Pluto veckobrev v.48

Hej alla Plutofamiljer!

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

 

SVENSKA

Språklek

Vi har fortsatt att arbeta med långa och korta ord. Under veckan har vi tittat på bildkort och lyssnat efter om ordet var långt eller kort. Vi kunde tydligt se att vissa ord var väldigt korta när en skriver dem, fast de i verkligheten kan vara stora, som STAD, BRO, KO, TÅG. Vi såg också att det kunde vara precis tvärt om. Att vissa ord som är väldigt långa att skriva i verkligheten kan vara små, som NYCKELPIGA, TÄNDSTICKSASK, FÅGELUNGE. BIOBILJETT. 

Vi har lekt ord-detektiver. En eftermiddag hade Maria och Christina placerat ut olika ord på små lappar  runt om i klassrummet. Alla fick sedan en varsin dubblett av något ord, nu gällde det att leta och hitta det andra. När alla ord var hittade så hjälptes vi åt att sortera orden från de kortaste till det längsta (utifrån antalet bokstäver). 

 

Vi har även gjort rörelseramsorna, “Fågel Fenix fixar allt” och “Vi är Schimpanser” samt lekt Bro, bro breja. 

 

MATEMATIK

Denna vecka under kartläggningen har vi jobbar med uppdraget Riset. I en mindre grupp/par har eleverna diskutera och samarbetat för att lösa uppdrag som storleksordna, där de har jämfört, kärl som rymmer olika mycket ris samt dela upp ris så att två barn får lika mycket var med hjälp av informella mätverktyg.

Aktiviteten ska ge eleven möjlighet att:

  • visa nyfikenhet och intresse för det matematiska innehållet 
  • pröva och använda idéer för att lösa problem inom mätning 
  • kommunicera och resonera om mätandets princip.

 

IDROTT

Den här veckan hade gröna gruppen idrott. Vi inledde med uppvärmningsövningarna Väcka kroppen och Rörelsestopp. Efter det lekte vi Spegelkull och Rörelsekull (för utförligare lekbeskrivning se förra veckobrevet). 

Plutokompis!

Berätta för någon där hemma, vilken lek tyckte du bäst om?

 

SO

Stopp min kropp

Tema 5: Bra och dåliga hemligheter

Temat lyfter bra och dåliga hemligheter och att barn alltid får berätta för vuxna – även om de lovat att inte säga något. I materialet finns även förslag på vilka barnen kan vända sig till vid behov. /raddabarn.se

Vi inledde med att titta på kortfilmen Stopp! Min kropp! från räddabarnen.se. I filmen fick vi lära oss mer om och samtala kring vad bra och dåliga hemligheter kan vara, samt vad en ska göra om en bär på en dålig hemlighet eller får höra en dålig hemlighet. 

Vi läste faktabladet som handlade om vart och till vem en kan vända sig om en behöver prata, berätta eller få hjälp av någon. Vi samtalade sedan vidare om filmen och delade med oss av våra tankar utifrån frågorna på samtalskorten.

– Ge exempel på en bra hemlighet…

– Ge exempel på en dålig hemlighet…

– Hur kan det kännas i kroppen att veta en dålig hemlighet?

– Vad kan du göra om en kompis berättar att någon har varit dum mot hen?

– Vem skulle du berätta en dålig hemlighet för?

– Om en vuxen inte lyssnar eller tror på vad ett barn berättar vad kan barnet göra då?

Aktiviteten denna gång var “En hjälpande hand”. Eleverna fick ett varsitt hand-arbetsblad där de fick fylla i vilka personer de känner att de kan vända sig till och ta hjälp av om det känner att de behöver prata eller berätta om en dålig hemlighet.

Jul-Nissen / Adventskalender

Denna vecka har Nissen flyttat in hos oss för att lära känna oss bättre. Nissen ger oss ett uppdrag varje dag som vi hittar i vår adventskalender.  Denna vecka har vi fått ritat tavlor till nissen så det skulle bli mer hemtrevligt bredvid hans ytterdörr. Som tack för tavlorna fick vi varsin färgläggnings kalender. Idag blev det tomte gympa med jul musik. Nisses favorit julkalender är Pelle Svanslös.

Julkalender

Istället för högläsning under december månad kommer vi att titta på Pelle Svanslös-Julkalender från 1997, som är baserad på författaren Gösta Knutssons böcker om Pelle Svanslös./svtplay.se

I veckan har vi tittat på avsnitt 1-4.

Nykomlingen

Del 1 av 24. Det tisslas och tasslas bland katterna på Åsgränd när en nykomling anländer. Kvarterets elaking Måns bestämmer sig för att skrämma iväg den svanslöse stackaren. 

Kattafton

Del 2 av 24. Det planeras kattafton på krogen hos Trisse. Elake Måns smider nya planer, men Pelle gör också en trevlig ny bekantskap; den söta Maja Gräddnos.

Medaljen 

Del 3 av 24. Pelle har räddat Åsgränd från eldsvåda och fått medalj. Stolt vill han visa upp den för Maja. Men det vill inte Måns och hans kumpaner Bill och Bull.

Snögubben

Del 4 av 24. Det har kommit ett troll till Åsgränd! Men inte finns det väl troll? Eller något så konstigt som … levande snögubbar?

Mångrupper

 

Nix (Dramalek)

Dagens innehåll:

  • Vad gjorde vi förra gången?
  • Namnkedjan
  • Det här är ingen stol..
  • Katten och råttorna
  • Önskemål till sista gången
  • Avslappning

 

I dramaövningen “Det här är ingen stol”, ställer vi en stol i mitten av samlingsringen och den får representera olika saker som vi fantiserar om i en lek/charad. Den som vill hittar på vad stolen ska föreställa och gör sedan en liten charad kring det. Sedan får de andra barnen gissa vad det handlade om och vad stolen föreställde. Vi fick tex. se någon som lagade mat, spelade gitarr, samlade snö.

 

Barnen önskade att få leka “Katten och råttorna” idag men vi gjorde om leken lite. Istället för olika råttor blev det, tomtar, pepparkaksgrisar, pepparkaksgummor/gubbar, tomtenissar och i mitten låg tomten och sov istället för katten.

 

Lekar som önskades till sista gången blev, Björnen sover, Hunden och benet, rörelsestopp som råttor.

 

Charon (Bild)

Denna vecka har vi fortsatt med våra mönster från världen. Vi har också fått halva bilder där vi fått fylla i andra halvan själva.

 

Hydra (Simskola)

Den här veckan på simskolan har vi fortsatt att öva flitigt på tekniken i bentagen samt simmat både bröst- och ryggsim. Alvslutningsvis övade vi på livräddning med livboj i lilla bassängen. I par fick barnen turas om att livrädda varandra, en låg i livbojen och den andra höll i och simmade ryggsim. Bra jobbat allihop! 

FRITIDS

Skogen

Så här sista gången (röd grupp) passade vi på att uppfylla barnens önskemål om ett julfika med varm choklad och pepparkaka i ett stämningsfullt vinterlandskap vid Raketen.

Vi gjorde sedan en utvärdering av terminens “skogenaktivitet” där barnen fick ge en stjärna för något som varit bra/roligt och en önskan om något nytt ifall vi under vårterminen startar aktiviteten på nytt. 

Skogens stjärnor blev:

  • klättra i träd
  • vara i kojan
  • kurragömma
  • julfika
  • sardinburken
  • hitta kojor

 

Önskemål:

  • blanda grupperna
  • En kompis kom på att det skulle vara mysigt att göra snöänglar och det passade ju jättebra att göra det nu när snön kommit, så det blev massor av vackra snöänglar på marken.

 

Nästa torsdag går grön grupp sin sista gång  till Raketen.  

 

Skola och hem

 

Information

 

Covid 19

Vill man testa sig på grund av närkontakt måste man använda sig av 1177/Alltid öppet. Gurgel test i skolan är inte helt utvecklad, tillgång till flera tester klassvis är mycket begränsad i nuläget. 

 

Lucia på Lemshaga

På Lemshaga är det enligt tradition eleverna i skolkören och i Pluto som är med i luciatåget och står för lucia framträdandet på Lucia. Vi i Pluto är luciatågets tomtenissar/or. I fredags så lyssnade vi och övade vi på sången “Tomtar tomtar” som vi kommer att framföra. Vi kommer även att öva tillsammans med skolans musiklärare Jonas under några fredagar framöver. 

 

Luciafirandet på Lemshaga hålls på måndag morgonen kl. 8.00 Luciadagen den 13 december i Amfiteatern. Plutobarnen som är med i Luciatåget kommer behöva vara på plats utanför Pluto, färdigklädda, senast 07.40 denna dag. Ni föräldrar kommer efter lämning ha möjlighet att vara publik och får då gå och ställa er runt om Amfiteatern där det finns plats, bänkarna kommer vara upptagna av skolans övriga elever. 

Storgården brukar hålla öppet tidigt denna dag så ni kan gå in och värma er en stund innan. 

 

Tomtekläder

En Lemshagatomte har traditionella tomtekläder. Röda/vita eller röd/vit/gråa. Då vi är utomhus så behöver kläderna vara i en större storlek så att barnen kan ha varma kläder under (underställ + fleecekläder alternativt täckbyxor/täckjacka/overall) beroende på vädret. Prova ut vad som blir bäst för just ert barn i god tid innan. 

Börjar ni förbereda redan nu så kanske ni kan låna kläder av någon och inte behöver köpa nytt. Sist men inte minst så kommer vi att göra rörelser med händerna till sången vi ska framför, så barnen ska INTE ha några el-ljus eller lyktor med sig. 

Nästa vecka

Måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag Idrott för röda, NO och skogen för gröna.

Fredag Mångrupper

 

Trevlig helg och 2:a advent!

/Plutos pedagoger