Neptunus veckobrev v. 43

Hej alla i Neptunus,

Nu har vi gått tillsammans i 10 veckor vilket känns helt fantastiskt. Det firade vi i dag med en Halloween fest. Alla som ville fick klä ut sig inför dagen och under eftermiddagen så åt vi spöken och pysslade vi tillsammans.

  

  

Kunskaper:

SV – Bokstavspåsen

Den här veckan fick Oskar och Vincent presentera bokstaven Nn. Oskar hade med sig nejlikor, nycklar, en napp, en noshörning och en nalle. Vincent hade med sig nycklar, en nalle, en nyckelpiga, en näsduk och en nyckelring.

Vi övade sedan på att skriva frågor som vi sedan besvarade.

Vem har en nalle? Jag har en nalle.
Vem har en napp? Min lillasyster har en napp.
Vem har en nyckelpiga? Vincent har en nyckelpiga.
Vem har en nyckel? Jag har en hemlig nyckel.

SO – FN-dagen Barnkonventionen

De senaste två veckorna har vi pratat mycket om barnkonventionen, barnens rättigheter men även skyldigheter. Vi har lyssnat till olika låtar, tittat på små korta filmer som berättar lite kort om några av de 54 artiklar som barnkonventionen innehåller alla lika viktiga men det finns fyra grundläggande principer som ska beaktas när det handlar om barn.

Alla barn har samma rättigheter och lika värde.≤
Barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn.
Alla barn har rätt till liv och utveckling.
Alla barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad.

Vi har tillsammans med eleverna gjort en liten bok om deras rättigheter där de har fått diskutera, rita och skriva om några olika rättigheterna. Rättigheter som 1 januari 2020 blev en lag i Sverige.

Idrott – Öppet hus

Sista lektionen innan lov berättade Gottis att det är öppet hus på idrotten där vi själva kommer att få välja mellan olika aktiviteter. Den här veckan fick vi välja mellan att hänga i ringar, hoppa trampets, spela innebandy eller fotboll samt hänga i lianerna. Eleverna tyckte det var väldigt spännande och många blev väldigt varma. Viktigt att ta med sig idrottskläder så att alla kan delta på idrotten utan att känna att kläderna hindrar dem.

MA – Subtraktion 0 till 10

Vi har under veckan utforskat ordet subtraktion. Vad betyder ordet? Vad gör jag när jag subtraherar? Hur kan jag se skillnaden mellan två tal?

Vi har genom talcirklarna börja upptäcka hur addition och subtraktion hänger ihop. Kanske kan ditt barn berätta hur de löser uppgifterna.

Bild – Isac Grunewald

Vi har fått lära känna den kände konstnären Isac Grunewald och hans fantastiska målning ”Det sjungande trädet”. Vi samtalade om bilden och använde oss av rutinen ”Jag ser, jag tänker/tror och jag undrar”. Konstnären hade en minst lika erkänd fru som hette Sigrid Hjertén (nu ännu mer populär än sin make). Paret fick även sonen Ivan, som ofta finns med på parets målningar.
Vi kommer att skapa egna målningar i pastell och tempera, inspirerade av det sjungande trädet. Vad tror du att trädet sjunger om?
Skola hem:

Läsläxa till v.45

Nu har vårt ”läslov” äntligen startat och ni har alla fått en speciell läsläxa denna vecka. Läxan är ett läsbingo där du ska läsa på 9 olika sätt under 10 minuter. Du har veckan på dig att utföra alla 9 uppdragen.

När vi ses igen är det viktigt att alla tar med sig den bok de har läst ur under veckan på måndagen. Detta då elevernas egna böcker kommer vara uppstarten på vårt nya läsprojekt.

Om du inte lyckats få med dig hem läxan kan du skriva ut den här: Läsbingo

Den magiska kulan tar en paus och lämnas ut igen fredag v. 45.

Fortsätt läsa ur egna böcker lite varje dag för att utvecklas i din läsning.

Bokstavspåsen tar en paus och presenteras åter igen måndag v. 46 då vi kör igång med nästa bokstav.

Tofflor

Då vi nu går in i en lite blötare period är det väldigt fiffigt med tofflor inomhus. Ta gärna med och förvara på din hylla så du har torra stumpor när du kommer in i klassrummet.

Nästa vecka v. 44

Måndag: Stängt
Tisdag: Fritids
Onsdag: Fritids
Torsdag: Fritids
Fredag: Fritids stänger kl: 15.00 dag före röd dag.

Vecka 45

Måndag:
Tisdag:
Onsdag: Idrott, glöm ej idrottskläder vi byter om i omklädningsrummet.
Torsdag: Friluftsliv, kläder efter väder regnkläder eller överdrag och jacka samt vantar och mössa.
Fredag: Läxa delas ut: Kapitel 9: Ristin ir slit! sid 40-43 samt frågor i läxboken.

Nu ser vi alla fram emot ett härligt läslov antingen hemma med familj och vänner eller på fritids med vänner. Mattias kommer under v.44 vara ledig. Vi ses igen alla v. 45.

Tack för en trevlig vecka tillsammans,

Camilla, Sara och Mattias

3 kommentarer

Kommenteringen är stängd.