Pluto veckobrev v.45

Hej alla Plutofamiljer!

 

 

Kunskaper / svenska

Veckans bokstav

Denna vecka har vi arbetat med bokstaven Kk genom bokstavsslingan och i arbetsboken.

 

 

 

 

Boktips
Några kompisar har nu börjat med att redovisa sitt boktips. Att få berätta om en bok som man tycker mycket om för sina kompisar har varit både pirrigt och roligt på en och samma gång. Att få höra kompisen berätta om boken och sedan lyssnat på den har varit uppskattat.

 

Lyckostjärnan
Röda gruppen har arbetat med lyckostjärnan vid två tillfällen denna vecka. Vid det första tillfället läste vi ur högläsningsboken om kapitlet som handlade om rädslor. Berättelsen som vi inledde med handlade om när Asta hittar ett skelettben bakom sopsorteringen. Hon visar det för sin storebror som säger att det nog är ett dinosaurie ben. På kvällen när Asta ska gå och lägga sig hör hon något som ylar utanför fönstret och undrar var det kan vara. Astas storebror skrämmer upp henne och säger att det nog är en spökdinosaurie där ute som letar efter sitt försvunna ben. Detta leder till att Asta ligger vaken av rädsla och inte kan somna. Asta får hjälp av sin pappa och kommer på en bra lösning som gör att hon sedan kan somna tryggt.

Efter berättelsen lyfte och samtalade vi om vissa ord och begrepp i från texten för att förstå den bättre. Vi fortsatte att samtala om rädslor och delade med oss av våra egna rädslor som vi har. I arbetsboken fick vi sedan rita och skriva om detta.

Vid det andra tillfället samtalade vi om faktaböcker och vad det är för något. Vi lyfte skillnaderna på en skönlitterär/”sagoberättelse” och en faktabok. Att vi genom “sagoböcker” får höra en påhittad fantasiberättelse och att vi genom “faktaböcker” kan hitta svar och lära oss mer om olika saker i verkligheten.

Sedan så lyssnade vi på fyra korta faktatexter om olika dinosaurier. Mellan varje faktatext satte vi ord på vad vi nu hade  lärt oss om varje dinosaurier. Efter det arbetade vi med uppgifterna i arbetsboken kopplade till detta. Uppgifterna handlade om att koppla ihop rätt fakta med rätt dinosaurie.

 

Biblioteksbesök
Gröna gruppen åkte till Brunns bibliotek på boksamtal. Där fick vi lära oss mer om hur vi ska ta hand om böcker för att de ska må bra och hålla längre. Vi lånade två böcker var som nu finns i en speciell boklåda i klassrummet. Alla fick en varsin gåva från biblioteket och det som inte hade bibliotekskort sedan tidigare fick sina. När vi kom tillbaka satte vi oss på matta och tittade i böckerna vi lånat. Plutokompis! Berätta för någon där hemma om vad du har lärt dig. Vad är böcker allergiska mot? (kaffe, vatten, husdjur, mat och att bli hopfällda åt fel håll).

Kunskaper / matematik

Singma
Vi har fortsatt med kapitel tre i Singma. Vi har laborerat enskilt och i par samt jobbat i arbetsboken. Vi har undersökt talet 0 och fokuserat på att räkna framåt och bakåt och visa vår parkompis hur vi tänker med hjälp av talkort och bönor.

Kunskaper / idrott

Redskapsstationer
Denna vecka har vi övat vår motorik i en “inte nudda golvet bana”. Vi utmanade oss genom att ta oss över, under, igenom och upp på hinder både framlänges och baklänges. Vi provade även att frakta en ärtpåse runt banan utan att tappa den.  Vi avrundade med att plocka undan redskapen tillsammans, utvärdera vår upplevelse och tillsist varva ner en stund till lugnmusik.

 

Normer och värden

Brandövning på Pluto
Denna vecka har vi övat oss på hur vi ska göra om brandlarmet skulle gå igång. Vi har undersökt vart barnlarmet sitter och vart nödutgångarna finns i våra klassrum. Vi har lärt oss vart vår “uppsamlingsplats” är (stängslet mot tennisplanen) och övat oss på att snabbt ta oss ut dit.

 

 

Rastlek
Förutom den fria leken som barnen själva väljer, finns det under lunchrasten möjlighet till att delta i en planerad aktivitet som en fritidspedagog håller i uppe på gränskullen. I veckan visade vi lekflaggan som är signalen för att en lek snart ska starta. Vi berättade lite mer om de rastlekar som är aktuella just den här månaden. På anslagstavlan som ser ut som en uggla kan man hitta denna information och där finns även veckans utmaning. Många plutokompisar har uppskattat lekarna och ofta väljer att vara med.

Skola och hem / information

Boktips
Påminnelse om att ta med en bok och ifylld boktipslapp. Det innebär att varje barn får ta med sig EN valfri bok hemifrån som de tycker är bra och vill tipsa kompisarna om. Varje dag kommer en kompis få presentera sin bok under högläsningsstunden och sedan så läser vi den.
Läxa: Fyll i boktipspapperet med en vuxen och ta med dig det tillsammans med den bok du valt till
länk

Biblioteksbesök
Tisdagen den 14 november är det biblioteksbesök i Brunn för den Röda gruppen.
Denna dag behöver barnen som ska åka vara lämnade senast kl.8.00 då vi har en busstid att passa. Det kommer även att gå bra att möta upp oss vid hållplatsen i Brunn vid kl.8.30 om man önskar det. Meddela oss i god tid vad just ni väljer att göra så att vi kan planera bussresan på ett bra sätt.
Den grupp som inte åker till biblioteket har lektioner som vanligt på skolan denna dag.

Mångrupperna
Nästa vecka har grupperna Nix, Charon och Hydra sitt sista tillfälle i den aktivitet de har just nu. Sedan redagen den 24 november har grupperna sitt första tillfälle i den nya aktiviteten. Då startar grupperna med följande aktivitet: kommer Nix/dramalek, Charon/simskola och Hydra/sagogruppen.

Kläder
Nu är höstrusket här med besked. Det är blåsigt, blött och kallt om vartannat med en liten solglimt däremellan. Där av behöver vi nu, er föräldrars hjälp med att se över era barns kläder. Vi har sett att det är många extraklädeslådor som behöver fyllas på strumpor går år som smör i solsken och några par byxor och tröjor bör alltid finnas där i. På kapprumshyllan behöver ditt barn ha tillgång till en varmare jacka, överdragsbyxor samt mössa och vantar. Ett par rejäla skor är inte helt fel det heller, då det med för tunna gympaskor eller gummistövlar lätt blir för kallt om tårna. Regnbyxor som inte är fodrade märker vi är i tunnaste laget när barnen är ute och leker en längre stund. Tack för hjälpen!

Lucia
Som vi nämnde på föräldramötet i september så har Plutobarnen ett speciellt uppdrag varje år vid lucia. Enligt tradition så är vi luciatågets tomtenissarna. På Lemshaga firar vi lucia på morgonen 08.30 utomhus vid Amfiteatern. Föräldrar och  familj är välkomna som publik. Det kan vara bra att redan nu börjar planera klädseln. Vår förhoppning är att ni inte ska behöva köpa allt nytt, så börja med att se över vad ni redan har eller kan låna ihop.
Tomteklädsel: röd, vit eller går klädsel, tomteluva och vantar. (gärna modell större då barnen ska få plats med varma kläder under då vi är utomhus). Då vi kommer göra rörelser med händerna samtidigt som vi sjunger vill vi inte att barnen har med sig lyktor eller ljus.

Fortbildning för skolans pedagoger
Måndagen den 27:e november stänger skola och fritids 14.45 då skolans pedagoger ska få fortbildning. Mer information kommer läggas ut på shcoolsoft.  Är ni i behov av omsorg denna dag efter 14.45 behöver ni meddela oss.
pluto.personal@lemshaga.se

Föreläsning
Den 6 december erbjuds alla föräldrar på Lemshaga en föreläsning i svenska och matematik. Inbjudan kommer att ligga i schoolsoft.

Skolinspektionens enkätundersökning
Skolinspektionen har gått ut med en enkätundersökning som de önskar att alla föräldrar till barn i förskoleklass ska besvara. Enkäten kan besvaras mellan den 6/11- 1/12-17. Meddela oss när du svarat så vi kan gör en notering över antalet svar. Klicka på länken nedan för mer information.

Lemshaga-Akademi-Vardnadshavare-Forskoleklass

 

Nästa vecka v. 46
Tisdag: Röda gruppen åker till biblioteket. Lämnas på Pluto senast kl. 8.00.
Fredag: Sista tillfället för mångrupperna i nuvarande aktivitet.

 

Uppdrag!
Visa att ni har läst genom att skriva ett ord som börjar på veckans bokstav i kommentarsfältet nedan.

 

Trevlig helg!
/Plutos pedagoger

23 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']