Neptunus veckobrev v 8

Hej alla Neptunusfamiljer!

Utveckling och lärande
Nu har vi avslutat sista veckan före ett välbehövligt lov. En innehållsrik vecka med många roliga snölekar på rasterna.
Vi hade en härlig fredag med form och mönster och tidsuppfattning utomhus. Tillsammans med Birgitta skapade vi mönster på ett stort fält vid Lemshaga. Vi var en “levande passare” och skapade med hjälp av ett rep och oss själva stora cirklar som vi provade att springa runt i. Vi fyllde hinkar med snö som vi sedan stjälpte upp och gjorde tårtor av. De dekorerades med färg….

 

   

  

 

Tillsammans med Sara (och Nick) fick eleverna göra klockor i smågrupper som de ställde på olika klockslag. Sedan fick de andra grupperna gissa. De gick också en tipspromenad med frågor om klockan, tid och tidsuppfattning.

  

Dagen avslutades med skridskor på Lemshagasjön under friluftslivet.


Matematik

Den här veckan har vi arbetat med tiotal och ental. Vi har redan arbetat med att gruppera föremål i grupper om tio. Vi tänker lite ”lat-smart”. Man vet ju att det är tio, man behöver inte räkna.
Vi har räknat med tioskutt och tvåskutt.

      


Biblioteket

Röda gruppen var på biblioteket under onsdagen. De tog även med sig gröna gruppens böcker. Tyvärr fick vi ställa in vår resa pga sjukdom. Av säkerhetsskäl behöver vi alltid vara två vuxna som följer med barnen på utflykt.


SO/NO-projektet

Vi har fortsatt arbetet kring tid och berättelserna från den nordiska mytologin om hur veckodagarna fick sina namn.
Torsdagen fick sitt namn från Tor som drar fram på himlavalvet med sin vagn och sin åskhammare.
Fredagen har fått sitt namn från Freja, eller Frej (i vissa källor nämns Frigg, Odens fru, som namngivare till fredagen).
Vi tittade på några filmer och klistrade in text och bild i våra projektböcker.


Vokaler

Veckans bokstav, Ö, är en vokal. Det är viktigt att veta vilka bokstäver som är vokaler med tanke på stavning. Vi brukar säga att om bokstaven låter som i alfabetet så följs den av en konsonant och om den inte låter som i alfabetet så följs den av två konsonanter. Vi lärde oss en ramsa: AOUÅ, jätten klampar på. EIYÄÖ, mjuka flingor av snö.

  


Josef Frank
Gröna gruppen fick lära känna den kände formgivaren Josef Frank (vars tyger och mönster är väl kända för många av oss).
Själv har jag två kuddar hemma med hans fina mönster. Eleverna fick inspireras av hans mönster och skapa egna på stora papper med oljepastell och temperablock. Deras tidigare kunskaper om färgblandningar och komplementfärger kom väl till pass.

Josef Frank kom från Österrike till Sverige 1933 och hade ett nära samarbete med Estrid Ericsson. Deras saker säljs fortfarande i den vackra butiken Svenskt Tenn på Strandvägen. Det var Estrid som startade den.

”Den enfärgade ytan verkar orolig, den mönstrade lugnande, ty betraktaren påverkas ofrivilligt av det långsamma, lugna framställningssättet. Ornamentets rikedom kan man inte så snabbt utgrunda, den enfärgade ytan däremot är man genast på det klara med, och därmed erbjuder den inget ytterligare av intresse”.

            

             

Nu måste vi göra en utställning!
Vi fortsätter med skapande efter lovet och då får även röda gruppen börja med sina målningar.

Skola och hem

Elly och Ida presenterade den sista bokstavspåsen. Sedan blir det fröknarnas tur!Läsläxan: Lämnades ut i onsdags och förhörs veckan efter lovet. Kap 19 Är ödehuset öde?

 

Kvarglömda kläder på Lemshaga!
Under jullovet samlades alla kvarglömda kläder in i stora säckar och har togs omhand av skolans personal, i hopp om att kläderna skulle hitta sin rätt ägare. De kläder som nu är kvar kommer vi att tvätta och skänka till välgörande ändamål. Kläderna ligger kvar i säckarna i personalrummet fram till den 9/3. Om du saknar några kläder kontakta din mentor.

Med vänlig hälsning, Jill Sterner

In och utcheckning Fritids -18

 

Studiedagar
Vi kan redan nu flagga för att tre dagar i v.20 (14-16/5) kommer att vara studiedagar. Fritids kommer att dock vara öppet för de som är i behov. På torsdag veckan innan är det Kristi Himmelsfärdsdag och fredagen är en lovdag, men fritids är öppet. Om man har funderingar på en kort semester kanske detta är ett bra tillfälle för dem som önskar…

 

Nästa vecka: Sportlov!

 

Vi önskar er alla en härlig vecka, hemma eller på resande fot.

M v h Cissi, Sara, Nick och Vincent

2 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']