Pluto veckobrev v.2

Hej alla Plutofamiljer!

Välkomna tillbaka efter julledigheten. Vi ser fram emot en spännande och lärorik vårtermin.

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

 

SVENSKA

Ord att förstå – Läsning – Läsförståelse

Veckans ord var hoppa, springa och flyga. Vi har samtalat kring veckans ord utifrån frågeställningarna: 

Vi har sedan läst meningar där orden finns med och hitta på nya meningar med orden i som till exempel:

Hur gör man när man hoppar?

Hur känns det när man springer? 

Kan ni flyga?

 

Vi inledde med att titta på framsida och gissa vad vi tror att texten kommer att handla om. Vi har lyssnat på och läst med i texten Jag kan. Sedan har vi samtalat vidare utifrån frågeställningarna: Vad tror du att gräshoppan kan? Vad kan gräshoppor inte göra? 

Vad handlade texten om? Vilka djur mötte vi i texten?

I arbetsboken var uppgiften Jag kan… där har vi ritat och skrivit om något som en kan, som gör en glad.

 

Bokstav och ljud

Veckans bokstav var Vv och Ww. Vi har pratat om vad bokstaven heter och vilket ljud den har. Vi har samtalat om ord som vi känner till som börjar eller innehåller Vv, Ww.. Maria trollade fram orden VANTE, VINTER, VÄDER, WC, WHIPPET HUND, WIENERBRÖD.

 Vi har sjungit om vintern  i “Titta ut, tittaut en minut” och om vädret i “Jag öppnar fönstret”. 

På Läsresans webb har vi lyssnat hur bokstaven låter, följt med och format bokstaven Vv och Ww i luften med vår hand. Vi har titta på olika bilder på tavlan, lyssnat på orden och ringat in de som börjar och innehåller Vv, Ww. I arbetsboken har vi arbeta med uppgifterna Vv och Ww. Vi har även arbetat enskilt i appen skolplus/bokstavståget. 

 

Högläsning

 

Lässugen

Sexåriga Amanda är ensam hemma och klarar det mesta på egen hand – utom att läsa högt för sig själv. Med en väldig kraft sugs en vuxen in och landar i Amandas soffa. Lässtunden kan börja! De som hamnar i soffan är Eva Röse, Özz Nûjen, Ulla Skoog, Nour El-Refai, Leif Andrée, Dregen och Niklas Strömstedt, som läser varsin bilderbok för Amanda.

Under veckan har vi tittat och lyssnat på sagorna: ”Jag rymmer!” av Eva Lindström, ”Hugo – elak, blodtörstig och jättefarlig?” av Mia Nilsson. ”Den stora smällen” av Mats Wänblad och Per Gustavsson, ”Det är en gris på dagis” av Johanna Thydell och Charlotte Ramel och ”Julia vill ha ett djur” av Barbro Lindgren och Eva Eriksson.

Sagan om Vanten

Vi har tittat och lyssnat på Felix och Fenix, där Robert gustafsson berättar och dramatiserar Sagan om Vanten. Efteråt samtalade vi om hur vi tror att det kände gör djuren att bo så många i vanten. Vi fantisera och kring hur stor vante det skulle behövas för att rymma alla Plutobarn, så här tänkte några kompisar: 

-flera meter, kanske 100 meter. 

-lika stor som vår samlingsmatta.

-kanske lika stor som klassrummet.

Vante-memory

Vi tillverkade även ett vante-memory till spelhyllan i varje klassrum. Alla fick färglägga ett vantpar. Vi pratade om begreppet symmetri och hur viktigt det var att en färglade sitt vantpar likadant för att spelet skulle fungera. 

MATEMATIK

Denna vecka har vi övat på siffran 7 och tallinjen från 1-7. Vi har arbetat med vikt i form av vad väger lättast en penna eller ett papper? vad är tyngst en sten eller en blomma? vi har fått komma på själva vad som är lättare och tyngre än en sko eller en cykel.

IDROTT

Redskapsbanor och stationer

Under höstterminen hade vi fokus på att lära känna varandra och gympasalen genom leken på olika sätt. Nu i början på vårterminen kommer vi fokus de första månaderna att ligga på att utveckla sin grovmotoriska förmåga och smidighet. Genom olika redskapsbanor och stationer kommer vi på ett lustfyllt sätt öva grundformerna åla, krypa, gå, springa, hoppa, klättra, rulla, hänga, stödja, balansera, kasta och fånga. Andra förmågor som vi övar är rumsuppfattning, koordination, uthållighet, smidighet, avståndsbedömning, samarbete och turtagning. 

 

I torsdag hade gröna gruppen idrott. Vi inledde med väcka kroppen där vi turades om att leda våra kompisar i olika uppvärmningsövningar.

I dagens redskapsbana övade vi på att åla genom tunneln, gå upp och hoppa ner för bomen. Rulla stock och kullerbytta på mattorna, krypa igenom målen och balansera på bänkarna. Efter det hjälptes vi åt att plocka undan alla redskap. Vi avlsutade med avkoppling på golvet, där Maria ledde oss genom några avspänningsövningar. 

SO

 

Skogen

I fredags gick vi till skogsplatsen Raketen och lekte under förmiddagen. 

Vad lekte ni i skogen? Så här sa några kompisar:

  • vi lekte häst.
  • vi klättrade i träd. 
  • vi lekte kurragömma. 
  • vi lekte kaniner. 
  • vi satt och pratade och berättade historier för varandra.
  • vi lekte i kojan som vi byggde på förra gången. 

 

Klassråd

Vi har haft terminens första klassråd där vi diskuterade arbetsro. Arbetsro är en punkt som kommit upp på flera klassers agenda och vi har därför beslutat att diskutera det. Sedan ska vi skicka representanter till husrådet som kommer att hållas längre fram där Pluto, Neptunus, Uranus och Saturnus samlas för att diskutera hur man gör i de olika klasserna och hur vi kan hjälpa varandra med arbetsron.

Det som kom upp på våra möten om hur vi har arbetsro var detta: Sitta stilla på sin plats och låta varandra arbeta ifred och inte viska med varandra. Inte störa varandra när man är klar med en arbetsuppgift. Pratar med de som sitter vi vårt bord istället för att ropa mellan borden. Man kan få ont i huvudet om det är för mycket ljud. Att låta alla vara, inte peta på någon, så att man inte gör fel när man jobbar och ska koncentrera sig.  Att inte låta så högt för då kan en få pip i örat. Vi använder olika saker till hjälp i klassrumet för att få arbetsro till exempel: vårt trafikljus för att veta om vi ska viska, räcka upp handen eller om man kan prata. Hörselkåpor, Tidsklockan på tavlan (timetimer), Ringer i klockan och tysttecknet. 

 

Skola och hem

 

Information

 

Restriktioner

Tidigare i vecka kom denna information från skolsyster ut på schoolsoft: Det är fortfarande jätteviktigt att inga vårdnadshavare / utomstående kommer in i skolans lokaler, endast undantag är bokade mottagningsbesök. Tack för visad hänsyn!

 

Mångrupperna

På fredag den 21/1-22 Startar mångrupperna de har följande aktiviteter

Nix = simskola

Charon = dramalek

Hydra = bild

 

Nästa vecka

Måndag: Morgonfritids/sovmorgon. Skolstart 9.20.

Tisdag

Onsdag

Torsdag: Idrott röd. No grön

Fredag: Mångrupper startar Simskolegruppen (Nix) ses senas 7.50 i hallen. Charon och Hydra börjar som vanligt 8.20

 

Trevlig helg!

/Plutos pedagoger