Pluto veckobrev v.9

Kunskaper / Normer och värden /Ansvar och inflytande

Svenska
Under språklektionerna denna vecka har vi arbetat med bokstaven Ää. Vi har sjungit ”Äggsången” och ”Gullefjun”, arbetat i bokstavsboken, bokstavspussel och bokstavsmandalas. Vi har även pysslat älgar på fritids eftersom älgar börjar på bokstaven Ää. I lyckostjärnan har vi lyssnat på och arbetat med kapitlet ”Astas mästerliga plan”. Kapitlet handlade om: “Asta, Cesar och Bea brukar ha sällskap till skolan. En morgon hittar Cesar en tidning på marken och låtsasläser för de andra. När Cesar vill bli av med tidningen råkar han skapa en ny lek, “Momman”. Men Asta tycker inte det är roligt att vara den som förlorar”. Vi pratade om händelser och begrepp som kom upp i boken. Bland annat om att det inte alltid är viktigaste att vinna utan att det även är väldigt viktigt att man har roligt. I arbetsboken fick barnen rita och skriva om sina egna favoritlekar.

Matematik

I matematiken den här veckan har vi fortsatt arbetet med de geometriska figurerna: cirkel, kvadrat, rektangel och triangel. I små grupper fick barnen tillsammans sortera de olika formerna. Vi sorterade på olika sätt: form, antal hörn, antal sidor, storlek och färg. Vissa barn kom även på att man kan sortera efter första och sista bokstav i ordet! Sedan såg vi en film som heter “Livet i mattelandet: sortera” Den var mycket uppskattad! I arbetsboken fick eleverna fortsätta göra olika övningar med inriktning på att sortera former. Nästa vecka börjar vi med att se och skapa mönster!

 

Värdegrund

Vi uppmärksammade internationella kvinnodagen genom att läsa ur boken: “Godnattsagor för rebelltjejer – 100 berättelser om fantastiska kvinnor”. Vi fick läsa om starka kvinnliga förebilder bland annat: Astrid Lindgren, Coy Mathis, Ada Lovelace och Malala. Flera starka kvinnor/flickor som gjort avtryck både förr och nu. Vi kom tillsammans överens om vad en förebild är: “Som en idol, som man tycker är cool/duktig/fantastisk och som man skulle vilja vara som”. Vi pratade också om allas lika värde och vikten av att vi måste respektera varandra. Oavsett hur vi ser ut, vem vi är eller vad vi tycker om att göra så har vi samma rättigheter och skyldigheter.

                       

 

Den här veckan startade vi en ny omgång av våra mångrupper. De grupper som gäller är:

Nix – Sagogrupp

Första omgången av sagogruppen pratade vi om våra tidigare erfarenheter av sagor. Det som kom upp var bland annat: böcker, fina teckningar, berättelser, historier som man själv hittat på med mera. Sedan fortsatte vi med en formsaga som handlade Cecilia Cirkel, Rudolf Rektangel, Trilla Triangel och Kalle Kvadrat. Det passade väldigt bra med tanke på att vi arbetar med geometri i matematiken just nu!

Vi har också börjat titta på en serie som heter Sagomattan. Sagomattan handlar om Markus som besöker olika skolor för att tillsammans med barnen där skapa sagor. Den här gången handlade sagan om en robot som blivit kattallergisk. Som tur var fanns det en apotekare som hittade på ett botemedel som gjorde roboten frisk!

Charon – Dramalek

Vi började med att prata om var drama är för något och vad vi tror att vi kommer få göra de kommande veckorna: “Vi kommer få göra massa olika lekar” “Vi får använda hela rummet”. I första omgången av dramaleken den här veckan lekte vi “Hunden och benet”, “Flätan” och “Namnlek”.

Hydra – Simskola

Första gången vi åkte till simhallen så fick vi öva på att göra simtag och bentag. Vi avslutade besöket med att simma genom rockringar och under ett vattenfall. Det ni behöver ha med er när vi ska till simhallen är: badkläder, handduk och en vattenflaska i en ryggsäck. Ni som är med i simskolegruppen behöver lämnas senast kl 08:00 på Pluto.

Information

 • Från och med den här veckan så kommer vi i personalen checka in och ut er på ipaden både på morgonen och eftermiddagen. Därför är det viktigt att ni säger “Hej/Hej då” till oss när ni kommer och går hem.
 • Det är viktigt att ni fyller i på Schoolsoft när era barn ska vara frånvarande. Ser vi ingen frånvaro på Schoolsoft på morgonen och ert barn inte är här kommer ni att få ett sms skickat till er.
 • Snart är det Påsklov! 
  För att kunna planera vår verksamhet vill vi veta vilket behov ni har av fritids under lovet. 
  Fyll i formuläret i länken nedan och kom ihåg att trycka på spara.
  Vi har ett sista anmälningsdatum 19/3.
  Fritids har öppet kl 7.30-17.00. 
  Notera att vi stänger 15.00 dag före afton. Detta infaller skärtorsdag 29/3.
   

 

Hoppas ni får en bra helg, vi ses på måndag igen!

Pedagogerna på Pluto

 

7 kommentarer

 • Molly Dammbro säger:

  Tack för den här veckan!
  Ha en trevlig helg önskar Molly med familj.

 • Familjen Tellqvist säger:

  Tack för all fin information om hur era dagar ser ut!!! Så skoj att läsa! Och heja er för att ni lär våra barn så mycket om både klassiska skolämnen men även om värdegrunder och hur man är en bra vän!! 🙂 Egenskaper som verkligen behöver uppmärksammas i samhället! 🙂

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']