Pluto veckobrev v.8

Kunskaper/normer och värden

Svenska

Under språklektionerna har vi den här veckan fokuserat på bokstaven Åå. Vi har letat efter ord som innehåller bokstaven Åå och lyssnat på bokstavsljudet. Den här veckan fick barnen, utöver bokstavsarbetet, skapa ett bokstavspussel samt göra en bokstavsmandalas. I en mandalas får vi öva på mönster, finmotorik och ordförråd. Det var mycket uppskattat.

 

 

 

 

 

 

 

 

I vår läsebok Lyckostjärnan läste vi kapitlet ”Rektorns knä” och i kapitlet kom det upp nya begrepp som vi klurade kring och funderade på vad de betyder. Begreppen vi tog upp var grästuva, vedbod, husknut, frisbee och vresig. Kapitlet handlade om att rektorn ramlat ner från en vedbod och skadade sitt knä som barn. Vi pratade efteråt om egna erfarenheter kring att göra illa sig. I läseboken handlade kapitlet även om vad rektorn ville arbeta med när hon var liten (Hon ville bli polis). Vi fantiserande om vad vi vill bli när vi blir stora och barnen kom med många olika förslag! Vi ville arbeta med allt från att bärga bilar till att ta hand om djur som veterinär.

Matematik
I matematiken har vi fortsatt det vi påbörjade förra veckan, nämligen geometri. Vi jämförde olika geometriska figurer (cirkel, kvadrat, rektangel och triangel). Vi kunde konstatera att rektangeln och kvadraten har fyra hörnor och fyra sidor. Men skillnaden mellan dem är att rektangeln har två långa sidor och två korta. Medan kvadraten har fyra lika långa sidor. Triangeln har fyra sidor och fyra hörn. Cirkeln saknar hörn och sidor men den är rund.  Vi fick i par berätta/förklara för varandra hur de olika figurerna såg ut. Sedan fick vi i uppdrag att hämta saker i klassrummet som hade en geometrisk form. Vi har pratat mycket matematik i veckan.

Vi introducerade också ett nytt begrepp för barnen ”symmetrilinjen”. Vi pratade om vad det är: ”En linje som delar en form i två delar som är spegelbilder av varandra, är en så kallad symmetrilinje”. Vi började med att göra symmetrimonster för att sedan försöka ”fylla i” den saknade sidan av symmetrin i vår bok. Ni kan se våra alster mellan klassrummen på Pluto.

Det var dags att avsluta den här omgången av våra mångrupper (Hydra, Nix, Charon)

Dramalek

Vi avslutade  vi med att titta tillbaka på allt vi gjort och gjorde några av favoritövningarna. Bland annat gjorde vi: Leksaksaffären, mördarleken och hunden och benet.

Sagogrupp
Vi tänkte tillbaka på temat kring sagor och fick återberätta vad vi varit med om. Eftersom vi egentligen avslutade temat förra veckan så fortsatte vi prata om yrken som togs upp Lyckostjärnan. Vi pratade om vilka yrken som finns och vad de har för arbetsuppgifter. Det som kom upp var bland annat: lärare, kock, polis, läkare, frisör mm. Sedan gjorde vi yrkes-charader! Kul!

Simskolegruppen

Simskolegruppen fick avsluta med att prova olika simövningar: grodsim (bröstsim) och ryggsim samt göra en vattenhinderbana. I vattenhinderbanan fick vi gå igenom flytkorvar, dyka ner igenom en ring och dyka under eller över en krokodil, dessutom fick vi dyka ner och hämta ringar på botten av bassängen. Det tyckte barnen var superkul!

 

Information

  • Nästa vecka är det sportlov! Program för sportlovet läggs upp på Schoolsoft i början av nästa vecka.
  • Efter sportlovet byter vi mångrupper. Det nya grupperna blir Sagogrupp – Nix, Dramalek – Charon,  Simskola – Hydra. Gruppindelningen sitter uppe i vår hall.

Hoppas alla får ett fantastisk lov!
// Pedagogerna på Pluto

6 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']