Pluto veckobrev v.16

Hej alla Plutofamiljer!

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

 

SVENSKA

Ord att förstå – Läsning – Läsförståelse

Veckan ord var önskar, snabb och köra. Vi läste orden och meningarna tillsammans. 

 

Vi har samtalat om ordens mening och betydelse utifrån frågeställningar som…

-Vad gör man när man önskar sig något?

-När är det bra att vara snabb? 

-Vad kan man köra?

 

Veckans text hette: Hem till Märta.

Vi tittade för på bilden på framsidan och samtalade utifrån frågeställningarna.

-Vad ser ni där? 

-Vad tror ni att texten kommer att handla om?

 

Vi lyssna först på hela texten en gång och sedan kör-läste vi den en gång. Vi avrunda vårt textsamtal genom att samtal kring: 

-Vad handlade texten om?  

-Hur kommer du hem till dina kompisar? 

-Kan du välja mellan olika sätt för att komma hem till dina kompisar?

 

Lily i berättelse fantiserar kring olika sätt att ta sig hem till sin kompis Märta på. I arbetsboken fick vi själva sedan rita hur/på vilket sätt vi kan eller skulle vilja ta oss hem till en kompis på. 

 

Bokstav och ljud

Veckans bokstav var Ää. Vi har pratat om vad bokstaven heter och vilka ljud den har. Vi har samtalat om ord som vi känner till som börjar eller innehåller Ää. I ordlådan hittade vi orden ÄGG, ÄPPLE och ÄLG. Vi sjöng sångerna “Ägg, ägg mera ägg.”, “Äppelmelodi”, Majas abc-sång om “Äpple” och “Älgarna demonstrerar”. Vi tittade även på två korta faktafilmer om Älgen och fick se ett klipp på den lite ovanligare vita älgen. 

 

På Läsresans webb har vi titta på olika bilder, lyssnat på orden och ringat in de som börjar och innehåller Ää. I arbetsboken har vi arbeta med Ää-uppgifterna och på ipadsen har vi spelat Uu-spelen i skolplus/bokstavståget. Som extrauppgift kunde vi sedan välja olika bokstavsövningar/spel som “labyrinten”, “hitta bokstaven” och “läs-domino”. 

 

MATEMATIK

Denna vecka har vi pratat om pengar och i boken har vi arbetat med mynt. Vi har tittat på vilka mynt vi har och vilka sedlar vi har. I boken har vi också fått testat att handla på loppis, uppgiften var att handla för 10kr.

 

IDROTT

Denna vecka har röda gruppe haft idrott. Som uppvärmningen inledde vi med “Väcka kroppen” och rörelseleken “Alla som…” Alla stod i en cirkel i varsin rockring. Maria ropade ut olika påstående (alla som… har något grönt på sig / tycker om glass etc.) och när påståendet stämde in på dig, fick du springa ett varv runt ringen. 

 

Huvudaktiviteten denna gång var “Bollkontroll”. Alla fick en varsin mjuk boll och sedan gällde det att röra sig runt i rummet och samtidigt utföra olika övningar med bollen.

 

Enskilt

-rulla över med händerna 

-rulla bollen med fötterna

-rulla bollen med huvudet

-studsa bollen med händerna

-kasta och fånga

-kasta, klappa och fånga.

 

I par

-rulla till varandra – öka avståndet

-studs bollen till varandra – öka avståndet

-kasta och fånga till varandra – öka avståndet

 

Vi avslutade passet med utvärdering i ringen. 

 

NO

Veckan innan lovet och denna vecka har vi arbetat med igelkotten. Först pratade vi om vad vi redan vet eller tror att vi vet om igelkotten. Efter det kollade vi på en faktafilm om igelkotten och fyllde på med information som vi fått och ändrade om det var något vi trodde som inte stämde.

 

SO

Vara vänner

Får Gabriel vara prinsessa?

Gabriel tycker om färgglada kläder, teater och musik. Det är det ingen av de andra killarna i klassen som gör. När klassen ska spela upp sin sagopjäs vill Gabriel vara prinsessa, men det tycker ingen annan att han kan vara. Hela klassen gapskrattar och fröken säger att det bara är flickor som kan vara prinsessor. Gabriel förstår inte varför det finns regler för hur tjejer och killar ska vara. En berättelse om normkritik. /ur.play.se

Vi hade fina samtal i klasserna om alla lika värde, att olikheter är bra och berikar. Om hur viktigt det är att alla får vara sig själva och att ingen någonsin ska behöva känna sig rädd för att bli retad. Det kom upp många kloka tankar och bra förslag på hur alla inblandade i filmen kunde agera istället, för att det skulle bli bättre för alla.

 

Mångrupper

Hydra- Dramalek

Den här gången lekte vi lekar då vi sitter på stolar och byter plats med varandra när den som står i mitten ropar ut något.

 

  • Namnkedjan
  • Fruktsallad på temat frukter och djur
  • Gröten kokar över
  • Kompismassage till saga

 

Fruktsallad Vi bestämde tre frukter, jordgubbe, ananas och vindruva. Anna viskade en frukt till var och en. Den som stod i mitten av ringen kunde välja att ropa ut en av frukterna och då skulle de som var tex jordgubb byta stol med varandra. Om någon valde att ropa ‘fruktsallad’ skulle alla byta plats med varandra. 

Jägaren skjuter Vi ändrade sedan leken till ett djurtema med djuren, älg, kanin och häst och bytte ut ‘fruktsallad’ till ‘jägaren skjuter’.

Gröten kokar över En kompis går runt i ringen och ställer frågor. 

Kokar gröten över? Svarsalternativ, Ja eller Nej

Som vad? Den som får frågan får hitta på något alla i leken ska föreställa samtidigt som vi byter plats med varandra. Idag föreställde vi tex kaniner, hästar, pannkakor, siffran åtta.

Kompismassage Barnen sitter i par och får turas om att ge och ta emot massage samtidigt som de lyssnar på en saga och får instruktioner hur de kan massera.

 

Nix- Bild

Vi har pratat om mönster. det finns olika mönster i olika delar av världen och vi har fått prova göra olika mönster. Detta är några av de första mönstren som blev klara.

 

Charon- Simskola

På simskolan inledde vi som vanligt med att öva på bröst- och ryggsim, med och utan flythjälpmedel. Denna gång pratade vi även “Sjövett”, hur en flytväst fungerar och varför det är så viktigt att ALLA familjemedlemmar har på sig den när vi vistas på sjön.

Sedan sänktes bassängbotten så att ingen bottnade och vi tog på oss en varsin flytväst. 

Vi testade flytvästens förmåga och övade både på att flyta och simma bröst- och ryggsim med den på. Vi avslutade med att ligga på rygg och flyta runt som sjöstjärnor i bassängen.

 

Experiment

Våran praktikant Annika har utfört ett experiment med eleverna under några veckor där vi har undersökt hur mycket bakterier vi har på händerna genom att eleverna en dag när de kom in från lunchrasten fick ta på en brödbit som vi sedan la i en försluten påse för att se vad som händer. Vi har också haft en ren brödbit för att kunna jämföra brödbitarna med varandra.

 

FRITIDS

Den här veckan har vi på eftermiddagarna ägnat mycket tid till lek ute på skolgården i det fina vårvädret. Det kändes som en nystart för oss alla med en nystädad gård och vi har sett en del nya roliga lekar utvecklas. Vid den nya fina labyrinten har många barn lekt och hittat på nya roliga lekar. Bolleken ‘King’ är det fortfarande många som vill vara med i. Hästlekar med hinderbanan är det många Plutobarn som gillar att bygga iordning.     

 

Skogen

Den gröna gruppen gick till Raketen och lekte i soligt vårväder. Under våren kommer vi att prata en del om vår Allemansrätt och den här gången diskuterade vi hur vi gör med vårt skräp.

 

Skola och hem

Information

 

Vårstädning + hattparad

Inför Valborg har vi som tradition på Mellangården att vi vårstädar och gör fint på skolgården tillsammans med åk 1-3. Nästa fredag efter lunch kommer Pluto att städa och de barn som vill och har möjlighet får gärna ta med sig egna (NAMNMÄRKTA) arbetshandskar, kratta och sopborste denna dag. 

I samband med att Valborg firar hela Mellangården även in våren med en storsamling med allsång och hattparad i Amfiteatern. Hattarna med temat “Min begynnelsebokstav” kommer vi att tillverka på skolan under nästa vecka. 

 

Kvarglömda kläder

Vi har under eftermiddagen hängt upp kvarglömda kläder vi önskar att ni kommande vecka tar en titt på dessa och tar hem det som är ert.

Trafiken på morgonen

För att öka trafiksäkerheten och minska köerna önskar skolan att alla bilar från
Lemshagavägen gör högersväng ut på Ingarövägen när trafiken är som mest intensiv på
morgonen vid 8-8.30.

 

Nästa vecka

Måndag: Sovmorgon / fritids. Skolan börjar 9.20.

Tisdag: 

Onsdag: 

Torsdag: Grön grupp idrott, röd grupp NO. Röd grupp till skogen.

Fredag: Mångrupper- simskola samlas 7.50. Nix – bild och Hydra – dramalek börjar vanlig tid 8.20. Vårstädning och Hattparad efter lunch. 

 

Trevlig helg!

/Plutos pedagoger