Neptunus veckobrev v.42

Hej alla barn och föräldrar i Neptunus!

Vilket fin höstvecka vi har haft tillsammans! Solen ha ändå visat sig nästan varje dag. Dock har det börjat bli ganska kallt, främst på morgonen. Så lite extra varma kläder, mössa och vantar är bra att ha med sig framöver.

Kunskaper

Matematik

Denna vecka har vi börjat att utforska addition. Vi har adderat olika tal på olika sätt. Genom att addera talkamrater, räkna uppåt, hitta likheter samt hitta på egna räknehändelser.

  

Vi har förmånen att ha med oss Hanan, som barnen känner sen Pluto hos oss i gröna gruppen. Anledningen är att hon studerar på universitetet och gör sin praktik hos oss. Hon kommer att hålla i ett flertal matematiklektioner och är med oss nu och fram till veckan efter höstlovet.

Svenska

Veckans bokstav var E. Bokstavspåsen visades av Charlie och Ariel. Vi fick lära oss ord som elefant, ekorre, el-tandborste, eklöv, enkrona, engångsbestick och Ess. Vi tränade på att skriva meningar med orden tillsammans med veckans ord ”du” och ”den”. Vi arbetar mycket med hur meningsbyggnaden ser ut. Att en mening alltid börjar med en stor bokstav, har mellanrum mellan orden samt avslutas med ett skiljetecken. Meningarna som barnen skapade var bland annat:

Ser du ett ekollon? Den är grön.
Ser du en enkrona? Den är brun.
Jag ser en elefant.
Ser du Elsa?
Vi ser en ekorre.

Bokstavspåsen presenteras nästa vecka av Oscar i röd grupp samt Ariel i den gröna gruppen.

Sagoskrivning

Barnen har fortsatt med sina sagor under veckan. Upplägget har varit att fylla i en ”tankekarta” som fungerar som en skiss för sin saga och en hjälp att komma ihåg vad man vill att sin saga ska handla om. Vi utgår från ”sagoprickarna” som är en hjälp att få barnen att skriva en saga med en röd tråd, således att den har en tydlig början, handling och slut som hör ihop. Nu har nästan alla skrivit klart sina sagor på appen ”författa” samt ritat sina karaktärer och miljöer. Några började även att spela in sina sagor på ”iMovie”.

SO- Barnkonventionen

Under onsdagen så arbetade vi med barnkonventionen och vad den betyder. Det kan tyckas självklart att ett barn har rätt till ett hem att bo i, mat varje dag och att man får gå till skolan och få växa upp med vuxna som lärt en värderingar som allas lika värde. Men vi samtalade även kring att det inte ser ut så för alla barn. Det blev en intressant och bra diskussion där vi pratade om flera punkter i barnkonventionen. Vi fortsätter att att lyfta detta under kommande veckan och avslutar med en FN samling under fredagen.

 

NO- Hösten

Nu är det verkligen vackert här på Lemshaga och något som fascinerat många barn är alla dessa färger som omger oss just nu. Därför har vi ställt oss frågor som; Vad händer med träden på hösten? Varför ändrar trädens löv färg? Och varför har tallen och granen kvar sina barr över vintern? Vad gör djuren när det börjar bli kallare? Vad betyder när ett djur går i ide?
Det är frågor vi samlat kunskap kring genom vårt friluftsliv men även film, böcker och sagor.

Barnen fick välja ett var sitt löv som vi laminerat och satt upp. De fick även skriva ner en text om träden på hösten samt rita hur färgerna ändras när trädet drar näringen och klorofyllet tillbaka till stammen för att klara vintern.

Skola hem:

Nästa vecka:

  • Halloween-tema – Vi firar in höstlovet med en temadag och att vi klär ut oss! De elever som vill får klä ut sig den här dagen. Man kan klä ut sig till vad man vill och det behöver inte vara läskigt. Vill du vara en kanin, enhörning eller ett troll eller liknande så går det jättebra, däremot får eleverna inte ha några former av masker, rekvisita eller vapen med sig.

Städning inför Höstlovet

Vi önskar att alla barnen ska ta hem alla saker på hyllan (inte stövlar) på fredag innan höstlovet. Ta gärna med en kasse hemifrån. Vi behöver få bukt med bananflugorna i hallen och detta möjliggör att vi kan städa ordentligt under höstlovsveckan.

Veckans läxa: Kapitel 8. Veckans ord är ”har”. Ta gärna fram alla era ordbilder och börja skriva meningar.

FN dagen och Internationella Barndagen firar vi på fredag med en FN samling.

Övrigt:

Fritids – höstlov/läslov

En påminnelse om att det nu är hög tid att anmäla ditt barn till Fritids/Klubben inför höstlovet. Du gör din anmälan via schoolsoft, genom att skriva NÄRVARO alt. LEDIG under kommentar från vårdnadshavare. Om ditt barn ska vara här på höstlovet behöver du även lägga in aktuella tider.

Föräldramöte – HT 20

Föräldramötes presentation finns att ta del av på school soft.

Nästa vecka:

Måndag: Bokstavspåsen presenteras.
Tisdag: Sovmorgon/fritids
Onsdag: idrott
Torsdag: Friluftsliv, ta gärna med vattenflaska och en frukt. Läxa lämnas in. Musik grön grupp, Bild röd grupp.
Fredag: Läxa delas ut. FN- samling. Utklädnad för de som vill.

Trevlig helg!

Sara, Camilla och Mattias

 

3 kommentarer

Kommenteringen är stängd.