Pluto veckobrev v.34

Hej alla Plutofamiljer!

 

Tack alla fina Plutokompisar för ännu en spännande vecka – det är så roligt att lära känna er!

 

Uppstartsdagen

Traditionsenligt samlades alla klasser i amfiteatern i måndags för att starta läsåret 2016-2017 och efteråt bjöd skolan på glass som vi åt klassrummet. Det var en trevlig stund där vi fick träffas alla kompisar för första gången och efter det passade vi på att leka ute och inne fram till lunch.

91-27-10547-4_d_0_
Läsvila och bokstavsjakt: under andra arbetspasset denna dag, läste vi första kapitlet ur boken “Lillebror och Nalle” sedan begav vi oss, två och två, ut på skolgården på bokstavsjakt. Vi hittade 29 stycken bokstäver,  “Det är ju ALFABETET” utbrast flera kompisar. Tillsammans så sorterade vi sedan bokstäverna från A-Ö medan vi trallade på “Alfabetssången”.

 

 

 

unnamed  IMG_1477  IMG_1480

 

Bokstavslek och lek på gården

Alfabetet som vi hittade under bokstavsjakten har nu flyttat upp på väggen i klassrummen. Under tisdagssamlingen använde vi våra namnkort och undersökte vilken bokstav vi börjar på, hur den låter och sedan satte vi upp den på väggen under rätt bokstav i alfabetet.

Vi samtalade även om vilka lekar vi tycker om att leka på gården och berättade för varandra om ett favorit ställe eller en plats som vi ofta väljer att leka på. På detta sätt blir vi mer synliga för varandra, vi hittar kompisar med liknande intressen, får upp ögonen för nya spännande lekar och platser som vi kanske inte utforskat så tidigare. Genom att utmana sig själv till att prova något nytt får vi möjligheten att bygga fler kompisrelationer.

 

FödelsedagstavlorIMG_1494

Vi har skapat egna födelsedagstavlor till årshjulet i varje i klassrum, när skolkorten kommer färdigställer vi dem genom att sätta dit ett kort på oss själva i tavlan. Med hjälp av årshjulet kan vi följa årets 12 månader, se i vilken månad jag själv och alla kompisar fyller år, när årstiderna skiftar och mycket mer.

 

Lemshaga-promenaden

I torsdag och fredags promenerade vi runt på Lemshaga och tittade på alla hus som tillhör skolan och de platser som vi kommer möta under året, tex IP och Annexet, idrottsplatsen och huset där skolsyster Judith har sitt rum.  Vi fick lära oss att alla skolans klasser har namn efter planeterna i vårt solsystem. Vid varje gård samtalade vi om vilken årskurs som går där, vi kopplade årskurserna till våra sifferkort 0-9 och till planeterna. Vi avsluta vår promenad borta på IP = idrottsplatsen, där vi lekte en lek och testa att springa runt löparbanan.

Vad kommer du ihåg från vår promenad? Berätta för någon där hemma…

Vad heter vårt hus där Pluto, Neptuns och Uranus går?

I vilket hus bodde barnen som hade jättenära till skolan för många år sedan, och vilken klass går där nu?

Vilka bodde i Storgården för länge sedan när det var en lada?

IMG_1525  unnamed  IMG_1529

IMG_3695  IMG_3696

 

Information

 

Lära-känna-samtal

Nu kan ni boka tid för samtal som sedan genomförs under veckorna 35 och 36. Bokningslistor sitter uppe i hallen och på listorna står även vilken pedagog ni ska boka tid med. Ni kommer att träffa en av oss tre mentorer, Malin, Maria eller Anna, under ett 30 minuters-samtal. Vi vill gärna träffa er föräldrar/förälder utan barn under det här introduktions-samtalet, syftet med samtalet är att ni föräldrar ska få möjlighet att berätta om och ge oss er bild av ert barn. (Se samtalsunderlaget nedan).

Info_lärakännasamtal (klicka på länken)

 

Plutos olika grupper

36-gruppen
Alla 36 barn + pedagoger är förskoleklass Pluto. Vi ser oss som EN stor klass under detta år. Vi träffas alla 36 varje måndagsmorgon och startar upp veckan tillsammans. Andra tillfällen då vi ses alla 36 är i samband med olika traditioner på skolan och självklart varje dag under alla raster och på fritidstiden.

18-grupper:  Barnen är nu indelade i två nya 18 grupper som vi kommer prova under en period framöver. Dessa grupper är inte permanenta klasser inför Neptunus utan vi vill under året ha möjlighet att prova oss fram. Grupperna kommer att kallas grön och röd eftersom alla klasser på Lemshaga heter så. 18-gruppen träffas vi i varje dag under våra arbetsstunder.

12-grupper: Vi har även delat in barnen i tre tolvgrupper som fått namnen Nix – Charon – Hydra, planeten Plutos olika månar.  Barnen är i samma 12-grupp hela året. Varje fredag under hela läsåret kommer barnen att vara i sin tolvgrupp med start fredag vecka 36. Mer information kring detta i kommande veckobrev.

 

Idrott

Som flera av er har uppmärksammat i schemat på schoolsoft så har vi i Pluto idrott inlagt på torsdagar. Vi kommer att starta med det först vecka 37 (för den ena 18 gruppen). De två 18-grupperna kommer turas om att gå varannan vecka på idrotten. Inga ombyteskläder eller skor behövs ta med.

 

Blänkare

*Skolfotografering nästa vecka torsdagen den 1 september 8.30 (barnen måste vara lämnade senast 8.15, då vi går till idrottsalen).

Skolfoto 2016 (se info från fotoföretaget)

*Föräldramöte på Pluto, onsdagen 28/9 kl. 18.00-20.00.

 

Nästa vecka (v.35):

Under hela nästa veckan kommer vi att arbeta med sommaruppgiften under våra arbetspass. Några barn i taget kommer att få presentera sitt djur/växt under samlingen.

 

 

Trevlig helg!

/Plutos pedagoger

 

 

En kommentar

  • Åsa Bejerskog säger:

    Tvillingarna tycker det är jätteroligt att åka till skolan, och är väldigt nöjda med precis allting! 🙂 Tack för att ni får dem att känna sig hemma och trygga, så fort!

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']