Pluto veckobrev v.49

Hej alla Plutofamiljer!

 

Svenska

img_4539-jpgFyra kompisar presenterade veckans bokstav under måndagen. Bokstaven var L och förutom vår vanliga bokstavsslinga så inspirerades barnen att bygga bokstäver av plus-plus.

img_4538-jpg    img_4564-png

 

 

I språklust har vi har arbetat med långa och korta ord. En viktig punkt i den språkliga medvetenheten är att kunna lyssna på hur orden låter, istället för att tänka på vad de betyder.

Tåg är tex ett kort ord, men själva tåget är ett stort och långt föremål. ”Jordgubbe” är ett långt ord, men en jordgubbe är ganska liten.

 

Matematikimg_4552-jpgimg_4555-jpg

Under veckan har vi arbetat med antal och ordningstal från 0 till 10 på olika sätt.

Vi har också presenterat ”Tiokompisarna”, de två tal som tillsammans blir tio. Eftersom vi lär på olika sätt försöker vi ha så många ingångar som möjligt.

Vilka två tal blir tillsammans tio? Och hur vet man det? Som vanligt övar vi på att sätta ord på hur vi tänker. Då vi får möjlighet att höra hur någon annan tänker kan det öppnas upp nya dörrar.

 

 

 

 

Vi har arbetat med makaroner som ”plockisar” (material som vi använder inom matematiken för att befästa antalsuppfattning), spelat olika spel, sjungit sången ”Tiokompisarna” och laborerat med talen med hjälp av sifferkort och pärlband.  Allt finns tillgängligt för barnen att själva arbeta eller leka med under fritidsdelen av dagen.

img_4542-jpg  img_4574-jpg

 

 

 

img_4569-jpgBesök av flourtanten. (Ja, hon kallar sig faktiskt så ;))

Ett bra och viktigt besök nu. Här på Pluto flyger de små mjölktänderna titt som tätt.

 

Under torsdagen fick vi lära oss mycket om våra tänder, som t.ex:

”Tandborsten, och extra gäller det om du har en eltandborste, ska man hålla som en penna. Annars blir det för hårt tryck mot tandköttet så att det förstörs.”

”På morgonen är det ok att borsta tänderna själv när man är sex år. Men på kvällen behöver en vuxen vara med, eller hjälpa till att borsta, så att de blir ordentligt rena.”

”Den vita emaljen skyddar de mjuka delarna av tanden, ungefär som en riddares rustning.”

”Fem gånger om dagen ska man äta (stoppa något i munnen), inte fler gånger. Där emellan behöver tänderna vila.”

”Om man äter eller dricker onyttiga saker som godis, chips, läsk, saft och lättdryck vill tänderna att man bara äter eller dricker det en dag i veckan.”

”Mjölk eller vatten vill tänderna att man dricker.”

img_4572-jpg

 img_4573-jpgKan du komma på någonting mer som hon visade eller lärde oss?

 

 

 

 

 

 

 

 

Raster

 

img_4548-jpg    img_4549-jpg    img_4545-jpg

Lucköppningen kan bli extra rolig då det är ett syskon som är lucköppnare och lekledare.

 

Normer och värden

Under året på Pluto sätter vi viktiga grunder för gruppens fortsatta tid tillsammans.

Det är en fin stämning bland barnen i gruppen. De hjälper och lyssnar fint på varandra och hämtar en vuxen om de behöver hjälp eller om någon har blivit ledsen. Härligt att se!

 

Lucia

Välkomna att fira Lucia tillsammans med oss, se inbjudan på Lemshagas hemsida.

Enligt tradition medverkar barnen i Pluto som tomtar i skolans luciatåg utomhus.

Barnen behöver kläder efter väder och det kanske kan vara bra att redan nu se över vad som finns hemma eller låna ihop kläder inför detta tillfälle. Eftersom barnen troligtvis behöver ha varma ytterkläder under sina tomtekläder behöver de vara rymliga. Tomtarna kan vara både grå gårdstomtar och röda jultomtar. I tomtesången sjunger vi att vi har röda luvor, så får barnen önska kanske de vill att luvorna är röda.

Barnen behöver vara lämnade på Pluto senast kl.8.15 denna dag. Då möts vi upp på gården, så barnen som lämnas vid den tiden behöver ha sina tomtekläder över sina ytterkläder och klara med toalettbesök.

Då ni har lämnat barnen är ni välkomna till amfiteatern. Bänkarna är till för eleverna, ni föräldrar är välkomna att ta plats bakom och vid sidorna.

 

Julavslutning 21/12 i Gustavsbergs kyrka

Mellan kl.17.15-18.00 har Mellangården avslutning i Gustavsbergs kyrka.

Barnen behöver bli hämtade i god tid från skolan så att alla hinner till kyrkan i tid. Det är svårt att parkera på gatorna kring kyrkan, men vid centrum finns det en stor parkering.

Pluto kommer att sjunga sin ”Tomtesång” och behöver därför ha med sig sin tomteluva till kyrkan. I övrigt har de sina vanliga kläder, inte tomtekläderna från Lucia eftersom de är storleken större för att rymma utekläder under.

Vi vill att ni tar hans om barnens ytterkläder och hjälper barnen fram till oss vid bänkarna längst fram. Eleverna sitter klassvis och ni föräldrar tar plats på bänkarna därefter eller står. Då avslutningen är klar ber vi er komma fram och hämta barnen.

 

lju89876188

 

 

Trevlig helg och tredje advent. Och… kom ihåg att släcka ljusen.

15 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']