Neptunus veckobrev V. 7

Hej alla Neptunusfamiljer!

Nu är vi snart framme vid sportlov. En vecka kvar! Solen har börjat titta fram så vi hoppas på en solig vecka. Vi börjar uppleva lite vårkänslor och önskan att ta av oss mössor och överdragskläder. Men vi får nog hålla i ett tag till. Morgonen är kall och det är endast i solen det finns lite värme. Men vi vet nu vad som finns bakom hörnet 😉

Kunskaper

Svenska / läsning

Nu tar snart den intensiva lästräningen slut. Det är sista veckan med läsgrupper på det sätt vi gör nu. Vi ser en otrolig utveckling hos alla elever när det gäller läsning men också skrivandet. När läsningen flyter på händer det lika mycket med skrivandet. Det är så underbart att lyssna till läsgrupperna och uppleva deras samarbete. 

För er betyder det att vi efter lovet går tillbaka till den vanliga läsläxan “Den magiska kulan”. Det betyder dock inte att vi släpper taget om läsningen utan den går vidare lika intensivt som tidigare.

Vi kommer efter lovet ( V.10) utveckla läsningen av läxan med kamratrespons. Vi ger varandra respons på lektionerna i skolan. Responsen tar eleverna med hem för att de ska veta vad de ska träna mer på under veckan.

       

Ibland kan vi behöva en paus och göra lite annat. Valen kan se väldigt olika ut beroende av vad vi behöver för att fylla på ny energi och för att vila.

  

 

Matematik

Just nu är det mäta vi håller på med. Att uppskatta längd, höjd, jämföra olika begrepp. Vi använde bl a gem som enhet. Vi kom fram till att Marie är längre än Edit, men Marie är kortare än Trixie, Trixie är längst. Marie är 56 gem lång, hur vet vi det och vad gissade vi på innan vi mätte? Eleverna skrev sina gissningar på tavlan. Vi kom fram till att vi behövde en startlinje. Marie lade sig med hälarna från mattkanten och så lade vi multilinkkuber ovanför huvudet. Längden blev 56 gem, jämfört med Edit så var hon 44 gem lång 😉 Kul att gissa och prova. När vi gick ut till kapprummet mätte vi hur långt det var med våra fötter, alltså måttet fot.

   

Vi har även provat att mäta med gamla mått som tum, famn, steg, och fot. Mått där du använder kroppen som en enhet. Vi mätte föremål i vårt klassrum. Vi har även uppskattat längder vilket är mycket spännande. Vi jämför våra gissningar med varandra. 

Vi har alla varit ute i skogen på friluftslivet och mätt med 1-meterssnören. Vi hittade träd, pinnar och annat som var 1 meter. Hur många kottar är en meter? Ja, vi mätte och mätte och hade en härlig dag i skogen.

   

 

 

Normer och värden

Hemlig kompis

Det sista vi gjorde innan vi tog helg var att gissa vem som var vår hemliga kompis. Har jag känt att någon av mina kompisar gjort lite extra för mig? Hur och vad kan jag göra för att vara lite extra uppmärksam mot en kompis? Ja, det var kul att gissa vem det var 🙂

 

 

Information

Filminspelning

Nu är det dags för lite filminspelning av våra mattelektioner. Vi behöver en ny underskrift av er som vårdnadshavare. Vi behöver underskrifterna på måndag. Är det så att du inte vill att ditt barn ska vara med på filmen skicka gärna ett mail så vi vet det för vår planering av dagen. Ni hittar lappen på ert barns plats i kapprummet men vi lägger även in den här i mailet.

Löss!

Vi har fortfarande löss i gruppen. Nu måste vi fundera på vad vi ska göra för att få stopp på dessa småkryp. Vi har försökt ta reda på mer om vad man kan göra. Man bör kamma familjens hår var tredje dag och göra det under längre tid. Det är endast envishet och luskam som kan stoppa lössen. Vi önskar att ni alla nu gör det under en längre tid för att vi ska ha en chans att bli av med dem. 

 

Mån Biblioteket gröna gruppen

Tis Biblioteket röda gruppen

Ons   OBS! Filminspelning, kom ihåg att fylla i blanketten om ert barn får vara med. 

Tors  Idrott båda grupperna

Fre Friluftsliv

 

Ha en underbar helg

/ Marie, Camilla, Trixie och Agneta

12 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']