Plutos veckobrev v. 10

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

 

NO
Vi har den här veckan startat upp ett nytt tema: VATTEN. Barnen fick med hjälp av VT-rutinen think-pair-share prata och tillsammans komma på allting de visste om vatten.

Sedan fick vi lära oss mer om vattnets tre former: Gas, flytande och fast.
Gas = ånga
Fast= is/snö
Flytande = vatten

Vi fick också lära oss att vatten består av vattenmolekyler som beter sig olika beroende på om det är i fast form, gasform eller flytande form.

Sedan fick barnen skapa vattenmolekyler genom att klippa, klistra och pyssla!

 

IDROTT
Denna vecka inledde vi uppvärmningen med “väcka kroppen” och “rörelsestopp”. Efter det fortsatte vi med leken “Skepp, hav och land” som utmanade vår uppfattningsförmåga, reaktionsförmåga och smidighet. Huvudaktiviteten den här lektionen var “Myrornas lek”. En bollek där vi fick öva på öga-hand koordination, kasta och fånga men främst vår strategi-/samarbetsförmåga.
Vid detta tillfälle lyfte vi även begreppen “bra” och “dåliga” vinnare och förlorare och hur vi kunde förhålla oss till det på bästa sätt när vi leker laglekar eller spela lagsporter. Vi avslutade med att utvärdera lektionen med verktyget ”tummen”.

Plutogrönkompis! Berätta för någon där hemma, hur en bra vinnare är och hur en bra förlorare är.

SVENSKA

Veckans bokstav
Denna vecka har vi arbetat med bokstaven Ss. I bokstavslådan hittade vi bilder och ordbilder som SNÖ, SANDVARGEN, SAND, SURIKAT, SMÖRBLOMMA. Vi sjöng Majas ABC-visa om Smörblomman och samlade ord som börjar eller innehåller Ss. Vi tittade på bokstavståget och arbetade i bokstavsboken, spårade Ss i sanden och övade på bokstavsljudet. Vi arbetade även i A-Ö boken och parvis i ipads.

Språklust
Denna vecka har vi fortsatt att arbeta med stavelser. Vi har delat upp ord i stavelser genom att klappa och räkna antalet.Vi har turats om att dra ett varsitt ord/bildkort ur en påse och övat på att säga ordet högt för kompisarna och sedan klappa stavelserna. Efter det klappade vi ordets stavelser tillsammans inna turen gick vidare.
Vi har även ramsat “Kalle Lång” och sjungit rörelsesången “A ram sam sa”.

MATEMATIK
I matematiken avslutade vi det första kapitlet om “talen till 10”. Målet med lektionen var att reflektera över och visa sin kunskap om talen till 10.

Vi inledde med att titta tillsammans på startuppgiften med körsbären. Vi undersökte på vilka olika sätt vi kunde dela upp körsbären på två fat. Barnen fick med hjälp av talcirklar och sex kuber fundera själva en stund. Sedan samlades vi och barnen fick dela med sig av sina olika sätt att dela upp körsbären.

Sedan tittade vi gemensamt på punkterna som stod under “I fokus” där vi reflekterade och resonerade tillsammans om vad eleverna har fått möta och öva på i kapitel 1. bland annat:
Hur kan vi räkna framåt från talet 5 till 10 och bakåt från talen 7 till 0?
Hur ser talen 0 och 10 ut?
Vad är talkamrater?

Sedan fick de öva och befästa sina kunskaper i arbetsboken.

 

 

Utflykt till konserthuset
I torsdag åkte vi buss och tunnelbanan in till konserthuset. När vi kom fram så åt vi vår medhavda matsäck i foajén och efter det var det dags för konsert. De Kungliga Filharmonikerna och fjärdeklassarna från Adolf Fredriks musikklasser bjöd på fantastisk sång och musik och även vi i publiken fick vara med och sjunga.
Resan dit och och hem gick jättebra. Tack Emilia (fritids) och mamma Anna för att ni följde med, det var toppen.

 

Internationella kvinnodagen
Under fredagens samling uppmärksammade vi bland annat att det var Internationella kvinnodagen.

Vi inledde med att titta på symbolen/tecknet för kvinna och samtalade kring vad vi tror att det står för och betyder.
Vi funderade kring och samtalade om varför vi tror att “internationella kvinnodagen“ står med i almanackan.

Vi tittade och läste ett utdrag ur en tecknad serie som bland annat handlade om hur kvinnor hade det förr och hur det har förändrats i världen och i Sverige under de senaste 100 åren. Vi samtalade och hade spännande diskussioner kring begrepp som “människor lika värde”, “jämställdhet”, “rösträtt”, ”rätt till arbete” mm.

Vi lyssnade till berättelsen om människorättsaktivisten Malala Yousafzai och hur hon fortfarande idag kämpar för kvinnor-/människors lika värde och rätten till utbildning.

ViM-grupper
Denna var fokus att vi skulle lära känna varandra ännu lite mer personligen genom olika lekar. Bland annat så lekte vi en namnlek där vi fick säga ett djur som vi skulle vilja vara och varför. Vi lekte en samarbetslek där vi i grupper om 3-4 varj skulle sortera in alla i laget på passande plats i ledet utifrån olika påståenden, som till exempel: Skostorlek, hårlängd, antal syskon mm.
Vi spelade även ett spel uppdelade i samma lag som tidigare. Där spelplanen bestod av av rutor med olika frågeställningar i, som alla på någo sätt handlae om att vi fick berätta något mer om oss själva.

Skola och hem

Information gällande ledighetsansökan
Vi vill uppmärksamma er om att vi har ändrat rutinen för ledighetsansökan för alla elever på skolan. Nu har vi flytta ledighetsansökningar för elever till Schoolsoft.
Det innebär att du som vårdnadshavare inte fyller i en pappersblankett, utan gör det digitalt under NÄRVARO > Ledighetsansökningar > Ny ansökan

Om ni ansöker om 1-5 dagar ledigt kommer ansökan gå direkt till mentor, för fler dagar kommer den istället skickas till rektor.

Mer om våra rutiner kring ledighetsansökan hittar ni på hemsidan:
Information om ledighetsansökan
Där hittar ni även en kort instruktion om hur du som vårdnadshavare gör för att skicka en ledighetsansökan via Schoolsoft.

Har du ytterligare frågor eller funderingar kring detta så hänvisar vi er till våra it-tekniker,

maria.knutas@lemshaga.se

martin.anmark@lemshaga.se

 

Nästa vecka
Måndag:
Tisdag:
Onsdag:
Torsdag: Skogsutflykt för Röd 14.30-16.00.
Fredag: ViM-grupper 11:50-13:00

 

Trevlig helg!
/Plutos pedagoger

5 kommentarer

  • Anonym säger:

    Elsa tyckte det var roligt att åka tunnelbana. Mamma Anna uppskattar verkligen att hon fick följa med på den vackra konserten.

  • Nora med familj säger:

    Noras med familj har läst. VIM-grupperna är en av veckans höjdpunkter enligt Nora.

Kommenteringen är stängd.