveckling avsnitt 2 :Fram mot Trias. Vi har nu tittat på vad som hände efter att isen tagit grepp om jorden och alla djur nästan helt dog ut. I Silur fortsatte djuren att utvecklas och blir allt fler, växter och djur börjar ta sig upp på land och reptilerna gav sig till känna i perm.  Tidsperioderna Silur, devon, karbon och perm där livet sedan tog ett plötsligt slut var veckans perioder i livets utveckling.

I veckans avsnitt pratar de även om ekosystem och hur allt hänger ihop i ett sådant system. Större djur äter mindre djur. några äter även växterna som finns och ger ifrån sig syre. Därför skapade vi vårt egna ekosystem med växter tyvärr var det svårt att hitta djur men en mask och en larv har fått flytta in under torsdagen kanske vi hittar fler djur som kan få flytta in. Spännande att få följa våra ekosystem nu under några veckor.

Ta gärna med skokartong till nästa vecka:

Nästa vecka kommer vi in i dinosauriernas tid vilket är något som många har längtat efter. Vi ska här bygga egna världar och skapa dinosaurier i lera. Vi hoppas därför att ni skulle kunna hjälpa oss med att ta med er skokartonger till skolan under måndag. Vi har lyckats samla på oss 35 kartonger men behöver några till så att det blir 40st.

Friluftsliv – Isen på våra sjöar

Då Lemshaga under torsdagen hade förvandlats till allt annat än ett fint vinterlandskap så valde vi att stanna inne för att titta på ett program ur serien ”Badsmart: Isen”. Ett program som visar vad vi ska tänka inför skridskoåkning på våra naturisar samt när olyckan är framme.

 

Vi pratade och tittade på vilka saker som är viktigt att ta med om du ska ut på isen. Ispiken, isdubbar, räddningslina (förlängda armen), varma kläder, något som flyter kanske en flytväst eller en vattentät påse i ryggsäcken.

 

 

 

 

 

 

 

När vi pratat och tittat på filmen så delade vi in oss i grupper där de tillsammans fick göra en serie över hur vi skulle göra om olyckan var framme.

  

Inne i röd fick de även dramatisera deras serie för kompisarna och då även använda räddningslina, isdubbar och ispiken.

När vi gjort detta så valde vi att gå ut till Vindskyddet uppe på berget. Här drack vi vår varma dryck tillsamman för att sedan leka lite innan det var dags att gå tillbaka till lunchen på skolan.

Skola hem:

Hörlurar:

Ni får mer än gärna ta med egna hörlurar till skolan som ert barn kan använda då de använder sin ipad. Vi har några hörlurar men inte till alla.

Det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder:

Nu är slask och lera att vänta en tid framöver vilket gör att galonkläder är att föredra under raster och fritids. I Neptunus har vi tillgång till 2 torkskåp vilket inte räcker till att torka alla 40 elevers kläder mellan lektionerna. Det är därför jätteviktigt att eleverna har rätt kläder med sig utifrån det väder som är.

Läxa:

Nu är vi åter igång med läsläxan och bokstavspåsen självklart så önskar vi även att ni fortsätter att läsa andra böcker när ni läst läsläxan 3 gånger. Vi önskar att ni läser varje dag men självklart förstår vi att det ibland inte går.

Veckans kapitel är: Kapitel 15 ”Det blå tåget” sid 65-68 med tillhörande uppgifter i läxboken.

Bedömningsstöd:

Nu är vi igång med VT – bedömningsstöd i matematik och svenska och kommer att träffa varje elev individuellt för att se hur långt hen har utvecklats i sin läsning samt taluppfattning. Bedömningsstödet har även en skriftlig del i både SV och MA som eleverna kommer att få göra. .

Utvecklingssamtal VT, vecka 7:

Vi börjar närma oss vårens utvecklingssamtal som kommer att ligga främst under tisdag och onsdag v. 7. Tider för dessa ligger på school soft. Boka gärna in dig på ett samtal. Inför samtalen ska även inför utvecklingssamtal fyllas i senast 2 arbetsdagar innan ert bokade samtal.  Dokumentet hittar du hittar på school soft under elevdokument.

Nästa vecka:

Måndag: Skokartong tas med till skolan. Bokstavspåsen tas med av Meja och Eddie.
Tisdag: Vi bygger miljöer i våra skokartonger.
Onsdag: Idrottskläder tas med i ryggsäck.
Torsdag: Läsläxa lämnas in
Fredag: Läxa delas ut och läggs ryggsäcken.

Blänkare:

3/2 Fritids och klubben stänger kl 13.00 pga. planeringseftermiddag.

14/2 Alla hjärtans dag

16/2 Utvecklingssamtal mellan 8-9.30 för de som bokat in sig.

17/2 Utvecklingssamtals dag för de dom bokat in sig. Vid behov är fritids och klubben öppen för de elever som anmält sig. Fritids kommer snart gå ut med information på school soft. Viktigt att meddela närvaro för denna dag om man behöver omsorg. Samtalen kommer att ske digitalt via meet som vid förra utvecklingssamtalet.

v. 9 Sportlov

Trevlig helg,

Camilla, Sara och Mattias

 

En kommentar

Kommenteringen är stängd.