Pluto veckobrev v.10

Hej alla Plutofamiljer!

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

 

SVENSKA

Läsning – ordbild

Vi har lyssnat på och körläst de två verserna  Djurens fest och den andra Pratapparater

Vi har samtalat kring och arbetat med ordbilden kan.

Vi använde oss av vt-rutinen, think-pair-share för att på ett enkelt och strukturerat sätt synliggöra våra tankar. Eleverna fick första tänka en stund själva kring frågeställningarna: 

Vad kan jag? Vad är jag glad för att jag kan?

Efter det satt de parvis och delade med sig av vad de kommit fram till att de kan. 

Slutligen delade paren med sig av sina tankar till övriga gruppen. Vi skrev sedan en lång lista med meningar på vad vi kan…

 

I arbetsboken övade vi på att känna igen ordbilden kan genom att ringa in den. Vi tränade på att skriva ordet kan med gemener, samt ritade en bild av vad vi kan och skrev en mening till. Som extrauppgift fanns det sedan olika bokstavslekar att välja på, som t ex “labyrinten” och “hitta bokstaven”.

 

Bokstav och ljud

Veckans bokstav var Öö. Vi har pratat om vad bokstaven heter och vilka ljud den har. Vi har samtalat om ord som vi känner till som börjar eller innehåller Öö. I ordlådan låg orden: ÖDLA, ÖKEN och ÖGONLJUS. Vi lyssnade på och sjöng med i Majas abc-sång om Ögonljus. Vi fick berätta vad vi vi kände till för fakta om Ödlan och sedan berätta Maria lite mer fakta. Vi tittade även på en kort faktafilm om komodovaranen som är en av de största nu levande ödlorna.  

Vi samtalade även om vad en öken är och tittade på en kort faktafilm om naturtypen Öken. 

I arbetsboken har vi arbeta med uppgifterna på Öö och övade sedan vidare genom att spela  Öö-spelen i skolplus/bokstavståget.

 

Språklek

Vi har fortsatt med språkövningar som handlar om ljud. Under veckan har vi övat på att lyssna vilket nytt ord vi får om vi lägger till eller tar bort ett ljud i början av ett ord.

Plutokompis!

vilket nytt ord får du om du lägger till s-ljudet i orden nedan?

Ssss…

…er (ser)

…and (sand)

…imma (simma)

 

MATEMATIK

Denna vecka har vi arbetat med 2 häften och fått lära känna filurerna. Vi har arbetat med likheter och skillnader. Vilka är likadana eller vem är inte lik de andra. Vi har också arbetat med former. Vi tittade på två korta filmer med filurerna kopplat till dessa ämnen.

 

IDROTT

Den vecka hade gröna gruppen idrott. Vi inledde med väcka kroppen som uppvärmning. Efter det övade vi på grundrörelserna i åla, krypa, stödja, balansera, klättra, hoppa, och rulla i en redskapsbana. 

Vi avslutade passet med undanplockning och avkoppling på de två stora tjockmattorna till lugn musik. 

 

NO

Denna vecka har den röda gruppen börjat skapa sina uppfinningar och vi jobbar vidare på dem nästa gång. Nästa vecka blir det gröna gruppens tur glöm inta att ta med material till era uppfinningar!

SO

 

Mångrupper

 

Nix (simskola)

Sista tillfället inleddes med att vi fick simma bröst och ryggsim. Simlärarna stämde av hur eleverna har utvecklats under dessa 7 tillfällen.

Passet avslutades med att vi fick ta oss runt en vattenhinderbana. Bland annat så fick vi åka mini-rutschkana, simma genom flytkorvstunneln, dyka genom eller simma över rockringen, klättra över flytdynan och hämta föremål från botten. Superkul tyckte många. 

 

Efter simlektionen duschade vi av oss och många passade även på att koppla av en stund i bastun. Under de veckorna har barnen visa på en fantastisk självständighet i badhuset. De har nu fått bra koll på de olika rutinerna, de klär på/av sig, de duschar, har koll på sina kläder och saker (för det mesta) och packar väskan helt själva. Grymt jobbat alla Nix-barn!

 

Charon (dramalek)

Dagens innehåll:

 

  • Namnkedjan
  • Charadpåsen
  • Levande leksaksaffären
  • Kompismassage

 

Den levande leksaksaffären. Det finns en gammal dam som äger en leksaksaffär där det finns fullt med olika leksaker. Barnen tänker ut en leksak de vill föreställa. På dagen är affären öppen och leksakerna sitter på sina hyllor. På natten får alla leksaker liv och kan prata med varandra.. I dagens leksaksaffär fanns det t.ex olika käpphästar, olika dockor, en radiostyrd katt, olika minecraftfigurer.

 

Hydra (bild)

Denna vecka har vi pratat om abstrakt konst och tittat på en bild för att undersöka vad vi kunde se i den. Vi har gjort klart och provat på att rita andra hälften av djur som inte varit animerade. Vi har samlat ihop våra alster för att ta med hem. 

Fadderträff

I fredags träffade vi våra faddrar i Mars. Det var både super pirrigt och super roligt att äntligen ses. Mars-eleverna bjöd in oss till deras klassrum i Storgården. Vi hängde en stund tillsammans och fick göra en rituppgift tillsammans. Under besöket var vi indelade i våra faddergrupper. En faddergrupp består av 2-3 Pluto elever + 2-3 mars elever. 

 

FRITIDS

 

Skogen 

Nästa torsdag går den gröna gruppen iväg till skogen kl.14.30-15.45.

Om ni behöver hämta före kl.15.00 stannar ditt barn kvar på Pluto, men det är då viktigt att meddela oss i schoolsoft. 

 

Konservburkar

Vi tar gärna emot rengjorda konservburkar inför kommande vårsådd. Tack!

 

Egen frukt

Vi märker att många barn just nu är hungriga på eftermiddagarna och skulle behöva en extra frukt eller smörgås hemifrån. 

 

Närvarotider

Vi vill att alla familjer lägger in sina barns närvarotider i schoolsoft. Tack!

 

Skola och hem

 

Information

 

Våga visa – kvalitetsundersökning

För ett par veckor sedan delade vi ut enkäten Våga visa från Värmdö Kommun. För att resultatet ska bli representativt och till hjälp för oss i utvecklande av vår verksamhet är det viktigt med en hög svarsfrekvens. Hittills har endast  35% av er svarat (14 av 40). Så vi vill nu påminna er som ännu inte svarat att göra det, sista svarsdag är den 18 mars. 

 

Aktivitetsbyte i Mångrupperna

Nästa vecka är det aktivitetsbyte för mångrupperna. 

Nix = bild

Charon = simskola 

Hydra = Dramalek. 

 

Vilken Mångrupp ert barn tillhör finns att läsa på schoolsoft under nyheter. De som har Dramalek eller Bild börjar vanlig tid 8.20. 

 

Simskola – utförlig info

Vi kommer att åka skolskjuts dit och tillbaka. Barnen behöver vara lämnade på skolan senast kl. 07.50 denna dag. Bussen avgår kl. 8.00 från Lemshagas parkering och simlektionen startar 8.30 i Gustavsbergs badhus. 

Det finns även möjlighet att lämna direkt vid badhuset för de som önskar. Där väntar ni in oss som kommer med bussen, var där senast 8.15. Detta får dock endast göras efter överenskommelse med Maria samt skrivits in i schoolsoft. 

 

All utrustning som barnen kan komma att behöva finns på badhuset. Inga simglasögon eller flythjälpmedel ska tas med. Tänk på att barnen ska kunna packa sin ryggsäck själva och ha koll på sina saker. Träna gärna hemma så att de är förberedda. 

Vi byter om i ett eget grupprum inne på damernas. Innan och efter simlektionen så duschar vi av kropp och knopp (tvål finns på badhuset). Vi lägger inte tid på att tvätta rent håret. Det får barnen göra/öva hemma vid behov (så skicka inte med schampo och balsam).

 

I sin ryggsäck behöver barnen ha med sig:

*badkläder

*handduk

*vattenflaska 

 

Nästa vecka

Måndag: Morgonfritids/sovmorgon. Skolstart 9.20

Tisdag:

Onsdag:

Torsdag: Grön grupp till skogen 14.30-15.45. Hämtning före 15.00 meddelas i schoolsoft. Grön grupp No röd grupp idrott.

Fredag: Mångrupper: Charon = simskola skolstart 07.50. Nix = bild och Hydra = Dramalek. skolstart 8.20.

 

Trevlig helg!

/Plutos pedagoger