Neptunus veckobrev v.47

Hej alla i Neptunus!

Så härligt det var att få vara tillbaka till skolan igen! Tack och bra kämpat alla ni hemma som gjorde uppgifterna hemifrån och tog er an en ovanlig vecka, fast på ett ovanligt bra sätt. Samarbetet oss emellan kändes bra och tack för all positiv och konstruktiv respons vi fått. Detta var något nytt för oss alla, men vi klarade det tillsammans!

Denna vecka vill vi påminna extra om att överdrag är ett krav under denna period på året, då vår skolgård är lerig. Mycket av vår undervisning både i skolan och på fritids sker på mattor och även i soffan/myshörnor vilket gör att överdrag är ett måste.

Kunskaper

Svenska

Veckans bokstav var T. Denna gång förberedde vi pedagoger bokstavspåsen eftersom veckan innan inte blev som vanligt. Vi har övat genom att lyssna vart T finns i ett ord, skrivit ord och meningar med T, gjort övningar på vår app bingel, ljudat och format bokstaven på olika sätt.

Läsgrupper

Vi har startat våra läsgrupper mer kontinuerligt nu denna vecka. Vi försöker läsa med barnen liten stund varje dag för att verkligen alla ska få komma igång med ljusning och läsning. Vi sitter i små grupper tillsammans och läser samma bok. Det är ett bra sätt att lära sig sammarbeta, tillfälle att lära av varandra, vänta på sin tur m.m. Vi har valt böcker utefter vart barnet är i sin läsutveckling. Vi vill verkligen åter igen poängtera vikten av att läsa mycket hemma! Läsningen är en viktig grund för alla ämnen som vi lär oss kring och att kunna läsa och förstå det man läser är det som vi lägger störst vikt på just nu. Vi läser så mycket vi kan här, men som sagt, det ni gör hemma är guld värt och kan göra stor skillnad för ditt barn!

 

Matematik

Vi har arbetat oss igenom kapitlet med geometriska former. Vi har övat på att beskriva och sortera de olika formerna, genom att ange antal hörn och sidor. Vi arbetade även med mönster och vad det är. Vi undersökte att mönster är något som upprepar sig och det kallas för mönsterdel. Vi skapade olika mönster med hjälp av våra geometriska former. Vi övade även finmotoriken genom att göra armband och pärlplattor med olika mönsterdelar som upprepade sig.

Under fredagen startade vi upp ett nytt område vilket är talen mellan 10-20. Vi fortsätter med det under nästa vecka.

NO

I måndags fick vi lära oss mer om småkrypet Bärfisen. Varför har det fått just det namnet? Varför kan det lukta ganska illa om dom när de blir rädda?
Frågor vi undersökte genom att läsa och titta på film.

Friluftsliv

Denna vecka promenerade vi till scoutstugan. Väl uppe på den fina höjden fick barnen äta sin frukt och vi fick lyssna på vår högläsningsbok ”konstiga djur” på högtalare. Sedan var det fri lek och vi avslutade med en samarbetsövning som gick ut på att lyckas föra en rockring runt i ringen utan att släppa händerna. Lite klurigt, men roligt!

Idrott

Rotation var denna veckas tema på idrotten. På vilka olika sätt kan vi snurra var kropp? Vid olika stationer fick barnen pröva olika övningar. Gottis pratade mycket om vad som händer i vår kropp när vi vågar göra något vi inte gjort och märker att vi klarar. Flera av övningarna var nya för vissa och de fick sedan berätta om vilken skön/glad/härlig känsla det blev i kroppen när man vågar något man kanske inte trodde man klarade av! Vi avslutade med nedvarvning och massage.

Brandövning

Under fredagen hade vi en planerad brandövning. Vi samlade kring varför man behöver öva på en sådan situation och barnen skötte det med bravur!

Skola och hem

En hälsning från Idrott/ Friluftsliv åk 1-3

Hej! 

Nu har vi gått in i en ny period på Idrotten och Friluftslivet.

Idrottslektinen är inne i gympasalen och vi byter om till idrottskläder. Inga gympaskor behövs.

Åk 2 och 3 duschar efter lektionen och då behövs en handduk. Bra är även en duschmössa nu när vädret blir kallare. 

Lemshaga har en fantastisk möjlighet till utevistelse. Därför har vi på skolan valt en fördjupning i våra ämnen tillsammans med Idrotten och valt att kalla det för friluftsliv. 

För friluftslivet behövs kläder efter väder. Som vi alla vet har vi mkt varierat väder. Vi längtar alla efter vinter med snö( iallafall vi på skolan). När vi ska vara ute på friluftslivet- vilket vi alltid är behövs kläder för att kunna leka och röra sig på ett bra sätt. 

Det betyder att ert barnen har överdragsbyxor på skolan för detta tillfälle. Det är många barn som tycker att det är jobbigt att sätta på sig, inte har med sig, tycker att de är ”fula” när de har på sig detta. Allt detta tar tid av vår lektion. Det är inte okey! 

Vi önskar även att barnen har mössa och vantar på skolan. En trend har blivit att använda sig av en huvtröja. Det är inte ett bra plagg på idrotten/friluftslivet då det blir svårt att se åt sidan/ innebär en skade risk, svårt att se vem det är under huvan. Så på dessa lektioner är huvan inte något vi använder.

Vi önskar att ni pratar om detta hemma och hjälper ert barn att ha rätt saker på skolan. 

Då kan vi fokusera på bra undervisning och ha roliga, aktiva och hälsosamma lektoner ute.

Så här kommer en sammanfattning:

För Idrotten i gympasalen ta med idrottskläder.

För Friluftslivet kläder för utevistelse i alla väder, överdragsbyxa, vantar, mössa, gärna frukt, sittunderlag och ryggsäck.

Ni har säkert hört och sett att årets JULKLAPP blev stormköket. Det är något vi kommer att använda i vårt friluftsliv för att både dricka och äta gott:). 

Ha en fin fortsatt höst/vinter! Gympahälsningar Gottis

Jullovsanmälan Fritids/klubben

Nu är det dags att göra anmälan om fritids/klubbenomsorg inför jullovet. Nedan kommer detaljerad information om när vi har öppet respektive stängt under jullovet.

Sista skoldag för terminen är 18/12. Fritids öppet som vanligt.

V. 52
Måndag 21 dec -Öppet som vanligt
Tisdag 22 dec -Öppet som vanligt
Onsdag 23 dec -Öppet, men stänger 15.00 pga dag före afton

Fritids är stängt 24 december tom 3 januari. 

V. 1
Måndag 4 jan -Öppet som vanligt
Tisdag 5 jan-Öppet men stänger 15.00 pga dag före röd dag
Onsdag 6 jan -Stängt pga röd dag

Torsdag 7 jan -Öppet som vanligt
Fredag 8 jan- Öppet som vanligt

Vi önskar att du skriver in Ledig alternativt Närvaro (inklusive aktuella tider) på schoolsoft, under kommentar från vårdnadshavare absolut senast söndag den 6 december.

Hälsningar Fritids och Klubben

Läsläxan

Till torsdag nästa vecka är det kap 11 ”Valles verkstad” som barnen ska läsa. Läs minst tre gånger, men gärna fler med ert barn. Veckans ordbilder är hon, han, ja och nej.

Musikprojekt:

Alla kompisar i Neptunus har delats in i mindre grupper där de har valt ett instrument som de ska bygga av material som vi annars skulle återvinna på återvinningscentralen. Neptunus röd som har musik nästa vecka har fått i uppgift att inför nästa musiklektion (torsdag) ta med sig det material som de har valt i bygga sitt instrument av. Prata gärna med ditt barn hemma om vad som kan behövas ta med. Vi kommer påminna eleverna om detta under nästa vecka då det nu var länge sedan de gjorde deras planering.

Nästa vecka:

Måndag: Bokstavspåsen presenteras av Oliver och Alfred.
Tisdag: Sovmorgon/fritids.
Onsdag: Idrott.
Torsdag:Läsläxan lämnas in, bild grön grupp. musik röd grupp.
Fredag: Läxan delas ut.

Trevlig helg!

Sara, Camilla och Mattias

3 kommentarer

Kommenteringen är stängd.