Pluto v.46

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper

 

Språk

Veckan startades upp med bokstavsarbete, Språklust och bokpresentationer i både Grön och Röd. Barnboksveckan och Nationella läsdagen har lyfts hela veckan genom barnens medhavda böcker.

Genom Lyckostjärnan, barnens egna böcker och de böcker barnen valde att låna på biblioteket har de kommit i kontakt med olika texttyper, såsom fakta- och berättande texter, och vi har pratat om skillnaden dem emellan.

”Man lär sig mer i faktaböcker. I sagoböcker är det liksom bara hittapåsaker.”

”Att man kan veta lite mer om riktiga saker. Och då lär man sig mer saker, om typ dinosaurier eller sånt. Att det är lite mer sanna saker, som är riktiga.”

”Det är faktiskt skillnad på dem. Den ena är hittapå och den andra är på riktigt.”

 

Under tisdagen åkte Pluto Röd åkte till biblioteket i Brunn och Pluto Grön arbetade med kapitlet i Lyckostjärnan. I förra veckans veckobrev kan ni läsa utförligt om dessa två aktiviteter.

 

I Språklust har vi avslutat kapitlet “Meningar och ord”genom arbetat med långa och korta ord. Det här är en mycket viktig punkt när det gäller språklig medvetenhet- att kunna lyssna på hur orden låter, istället för att tänka på vad de betyder.  Att en del ord är långa att säga, men kan vara namn på på små saker, tex ordet ”jordgubbe”. Andra ord är korta att säga, men kan vara namn på stora saker, t.ex ordet ”ko”.

 

Matematik och idrott

Onsdagen och torsdagen har varvats med idrott och matematik, beroende på vilken klass man går i.

 

I matematiken har vi arbetat med begreppen fler och färre. Använd gärna dessa begrepp hemma så att de befästs. Orden kan sakna betydelse för dem, kanske använder de ”många mer”, ”inte så många” eller ”mindre” istället.

 

På idrotten har vi haft olika stationer, där vi har övat balans, klättring, att krypa/åla och olika hopp.

Här ser du bilder på de olika stationerna. Försök att återberätta för någon vad du gjorde vid de olika redskapen.

 

   

   

 

 

Plutokompis, berätta om en sak du tycker om att göra då du har idrott och en sak du tycker om att göra då vi har matematik. Det kan vara vad som helst och behöver inte vara det vi gjorde denna vecka.

(Skriv dem i kommentarsfältet och kom ihåg att spara kommentaren. Kommentaren visas inte direkt och är endast öppet för att kommentera t.o.m tisdagen veckan därpå.)

 

Skapande på fritids

Att pärla pärlplatta har blivit ett stort intresse på Pluto. För att detta ska utvecklas, uppmuntras barnen att rita ett eget mönster istället för att följa de givna mallarna.

 

  

 

Mångrupperna

Denna fredag var det den sista gången i den aktivitet mångrupperna nu har haft under nio tillfällen.

Nästa vecka gäller följande:

Nix byter till dramalek. Barnen träffar Anna i gröna klassrummet kl 8.30. Där leker vi lekar och gör dramaövningar som gör oss modiga och glada. Vi lär känna varandra lite bättre och har kul ihop. I början blir det lekar som barnen känner igen från sina förskolor, tex ”Hunden och benet”.

Hydra byter till sagogrupp. Då vi har ”Sagogruppen” lyssnar, berättar och skapar vi till olika sagor. Barnen träffar Malin inne i det röda klassrummet kl.8.30.

Charon byter till simskola. Det kommer en badbuss till Lemshagaparkeringen och hämtar upp Maria och barnen. Simundervisningen pågår 30 min i Gustavsbergs simhall och det är två simlärare som ansvarar för den. Bussen är tillbaka på Lemshaga strax före lunch.

Packa en ryggsäck med badkläder, handduk och en vattenflaska. Tänk på att barnen själva ska kunna bära ryggsäcken och packa upp och tillbaka badkläderna, med viss hjälp av fröknarna. Inga simhjälpmedel behöver packas med utan all utrustning finns där.

Senast kl. 8.00 måste barnen vara på Pluto!

 

 

Skola och hem

 

Viktig info om måndagen den 27:e november

Måndagen den 27:e november stänger skola och fritids kl.14.45. Mer information om detta finns på Schoolsoft, då ni föräldrar även är inbjudna att delta senare under eftermiddagen. Är ni i behov av omsorg denna dag efter 14.45 behöver ni meddela oss senast på måndag på:

pluto.personal@lemshaga.se

 

Föreläsning

Den 6 december erbjuds alla föräldrar på Lemshaga en föreläsning i svenska och matematik. Inbjudan kommer att ligga på Schoolsoft.

 

Skolinspektionens enkätundersökning

Skolinspektionen har gått ut med en enkätundersökning som de önskar att alla föräldrar till barn i förskoleklass ska besvara. Enkäten kan besvaras mellan den 6/11- 1/12-17. Meddela oss när du svarat så vi kan gör en notering över antalet svar. Klicka på länken nedan för mer information.

Lemshaga-Akademi-Vardnadshavare-Forskoleklass

 

Nu behöver ni föräldrar samarbeta!

Lössen lever kvar hos era barn eller hos deras kompisar på Pluto. Senast i torsdagskväll upptäckte en familj att deras barn hade löss. Denna helg behöver ni gemensamt samarbeta för att vi ska ha lusfritt på måndag.

Det kliar inte på alla, så låt er inte luras av att ni inte har sett att era barn har kliat sig i håret.

Vi vill att ALLA hår luskammas innan måndag morgon. Upptäcker ni löss är barnen välkomna hit efter en behandling. De finns med olika verkningstid, från 15 min-8 timmar. Barnen kan alltså INTE vara här med löss i håret, eftersom de då med stor sannolikhet kan sprida dessa vidare under dagen.

Därefter behöver ni kamma VARJE dag i en vecka och sedan göra en behandling till, även om det på förpackningen står att det inte behövs. (Det behövs…) Och sedan kamma VARJE dag i en vecka till.

Då håret är blött är det lättare att kamma fint och dra bort de ägg ni hittar med naglarna. De sitter ganska hårt.

Lusen lever utan tillgång till ett hår i minst ett dygn. Så glöm inte att dammsuga soffor och sängar, tvätta lakan, kuddar och mössor. Annars finns det stor risk att ni har dem i era barns hår igen.

Det finns inga genvägar- hjälp nu varandra med detta i helgen! Det är inte roligt att ta sig igenom jobbet som det faktiskt är om man ska bli lusfri- för att sedan åka på det igen för att någon annan inte tagit detta på allvar.

 

Hoppas att ni får en fin helg, så ses vi alla mycket välkammade på måndag!

 

Hälsningar Plutos pedagoger

38 kommentarer

 • Susanne Franzén säger:

  Tack för info! Roligt att läsa vad ni gör om dagarna! Vi kommer absolut att kontrollera löss i helgen. (Vilket vi även gör varje kväll.) Bra med påminnelse!

 • Det roligaste på idrotten är att gå balansgång,hoppa från hög höjd och ha olika stationer.
  Det roligaste på matematiken är att räkna i matteboken.
  Trevlig helg och tack för denna vecka!
  /Bernard,Henrik och Susanne

 • Truls med familj säger:

  Truls gillar tioram med bönor på matematiken!

  På Gympan var det kul att krypa som ett marsvin och gå balans på låtsas ormen! Trevlig Helg!

 • Lova hälsar att det är kul att hoppa från ribbstolarna och när ni har matematik är det kul att räkna saker
  Vi ses välkammade på måndag!

 • Julia: husdjursstationen var kul. “Fiskleken” och “Ögat ser” som vi lekt tidigare var också roliga.

 • Laila tycker om klättrabanan. Skriver ner den siffror som saknas det är roligt i matematik.
  Tack för den här veckan!

 • Cajsa hjortlinger säger:

  Roligast på matematiken är när vi räknar med bönorna
  Roligast på idrotten är hinderbana / Märta

 • Stå på händer och hjula är roligast säger Agnes.
  Om matematiken: ”jag vill göra plus och minus”!

  Tack för ännu en bra vecka.
  Vi fortsätter kamma kamma kamma och sprayar prevent spray (vår räddning till att vi sluppit?)!

  /Dubois

 • Familjen Tellqvist säger:

  Vi har läst! Liam hälsar att han tyckte det var jättekul på biblioteket där man fick lånekort och han valde att låna “Gittan och Gråvargarna” 🙂 Vi ska självklart kamma under helgen! Ha fortsatt trevlig helg alla!

 • Charlotte Lindbäck säger:

  Tack fina ni, denna vecka har Astrid pratat mycket om matematik hemma. Vi kammar varje kväll

 • Torkel Börjeson säger:

  Gusten gillar mest att leka marsvin på idrotten. Han gillar mest plus i matematik.
  Vi kammar men inga löss än som tur är!

 • Emanuel Zimmerman säger:

  Leo tycker att det är roligt att gå balansgång på bommen med rep. Jobba med matte i boken är också kul. Tack för en bra vecka.
  /Familjen Zimmerman.

 • Emanuel Zimmerman säger:

  Leo tycker att det är roligt att gå balansgång på bommen med rep. Han tycker att det är kul att jobba med matte i boken.
  Tack för en bra vecka.
  /familjen Zimmerman

 • Svante m familj säger:

  Svante gillar att klättra och krypa på gympan och att skriva o räkna på matten.
  Tack för ännu en toppenvecka!

 • Disa & Freja säger:

  På idrotten tycker Disa & Freja om att leka en lek där man är fiskar och aktar sig för hajar. På matematiken är det roligt att färglägga bilder med siffror.
  Nu ska vi påbörja projekt kamning!

 • Helena Berglund säger:

  Hejhej,
  Emma hälsar att hon tycker att det är roligt med uppvärmning på idrotten och på matematiken gillar hon räkneexempel med äpplen, bananer, ljuslyktor eller hinkar.
  Vi fortsätter att luskamma hos oss – bra med tydlig info och påminnelse till alla familjer!

 • Hoppa nedför ett hopp var roligast på idrotten. Trots en lusfri vecka har vi behandlat hela familjen i fredags igen och fortsätter kamma. Så nu hoppas vi att vi att alla hjälps åt./ Alexander med familj

 • Emil med familj säger:

  Jag gillade att springa mellan konerna.
  Jag gillar att jobba med Sigma.
  Hälsar Emil

 • Familjen Thoresson Nygren säger:

  Lykke tyckte att djurbanan var roligast på idrotten och Lyckostjärnan på matematiken. Ikväll kör vi kamning och lusmedel på hela familjen för säkerhetsskull

 • Victor tyckte att det var roligast att krypa genom innebandymålen. I matematik tycker han att det är roligt att gömma siffror och se vad som fattas.

 • Morris tycker också djurbanan, för man kunde vara ett djur, och krypa som ett marsvin. Han gillar t.ex. att räkna på engelska. Trevlig kväll!

 • Victor KC säger:

  Victor tycker att balansering är roligt, likaså lyckostjärnan. Inte en endaste lus kunde vi räkna…

 • Susanne Franzén säger:

  Måns tycker att hinderbanan är rolig (när man får leka ”fritt”) Armgång är en favorit. Han gillar siffror och tycker mattelektionerna är roliga. Kollade löss en extra gång nu måndag morgon och hittade inga!

 • Adam von Post säger:

  Adam tycker att det roligaste på idrotten är att klättra och i matten tycker han att allt är roligt. Tack för allt ni gör och otroligt informativa veckobrev. / Adam med familj

 • Marie lindgren säger:

  Elvis gillar att dansa på gympan(uppvärmningen) och han gillar ALLT med matematiken 🙂

 • IDROTT – JAG VILL ATT DET SKALL VARA MERA HOPP OCH SKUTT, OCH HJULNINGAR SAMT BYGGA TAK.
  MATTE – SIFFROR OCH FÄRGLÄGGA ÄR KUL
  ANNA. MARIA. MALIN EMMA
  ANNALISA OCH MIN FAMILJ SOM HETER PALLE ANNA VIGGO
  ANNALISA 6ÅR

 • Ulrika Sarvik säger:

  Nils hälsar att han tycker det är roligt med hinderbanan där han får klättra i ringarna och gå ner i ringarna. På matematiken gillar han att räkna med bönorna.

 • Anneli Grundsten säger:

  Bianca hälsar att hon gillar “apan” på gymnastiken. I matematik tycker Bianca om att räkna plus.
  Mvh Anneli och Bianca

 • Marie Granmar säger:

  Tillägger att vi också kammat oss i helgen. Inga löss i sikte. Hoppas de ger sig nu!

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']