Pluto veckobrev v.6

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

 

SVENSKA

 

Ordbild

Vi har arbetat med ordbilden ser. Vi tittade runt i klassrummet och använde mönstermeningen “Jag ser…” och turades sedan om att färdigställa meningen Jag ser… genom sätta ord på saker som vi såg. 

 

Bokstav och ljud

Veckans bokstav var Ff. Vi har pratat om vad bokstaven heter och vilket ljud den har. Vi har samtalat om ord som vi känner till som börjar eller innehåller Ff. Maria trollade fram orden, FÄRGER, FLODHÄST, FLUNDRA OCH FORMER. Vi har sjungit sången om flundran och makrillen.  Vi fick lära oss lite fakta om flodhästen, till exempel att den kan bli upp till fem meter lång, tycker om att äta gräs och kan bli 45-50 år gammal. Vi har lyssnat på “Formsagan” som handlade om Kaj kvadrat, Cilla Cirkel, Tim triangel, Rut Rektangel och Robin Romb och även sjungit deras “Formsång”. Vi har titta på Lennart Hellsings abc-ramsa om “Filip glad i Filipstad”. På Läsresans webb har vi lyssnat hur bokstaven låter, följt med och format bokstaven Ff i luften med vår hand. Vi har titta på olika bilder på tavlan, lyssnat på orden och ringat in de som börjar och innehåller Ff. I arbetsboken har vi arbeta med uppgifterna Ff och efter det arbetat i appen skolplus/bokstavståget. 

 

Språklek

Vi har fortsatt att jobba med ljud under veckan. Vi har pratat om att vi kan skapa ljud och musik med olika instrument. Vi samtalade kring vilka olika instrument vi känner till. Sedan turades vi om att spela på instrumenten, pinnar, bjällra, kastanjetter och maracas samtidigt som vi sjöng några barnvisor (Lilla snigel, Blinka lilla stjärna och Björnen sover.) 

Vi har även tittat på våra namnkort och lyssnat och samtalat kring vilket språkljud vi har först i vårt namn. Vi lekte leken Flätan där vi fick öva på att hitta fler ord som börjar på samma språkljud som ens namn. 

 

Högläsning

 

Sandvargen

I veckan började vi läsa den en ny kapitelbok. Sandvargen skriven av Åsa Lind. 

 

“En dag när Zackarina gräver i sanden hittar hon den mycket sällsynta Sandvargen. Han är glittrig och sandgul och har funnits i evighet. Ingen fråga är för stor eller för liten för Sandvargen, som är jättebra på att svara och förklara. Till exempel hur man bäst begraver en liten fågel, varför universum är oändligt, vad man ska göra med cykeltjuvar eller vart färgerna tar vägen på natten”. 

 

MATEMATIK

Denna vecka har vi arbetat med antal på olika sätt, dels räkna hur många men också rita så många som siffran visar. Vi har övat på siffran 9 och talens grannar. Vi har färglagt de geometriska formerna, kvadrat, rektangel, cirkel och triangel. Vi har letat efter formerna i klassrummet och fortsatt mönstret med rätt färg och form.

 

IDROTT

Denna vecka hade Gröna gruppen idrott. Vi inledde med uppvärmningsövningen Väcka kroppen och efter det var det dags för redskapsbana. Denna vecka övade vi på de grundmotoriska övningarna: rulla, krypa, stödja, klättra, hoppa, rulla och balansera. 

Vi avslutade med avkoppling liggandes på golvet i dämpad belysning. 

 

SO

 

Nix – Simskola

Denna vecka har vi fortsatt att öva och finslipa på tekniken i bentagen. Vi har även simmat både bröst- och ryggsim med och utan flythjälpmedel. Vi avslutade lektionen med att öva på vår vattenvana genom att dyka och plocka upp saker från botten av bassängen. 

 

Charon – dramalek

 

  • Namnkedjan
  • Charadpåsen
  • Blåsa fjäder
  • Spegelmemory

 

Vi fick se många spännande charader idag när vi tog fram ’charadpåsen’ och alla kompisarna i Charongruppen vågade den här gången visa något. Det är så roligt att få vara med och se när barnen blir allt tryggare i sammanhanget och vågar vara med och bidra till en positiv utveckling i gruppen och samtidigt känna sig friare i lek och dramaövningar.  

Vi pratar mycket om vikten av att tillsammans arbeta för gruppens vi-känsla genom att tex lyssna och titta koncentrerat på den som visar något i leken eller ge ordet till den som en inte känner så väl. Vi använder räkneramsor för att medvetandegöra hur turtagningen kan bli rättvis och jag uppmuntrar barnen att komma med egna ideér till önskelekar.

 

Hydra – bild

Vi har idag kollat på världskartan och titta på vart sverige ligger och flera olika länder som frankrike och spanien. Vi har tittat på olika mönster från olika delar av världen. Vi fick välja varsitt mönster att härma och tänka ut ska jag använda mig av färg eller pennor? vilka härliga bilder vi har påbörjad denna gång.

 

FRITIDS

Pyssel

Den här veckan har vi erbjudit pyssel inför Alla hjärtans dag, många fina kort har tillverkats.

 

Lek

I ett klassrum har vi några eftermiddagar erbjudit koj-lek i mindre lekgrupper.

 

Skola och hem

 

Information

 

Våga visa

Kom ihåg våga visa enkäten, finns att hämta hos oss när ni lämnar eller hämtar. Där ni vårdnadshavare kommer att logga in och svara på frågor om skolan och verksamheten. Denna enkät genomförs varje år på uppdrag av Värmdö kommun.

 

Teater

Vi har behövt boka om vårt teaterbesök det kommer alltså inte att ske på måndag utan Tisdagen den 22/2 i stället. Vi åker då till Gustavsbergsteatern och tittar på föreställningen: Världens mesta Ester som handlar om Ester som är ny i klassen.

 

Sportlovet

Nu på måndag 14/2 är det sista dagen för anmälan till sportlovsfritids på Schoolsoft. Vid ledighet skriver ni ledig i kommentarsfältet. Alla elever som har ifyllda tider räknas som närvarande och de som inte har inskrivna tider tolkas som lediga.

 

Hej alla familjer där hemma!

Nu börjar sportlovet närma sig och därmed behöver anmälningarna för lovet komma in.

Vi ber er fylla i närvaro eller frånvaro i schoolsoft så snart som möjligt för att vi ska kunna beräkna personal och därefter planera aktiviteter och mat.

Med vänliga hälsningar fritids och fritidsklubben.

 

Nästa vecka:

Måndag: Morgonfritids/sovmorgon. Skolstart 9.20.

Tisdag:

Onsdag: 

Torsdag: Röda idrott, gröna NO

Fredag:  Mångrupper Simskolegruppen (Nix) ses senast 7.50 i Plutos hall. Charon och Hydra börjar som vanligt 8.20.

 

Trevlig helg!

/Plutos pedagoger