Plutos veckobrev v. 50

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper / Normer och värden

Som vi berättat så inleder vi varje morgon så här i adventstid med lucköppning i vår ”Snällkalender”. Den här veckan har uppdragen varit,
*Håll upp dörren för någon.
*Säg till någon att hen är fin.
*Ge någon en kram.
*Hjälp en kompis med något.
*Säg något som får någon att skratta.
Att efter lucköppningen få sitta och färglägga i den egna nedräkningskalendern och lyssna på dagens kapitel i ”Djuren i stallet” skapar ett lugn och ger alla både mysig och bra start på dagen.

 

 

Veckans bokstav
I veckan har vi arbetat med både Pp och Qq. Vi har samlat ord på Pp och några få ord på Qq. Vi har arbetat med bokstavsslingan och skapat bokstäver med plusplus.

 

 

Språklust
I språklust har vi fortsatt att arbeta med kapitlet ljud. Vi har övat på att lyssna efter första och sista bokstavsljudet i olika ord och i vårt förnamn genom olika övningar och lekar.
Plutokompis! I en av övningarna var vi olika djur som var bjudna på kalas. Vilket djur var du och vilket ljud börjar det på? Berätta för någon där hemma.

 

Högläsning
Efter språklustpasset varje dag har vi ännu en stund vigd åt högläsning. Just nu har vi valt litteratur som på ett eller annat sätt har en koppling till vintern eller julen.

 

I torsdags läste vi boken ”Snögubben” i gröna gruppen. Flickan i boken kände sig ledsen för att hon saknade sin snögubbe som varje gång smälte när det blev lite varmare. Hur slutade boken och vad kom flickan på för lösning? (hon samlade upp vattnet från den smälta snögubben i en påse. Påsen lade hon sedan i frysen i väntan på nästa vinter).

I röda gruppen läste vi boken ”Jul i bullerbyn”. Den handlade om hur barnen i bullerbyn förbereder sig inför julen. Vad gjorde barnen för något? Berätta för någon där hemma. (Bland annat så bakade de pepparkakor, gick med en julgran till farfar och klädde granen.)

 

 

Göra klart 
Förutom vårt språkarbete så har vi under veckan valt att ge mycket lektionstid tid till att göra klart, sådant man inte hunnit med eller har missat om man varit ledig eller sjuk. Några har även börjat med att städa och göra julfint i sin låda och plockat ihop en påse med det som de kan ta hem.

På fritidstiden pågår en hel del rollek av olika slag och det julpysslas som bara den. Det skapas julkort och julgransdekorationer till granen av både pärlor och tyg. Barnens kreativitet är fantastisk. Även i konstruktionsleken är det påtagligt att det är nära till jul.

 

I förra veckobrevet berättade vi om hur vi arbetar med vår klassrumsmiljö och gör ”fredagsfint”. Detta är en av de aktiviteterna vi gör som är endel i vårt arbete med ”hållbar utveckling/grönflagg” samt ”elevers ansvar och inflytande”. Så här kan det se ut när vi tillsammans tar ansvar, värnar om och vårdar vårt material och klassrum.

 

Plutokompis!
Även hemma i din familj så hjälps ni åt och samarbetar på olika sätt. Vad tar du ansvar för och hjälper till med hemma hos dig? Berätta i kommentarsfältet nedan vad du tycker bäst om att hjälpa till med.

Skola och hem

Julavslutningen
Torsdagen den 21 december kl. 17.15-18.00 är det julavslutning i Gustavsbergs kyrka för Mellangårdens elever. Plutotomtarna kommer att uppträda med sin tomtesång och då räcker det bra att ha sina vanliga kläder och en tomteluva.
Denna dag behöver ni hämta barnen och åka från skolan senast kl.16.30, för att vi alla ska hinna till kyrkan i tid. Det brukar vara mycket bilar runt kyrkan eftersom Lemshaga har tre avslutningar efter varandra. Parkeringsmöjligheter finns även i hamnen eller på Konsumparkeringen.
Vår fadderklass, Mars, kommer att ha försäljning utanför kyrkan, där intäkterna går till deras klasskassa.

Inför julledigheten
Innan ni går på jullov vill vi att ni hjälper oss och era barn med att städa på hyllorna i kapprummen och se till att ni får med er det som ska hem (orena kläder, teckningar, pyssel mm). Ta även en titt i torkskåpen och i klädkorgarna. Korgarna kommer att tömmas och kläderna kommer att flyttas till ett förråd i vänta på att skickas till bättre behövande.

Blänkare:
*Fredag 22/12 skola och fritids stängt.
*Tisdag den 2/1 fritids öppnar.
*Fredag den 5/1 fritids stänger 15.00.
*Måndag den 8/1 skolstart.
*Fredag 19/1 Mångrupperna startar upp igen.

Tack till alla i kören och våra alldeles egna proffstomtar för ett fantastiskt framträdande med vacker sång under Luciamorgonen.

 

 

Trevlig helg och tredje advent önskar vi er alla!
/ Plutos pedagoger

 

 

 

 

16 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']