Neptunus veckobrev v. 46

Hej alla fantastiska Neptunusar! 

Barnboksveckan är här! I veckan har Astrid Lindgrens fantastiska sagovärld fått ta stor plats i lektionsinnehållet! Hela veckan slutade med att pedagogerna i Neptunus hade fått ledigt och som vikarier hade vi fått Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Ronja Rövardotter.

Under fredagen startade vi äntligen igång med VIM-grupperna igen. Vi delades in i grupper tillsammans med de andra årskurserna på Mellangården. Under 4 veckor kommer vi att träffas, lära känna varandra och bygga en starkare sammanhållning på MG. 

Kunskaper

Matematik

I veckan har vi avslutat kapitlet “talen 0-20”. Vi fick arbeta med en kunskapslogg där vi kunde visa att vi förstått det vi arbetat med i kapitlet. I kapitlet har eleverna fått träna på att läsa och skriva talen inom talområdet samt lära sig bilda grupper om tio och räkna vidare. De har fått jämföra antal saker genom att använda begreppen lika många, fler än och färre än, samt storleksordnar tal med begreppen mindre än, större än, minst och störst. 

Att bilda tio är en återkommande strategi som eleverna som eleverna lär sig använda i olika sammanhang. Att gruppera i tio och räkna vidare gör det lättare för dem att se och räkna antal saker.

Svenska – Barnboksveckan

Vi startade barnboksveckan med att ge eleverna en ledtråd om vilken författare vi skulle arbeta med. Ledtråden var “En känd gren” = Astrid Lindgren. Vi fick lära oss mer om vem Astrid Lindgren var och vad hon skrivit för böcker. Bland annat: Ronja rövardotter, Pippi Långstrump, Madicken, Lotta på Bråkmakargatan och Emil i Lönneberga.

Eleverna har fått skriva faktatexter, ritat och fantiserat kring Astrid Lindgren och hennes sagor. En mycket uppskattad uppgift har varit “Läs och färglägg” där eleverna fått öva sin läsförståelse med hjälp av Pippi Långstrump.

 

 Vi har också lyssnat på när Astrid själv läser sina sagor för oss. Under sista stunden på fredagen tittade vi på filmen “Emil i Lönneberga” och drack sockerdricka som Pippi hade hängt upp i träden. Vilken överraskning!

 

Engelska

I engelskan har vi startat upp ett nytt kapitel: “Numbers”. Fokus har varit talen 0-10 på engelska. Vi har lärt oss sånger, tittat på filmer och skrivit siffrornas namn. Vi lekte också en lek där vi stod i en ring och en elev fick börja säga “one”. Vi fortsatte medsols, nästa elev sa “two” osv. Den elev som fick säga “ten” fick sätta sig ner. V fortsatte till alla satt. Ett roligt sätt att träna på siffrorna på engelska!

 

Hem och skola

Läxa: 

 • Den magiska kulan  – läsebok kap. 10  “Retstickan och skattkartan” s.44-47 samt läxboken s.12.
 • Bokstavspåsen – Denna vecka har Fanny och Iris fått i uppgift att hitta föremål på nästa veckas bokstav. Spännande att se vad de hittar på! Påsen ska tillbaka till skolan på måndag. 

 

Information inför vecka v.46

Måndag: Idrott – eleverna behöver ha med sig ombyte och handduk. 

Tisdag: Friluftsliv

Onsdag

Torsdag: Läsläxa tillbaka. 

Fredag: VIM + Ny läsläxa delas ut. 

 

Information från fritids: 

Nu är det dags att göra er anmälan inför Jullovet.

Vi önskar att ni skriver “Närvaro” i kommentarsfältet samt skriver in aktuella tider om ni är i behov av fritidsomsorg alt. att ni tar bort tider samt skriver ”Ledig” i kommentarsfältet om ni är lediga.

 • Dessa datum är fritids ÖPPET kring jul, och då önskar vi att ni fyller i en korrekt anmälan:
 • 20 December
 • 23 December (Stänger 15.00 pga dag före Julafton)
 • 2 Januari
 • 3 Januari
 • Dessa datum är fritids STÄNGT: (samt alla röda dagar och aftnar)
 • 27 December
 • 30 December
 • 7 Januari (pga. planeringsdag)

Vi vill ha din anmälan senast 24/11 för att kunna bemanna korrekt.

Behov av utökad fritidsomsorg

Under hösten har vi sett ett ökat antal barn som lämnas före fritids öppnar 7.30. Är ni i behov av utökad omsorg, mellan klockan 7.00-7.30 behöver ni inför varje läsår ansöka om detta. Här nedan finner ni blanketten för detta, den ska bifogas med ett arbetsgivarintyg som styrker ert behov. Ansökan lämnas in till expeditionen. 

https://lemshaga.se/wp-content/uploads/2018/01/Fritids-Ansökan-om-utökad-omsorgstid-morgon.pdf

Kommande händelser:

 • 12/12 – Vi åker till Ingarö kyrka och tittar på årets julspel som de anordnar. Till denna dag vill vi att eleverna har med sig matsäck. Finns det någon/några föräldrar som vill följa med, hör av er till oss.
 • 13/12 Lucia i Amfiteatern kl. 08:00
 • 19/12 – Julavslutning i Gustavsbergs kyrka.

 

Vi önskar er alla en trevlig helg!

Pippi Långstrump (Ingela), Emil i Lönneberga (Daniel) och Ronja Rövardotter (Christina)

ingela.eriksson@lemshaga.se

daniel.ekmark@lemshaga.se

christina.langstedt@lemshaga.se

 

7 kommentarer

Kommenteringen är stängd.