Pluto veckobrev v.42

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

 

SVENSKA

 

Läsresan kapitel 3

Ord att förstå – Läsning – Läsförståelse

Veckans ord var LERA, TRASA, SMÅKRYP. Vi har samtalat om veckans ord utifrån frågeställningarna: Hur känns lera? Vad kan en använda en trasa till? Vilka småkryp känner ni till?

Vi har lyssnat på och läst med i texten GRÄV. Vi inledde med att  titta på framsidan och gissa vad vi tror att texten kommer att handla om. Sedan har vi samtalat vidare utifrån frågeställningarna: Vad tror du pojken och hunden ska gräva upp? Vad tror du att de önskar att gräva upp? Vad handlar texten om? Vilka är med i texten? Var är de?

 

I arbetsboken var uppgiften att: Tänkt dig att du gräver upp en låda, vad finns i den? rita och berätta/skriv. 

 

Bokstav och ljud

Veckans bokstav var Ll. Vi har pratat om vad bokstaven heter och vilket ljud den har. Vi har samtalat om ord som vi känner till som börjar eller innehåller Ll. Maria trollade fram några L-ord ur sin bokstavslåda, LEJON och LUCIA. Vi sjöng “Ett Lejon går på vägen” och en “Luciasång”. Vi har lyssnat hur bokstaven låter och följt med och format bokstaven i luften med vår hand. Vi har titta på olika bilder på tavlan, lyssnat på orden och ringat in de som börjar och innehåller Ll. Vi har övat på att skriva stora och lilla Ll samt ritat bilder och skrivit L-ord. 

 

 

Elevwebben

Eleverna har nu även börjat arbete med Läsresan på ipads. Där får de möjlighet att på egen hand, lyssna på och läsa kapitlets texter, läsa nivå-böcker och göra flera olika språkstimulerande övningar för att öva mer och befästa sina kunskaper. 

 

MATEMATIK

Vi började med att titta på livet i mattelandet om siffran fyra, där de också pratade lite om dubbelt och hälften. Efter avsnittet pratade vi om dubbelt och hälften. Vi övade på att skriva siffran 4 i luften med våran hand. I bokens sida fick vi skriva siffran 4 och letat saker på en bild för att ringa in rätt siffra.

Vi arbetade med fler och färre och hur man kan dela upp siffran 4 till ugglan och igelkotten. Vi kom fram till att siffran 4 kan vi dela upp på följande sätt till ugglan och igelkotten 

0 och 4, 1 och 3, 2 och 2, 3 och 1 samt 4 och 0.

 

 

IDROTT

Den här veckan hade Röda gruppen idrott i gymnastiksalen. Vi inledde passet med uppvärmningsövningarna  “Väcka kroppen” och “Rörelsestopp”. Sedan lekte vi “Amöbakull” och “Bläckfisken”. 

Vi avslutade med utvärdering men verktyget tummen. 

 

Plutokompis! Vilken lek tyckte du bäst om?

 

 

NO

Under detta no pass har vi svarat på 3 stycken frågekort om hösten och tittat på en film som handlade om hösten. Vi har pratat om vad som händer i naturen på hösten. Vi pratade om att björnar äter mycket för att de ska kunna gå i ide och sova hela vintern. Flyttfåglarna börjar flytta. Vi pratade om svamp och bär som vi kan plocka på hösten. Vi har skapat våra egna höstträd i röd och grön med hjälp av färgat papper våra händer och fötter.

 

SO

 

Stopp min kropp

 

Tema 1: Lätta och jobbiga känslor

Vi inledde med att titta på den kortfilm om känslor från räddabarnen.se. Sedan har vi pratat om känslor utifrån olika samtalskort. Vi har satt ord på vilka olika känslor som vi kan ha och vad som kan kännas som lätta och jobbiga känslor. Vi har samtalat parvis och i helklass utifrån frågeställningar som:

  • Nämn en känsla som kan vara skön att ha i kroppen
  • Avsluta meningen jag blir arg när…….
  • Går det att känna en känsla men visa en annan?
  • Vad kan du göra om du känner dig ledsen?
  • Hur kan du ta reda på hur någon annan känner sig?

 

Vi har samtalat vidare och delat med oss av situationer när en kan känna flera känslor på en och samma gång samt tillfällen då en utåt har visat en känsla men känt en helt annan inombords. 

Vid denna stund fick alla även klippa ut och färglägga en “känslomask”, där det på ena halvan skulle vara en lätt känsla och den andra halva en jobbig känsla. 

 

 

Mångrupper

 

Nix – dramalek

Så här första gången hade vi fokus på att komma ihåg varandras namn och provade två namnlekar som heter Namnkedjan och Gömma kompis. 

Vi börjar varje gång med att skicka en sten till varandra i en namnkedja när vi sitter i samlingsringen för att hitta lugn och fokus innan vi börjar, samtidigt som vi lär oss att komma ihåg varandras namn.

 

I leken Gömma kompis tränar vi också på att komma ihåg varandras namn. Vi gömmer en kompis när två plutokompisar gått ut ur rummet. När de kommer tillbaka ska de försöka lista ut vem som saknas i vår samlingsring. Kompisarna ska samarbeta genom att prata med varandra och vara överens innan de berättar vem de saknar. 

 

Sedan blev det Rörelsestopp då vi dansade loss till lite cool musik. 

När musiken slutar ska alla stanna i sin rörelse för att nästa gång musiken tystnar stanna upp och försöka nudda en kompis. Den sista gången musiken stoppas bildar vi en hel kompiskedja genom att alla lägger sin hand på någon som lägger sin hand på någon osv (gruppstärkande)

 

Vi lekte också Hunden och benet, som alla känner igen sen förskoletiden, men gjorde om leken lite på barnens initiativ. Vi hade besök av hamstern Olof, hunden Majken och unicornen Olof.

 

Charon – bild

Första passet på bilden fick vi berätta vad vi tror att bild är. 

Vi har funderat över vad primärfärger, sekundärfärger och komplementfärger är.

Vad behöver jag tänka på som kan eller ska finnas med i ett självporträtt?

Vad vill jag lära mig? 

 

Hydra – simskola

I fredags hade gruppen Hydra sitt första simskoletillfälle. När alla var på plats tågade vi ner på led till parkeringen där vi blev upphämtade av simbussen. När vi kom fram bytte vi om och duschade av oss innan det var dags för första simlektionen. 

Vid första tillfället fick vi öva på att:

*hoppa från kanten

*bentagen

*bröstsim

 

När vi övar tekniken i bentagen håller vi i oss med raka armar i stången och bara jobbar med benen. 

Ramsam vi säger medan vi gör bentagen är “In, ut, runt och ihop”. 

“in” = tar in knäna mot magen

“ut” = för ut knäna åt sida (grodposition).

“runt” = sträcker ut benen, rakt ut åt sidan. 

“ihop” = drar ihop benen mot varandra, med kraft. 

 

Vi övade sedan på att simma bröstsim (både med platta och korv samt utan). 

 

Efter lektionen passade några på att koppla av en stund i bastun innan dusch och ombyte.

Förutom att få öva på våra simkunskaper ger detta tillfälle eleverna möjlighet att öva sig i de rutiner som finns på ett badhus och hur vi för oss i detta sammanhang och miljö. De får även öva sig på att ta ett eget ansvar för sina saker och bli självständiga i de olika moment som ingår (duscha, klä på sig, packa väskan mm). 

 

Rastlekar

Under denna vecka och nästa vecka kommer treorna till oss på lunchrasten och anordnar en lek, vilket har varit väldigt populärt bland alla Pluto kompisar.

 

FRITIDS

 

Skogen

Vädret var inte riktigt på vår sida när gröna gruppen gick upp till Raketen men vi hade en fin stund ändå.

Barnen fick gissa varför skogsplatsen heter Raketen och många kände faktiskt redan till hur platsen fått sitt namn. Nästa vecka skriver vi mer om det så den andra gruppen också får en chans att gissa.

Vi tog med lite burkar och samlade naturmaterial som vi sen tog med till skolan. Vi tittade på barrträden som växer på platsen, gran, tall och enbuskar.

 

Skola och hem

 

Information

 

Halloweenmys – fredag

På fredag 29/10 efter lunch har vi planerat att fira Halloween. Denna dag har de barn som vill möjlighet att klä ut sig. Barnen får vara utklädda till vad de vill förutom att de inte får bära några masker som döljer ansiktet. 

 

Nästa vecka  (v.43)

 

Måndag: Morgonfritids/sovmorgon. Skolstart 9.20.

Tisdag:

Onsdag:

Torsdag: Idrott Grön, NO röd. FN-samling.

Röd grupp går till skogen kl.14.30-15.45. Skriv i schoolsoft om du hämtar före 15.00.

Fredag: Mångrupper – Simskola 07:50. Bild och Dramalek 8.20. Halloweenmys med utklädning efter lunch. 

 

Trevlig helg!

/Plutos pedagoger