Neptunus veckobrev v. 8

Hej alla fina Neptunus familjer,

En hel vecka har bara susat förbi och vi ser nu fram emot en hel veckans ledighet! Vi hoppas ni får en trevlig vecka tillsammans med familjen eller här på Lemshaga. På måndag kommer Marianne börja som rektor här på Lemshaga och vi önskar henne varmt välkommen. Under onsdagen fick vi alla besök av Jill som kom förbi för att säga hej då samt tacka för alla år här på Lemshaga. Självklart kommer hon alltid vara en del av Lemshaga även då hon inte är på plats.

Kunskaper

Svenska – Bokstavspåsen

Den här veckan har Alice och Saga presenterat den berömda BOKSTAVSPÅSEN. Det var härligt att se hur de beskrev sina saker och hur vi tillsammans kunde skapade meningar av deras ord.

 

SO/NO – En resa bakåt i tiden

Nu har våra fantastiskt fina dinosaurier kommit ut ur ugnen och flyttat in i deras hem. Vi har alla fått ta med oss vår låda hem.

   

NO – Leia och Björndjuret – en upptäcktsresa i rymden.

Nu tar vi oss upp i rymden med hjälp av berättelsen om Leia och Björndjuret. Historien handlar om flickan Leia som får följa med tre björndjur på deras resa till planeterna. De reser från Alvaret på Öland (där björndjuret finns) på en hisnande färd som innefattar allt från kraschande satelliter till månslalom. Det blir en spännande resa att göra tillsammans.

Under tisdagen fick vi alla vara en del av uppskjutningen till rymden och våra planeter. Vi valde att göra en av våra Vt-rutiner som kallas ”Step Inside” där eleven får kliva in i en roll där hen får låta fantasin flöda och förundras över allt som kanske finns där uppe. Frågor som, hur känns det i kroppen? Hur mår du? Vad kan du se utanför din rymdraket? Vilken planet vill du landa på? Hur ser din planet ut när du landar, skulle du våga dig ut?

Det var roligt att höra elevernas tankar och hur deras fantasi fick komma fram. Vi besökte många planeter, Neptunus, Uranus, Saturnus, Jupiter, Mars, Tellus (såklart),  Venus och Merkurius. Vi hade till och med besök på dvärgplaneten Pluto. Några vågade sig även hela vägen till solen. Eleverna i röd kom även på att skapa lite mer upplevelse för den som satt inne i raketen genom att smattra på utsidan vid uppskjutningen och landningen.

Matematik – ental och tiotal

Vi har under veckan försökt utforska kring hur vi kan addera tre tal och subtrahera våra ental och tiotal.

När vi adderade tre tal försökte vi bilda 10 för att sedan addera resten. Vi kom på att det var bra att kunna våra tiokompisar. Vi tog hjälp av våra tioramar och plockisar. Så att vi enkelt kan se hur vi kan addera våra tal. Här adderar vi 7 och 3 först och därefter lägger vi på 4 vilket blir 14

När vi skulle subtrahera kom vi på att det var viktigt att börja med våra ental för att sedan göra våra tiotal.

En av våra metoder handlade om att dela upp talen i ental och tiotal för att sedan subtrahera entalen med varandra och tiotalen med varandra för att sedan addera vårt ental och tiotal. Den andra metoden som vi kom på var att vi kunde använda oss av ental tiotal och plocka bort från det större talet.

Idrott – Vinter-OS

 

Veckans lektion i idrott bjöd på vinter OS. Vi fick testa på fem grenar, rodel, backhoppning, curling, slalom och skidskytte. I röd så delades vi in i länderna Italien, USA, Thailand och Mexico. Vi inledde såklart vinter OS med presentation av lagen samt en uppvisning av alla lag med vinkning till åskådarna.

Här kan ni se eleverna utöva alla sporter. Så roligt!

 

   

  

Inflytande och delaktighet

Klassråd

Fredagen avslutades med klassråd denna gång gick vi igenom föregående protokoll samt hur eleverna vill avsluta deras två projekt: En resa bakåt i tiden samt Leia och Björndjuret en upptäcktsres i rymden. Detta är inte förrän om ca 4 veckor men vill att eleverna ska få vara med och bestämma och även för er föräldrar att kunna hjälpa till.

Eleverna hade många ideér och de tänkte att kanske skulle de kunna få lite extra hjälp ifrån er föräldrar. I slutet av klassrådet kom vi på att vi kanske skulle kunna göra en heldag både ute och inne. Kanske skulle vi kunna gå till scoutstugan för mystiska rymden experiment för att sedan avsluta i klassrummen med en gemensam fika och rymdfilm. Nedan kan ni se deras förslag.

Skolan / hem

Blänkare:

24/3 Föräldramöte 17.00-18.00 – Ytterligare information kommer på school soft när det börjar närma sig. Om ni har frågor eller tankar som ni vill att vi lyfter under mötet får ni gärna maila dem till oss innan mötet.

Just nu ökar smittspridningen som ni vet, information och riktlinjer finns just nu på school soft inför veckan efter lovet. Däremot så förändras dessa beroende på hur smittspridningen utvecklas så håll gärna litet extra koll på school soft innan du kommer tillbaka efter lovet om något har förändrats.

Vecka 9 = Sportlov hemma eller Sportlovsfritids för de som anmält närvaro

Vecka 10

Måndag: Veckans bokstavspåse presenteras av Tora och Collin. Läxa delas ut.
Tisdag: Läsbingo tas in och eleverna får presentera vilken bok de har läst.
Onsdag: Idrott
Torsdag: Läxa lämnas in
Fredag:  Läxa delas ut

Läxa vecka 9 och 10

Vecka 9: För att fortsätta lästräningen även under sportlovet så har vi under fredagen skickat med ett läsbingo till alla elever. Vi uppmanar alla att läsa en liten stund varje dag under lovet. Läsbingo samt bok lämnas in senast tisdag då eleverna ska få presentera deras bok.

Vecka 10:  Kapitel 20, Föräldramöte sid 86-89 med tillhörande frågor i läxboken. Vi delar ut boken under måndagen v. 10 och samlar in läxan samma vecka under torsdagen.

Tack för en trevlig vecka tillsammans,

Camilla, Sara och Mattias