Neptunus veckobrev v 42

Hej alla Neptunusfamiljer!

Tack för ännu en lärorik och fin vecka tillsammans.

Form och mönster
Om man äger fantasi så är man jätterik.
Allt vi ser omkring oss kommer från fantasin. Allt har någon kommit på. Birgitta

       

   

    I onsdags fick eleverna se en ritning och klippa ut en mall till något som vi tillverkade idag, fredag. Det blev drakar – till allas förtjusning. Under Birgittas ledning skapade vi färgglada drakar som vi sedan provade bakom Storgården i backen ner mot fortbollsplanen. Det var så underbart att se…. alla glada ansikten och så många barn fulla av spring i höstsolen!
Tack Birgitta och alla barn!

Nästa gång vi ses, i slutet av november, kommer vi att vara i vår närmiljö och leta efter form och mönster. Då ska vi ta med oss matsäck och tillbringa hela skoldagen i naturen.

Jag (Cissi) har även varit i kontakt med vår vänskola Jambo Toto, utanför Nairobi och vi hoppas att de också vill vara med i vårt projekt! Vi är barn under samma himmel….

 

Matte
Josefin besökte oss under onsdagen. Vi arbetade med att göra egna räknehändelser som vi sedan presenterade först muntligt och sedan med både mattespråket (siffror) och meningar.
Sara och jag har även presenterat vågen, en visuell symbol för vad likhetstecknet innebär. Här har barnen själva fått prova att hänga på brickor med olika tal och se att det väger jämnt.  Vi har använt oss av tiokompisar (två brickor och tre brickor).
Under veckan har vi sett ett avsnitt av Mattelandet (ur.se). Där handlade det om plus och minus samt sortering.

Nästa vecka börjar vi arbeta med subtraktion.

            

 

Bild
Röda gruppen fick lära känna den kände engelske formgivaren William Morris (se föregående veckobrev).
Eleverna blev mycket tagna av historien om honom. Låt dem gärna berätta!
Precis som i gröna gruppen skapade vi sedan våra egna tapeter på brunt spännpapper. Det blev en stund med mycket kreativitet och samarbete på högsta nivå.
Varför inte ett besök på mitt favoritcafé Under kastanjen, i Gamla stan? Titta på tapeten Golden Lily.

       


Högläsning i gröna gruppen

Vi har börjat läsa boken Mio min Mio av Astrid Lindgren. Det är en klassisk bok som flera av barnen känner till.
Den har ett rikt, men ibland lite svårt sagospråk. Vissa ord behöver vi stanna upp och prata om; fosterbarn, pilsnerflaska…
Vi använder oss av våra “Läsfixare” när vi samtalar om texten. Hur gick det egentligen till när Mio (Bosse) kom till Landet i fjärran? Hur tror du att hans Fader konungen ser ut? Vad tror du kommer att hända i nästa kapitel?

 

Svenska
Vi har besökt Bokstavslandet och lärt oss mer om bokstaven E, en vokal som kan låta på flera sätt.

  

 

Skola och hem
Morgonläsning
Efter lovet ska alla elever ha en bok i sin låda som de läser/tittar i på morgonen. Vi kommer att besöka biblioteket i Brunn för att låna böcker den 14 och 15 oktober. Om ditt barn har ett eget lånekort får de gärna ta med det, annars ska vi se till att alla elever får ett. Vi kommer sedan att åka dit regelbundet för att låna nya böcker.
Om ditt barn har en favoritbok hemma så går det också bra att ta med den till morgonläsningen. Till vidare använder vi oss av skolans böcker.

Extra kläder
Vi vill påminna er om att se till att era barn har extra kläder på sin hylla. Det finns flera hjälpsamma barn som gärna lånar ut alla sina extrakläder, men då har de ju inga själva när de behöver…

 

Nästa vecka
Hela veckan präglas av olika aktiviteter kopplade till FN och Barn i olika länder.

Måndag: Vi åker till Bokstavslandet
Tisdag: FN-dagen. Sara är på mattekurs och Elvira vikarierar. Vi lär oss mer om Barnkonventionen och barn i olika länder.
Cissi berättar som sina erfarenheter från Afrika, vi dansar tillsammans.
Onsdag: Efter lunch får vi ett studiebesök från Norge. Vi berättar om vårt Projekt kring Form och mönster och vårt sagotema. Läsläxan förhörs, ingen ny läxa delas ut över lovet, men vi uppmuntrar er att läsa andra böcker tillsammans hemma!
Torsdag: Idrott för båda grupperna.
Fredag: FN-samling i musikladan. Kören sjunger. Uranus ansvarar för samlingen. De som vill får gärna ha kläder från olika länder. Bokstavspåsen: Nadja och Moa visar sina saker. Friluftsliv.

Trevlig helg!

Cissi, Sara, Vincent och Nick

7 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']