Plutos veckobrev v. 10

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

 

NO
Den här veckan hade röd grupp NO. Vi tittade på en film om vildsvin sedan gjorde vi en egen faktatext om vildsvin. Sista meningen gjorde vi likadant som Yanko på djurverket brukar göra. Alltså att vi skriver en fakta som inte djuret kan göra.

Vildsvin

 • Rymde och blev vilda.
 • De är allätare.
 • De ser dåligt men hör bra.
 • De kan inte köra bil.

På gården har vi sett massor av vårtecken i veckan. Små buskar och blommor som har vaknat till liv. Många har hittat daggmaskar. Äntligen lyckades vi också få ett kort på “Lemshagaörnen”. Under en rast hittade vi bollar av sovande små myror. Vi hittade dem när vi vek upp en gräsflik intill berget.

IDROTT
Denna veckan hade gröna gruppen idrott. Vi inledde lektionen med “Väcka Kroppen” och “Rörelsestopp”.

I redskapsbanan övade vi på att:

 • krypa genom målen.
 • stödja genom att hoppa sidhopp på bänken.
 • balansera på bänkar och klättra i ribbstolen.
 • rulla genom att göra kullerbytta på skumkilen och på långmattan.
 • hoppa satsbräda upp på plinten och ljushopp ner.
 • hänga genom att gå armgång på bomen.
 • ansats och hoppa genom att hoppa ljushopp i trampetten till tjockmattan.

Vi hjälptes sedan åt att plocka undan alla redskap och avslutade passet med att varva ner liggandes på golvet till lugn musik.

SVENSKA

Veckans bokstav
Denna vecka har vi trollat fram bokstaven Ss. I lådan låg bilder och ordbilderna SNÖ, SVART, SAND, SANDVARGEN, SURIKAT, SMÖRBLOMMA och SÖMNIGE SUNE. Vi sjöng Majas alfabetssång om Smörblomman. Vi tittade på Lennart Hellsings ABC om “Sömnige Sune” och på “Bokstavståget”. Vi har arbetat med Bokstavsslingan och i Bokstavsboken. Vi har samlat Ss-ord på tavlan.

 

Lyckostjärnan
När vi arbetar med Lyckostjärnan lyssnar vi på en berättelse och lyfter ord och begrepp som vi inte förstår eller som behöver förtydligas. Sedan diskuterar vi och delar med oss av våra egna erfarenheter utifrån olika frågeställningar kopplade till berättelsen. Avslutningsvis arbetar eleverna enskild i sin Lyckostjärna-arbetsbok.

Denna gång i berättelsen om Hickeman fick vi lära känna barnen Bea och Asta. Bea ska sova över hos Asta för första gången. Men nallen, skulle den få följa med?

Genom VT-rutinen “Think-pair-share” samtalade vi utifrån frågeställningar,

“Har du sovit över hos någon, hur kändes det?”
“Vad behöver du ha med dig för saker om du ska sova över?
“Har du något gosedjur eller sak som du gärna leker med eller har när du sover, vad är det och hur ser den ut?

I arbetsboken ritade vi ett gosedjur/sak som vi tycker om. Vi klippte och klistrade in bra saker att ha med sig vid en övernattning i väskan.

MATEMATIK
Under veckans matematiklektioner har vi fortsatt att läsa upp läxan “När jag föddes”. Vi har också känt på vikten genom att slå in vattenflaskor med samma vikt i en filt.
Vi har tittat på Katten, musen, tiotusen om ordningstal. När använder vi ordningstal? Jo till exempel när vi ska beskriva på vilken våning någon bor i ett våningshus eller på vilket ställe någon står i en kö.

Vi tränade först med djur i en kö till en kiosk. Under varje djur fanns lappar på vilken plats i ledet djuret stod på. Alla utom en fick blunda och då bytte den som inte blundade ut ett ordningstalskort med ett tomt kort. Sedan gällde det att lista ut vilket kort som saknades.
I matteboken gjorde vi två sidor med övningar i ordningstal. Några hann träna på att skriva vackra siffror åt rätt håll.
Plutokompis! Kommer du ihåg något mer där vi använder ordningstal?

 

SO

Mångrupperna

Nix (Sagomattan)
Vi började som vanligt med ett avsnitt av sagomattan. Sedan slog vi tärningen som talade om för oss vad sagan skulle innehålla.

 • En pojke
 • På stranden
 • Hajar
 • Ett monster
 • Ett oväder
 • En picknick

Vi ritade bilder till berättelsen med papper och penna eller med ipaden. Sagan sitter som vanligt bredvid dörren in till ateljen.

Charon (Simskola)
Denna gång fortsatte vi att öva på både bröst- och ryggsim och finslipade på tekniken. Majoriteten av gruppen var i lilla bassängen som vanligt och denna gång hade Stina och Helen sänkt botten något som en extra utmaning. Några elever var i stora bassängen för att öva på att simma en längre sträcka.

Hydra (Dramalek)
Innehållet den här gången såg ut så här:

 • Namnkedjan
 • Pennan förvandlas till…
 • Vi rör oss till musik som…
 • Vi leker cirkus
 • Vad har vi gjort och vad har varit roligt?
 • Massagesaga

Vi värmde upp våra ”fantasihjärnor” genom att skicka runt en penna i samlingsringen. Vi låtsades att den förvandlades till något annat (tex. en skruvmejsel, en tandborste, en nyckel). Den som fick pennan i sin hand sa, ”Det här är ingen penna..” och visade sedan sin lilla charad. Kompisarna gissade vad pennan föreställde.

Vi rörde oss till musik (Ulf Wakenius, Bretagne) som tex. ringlande ormar, springande hästar, ballerinor mm.

Vi funderade över vad som kan hända på en cirkus och lekte sedan cirkus till Detektivbyråns musik (låter som cirkusmusik, tycker jag). Vi var clowner, springande hästar, jonglörer, trapetskonstnärer.

Vi sammanfattade det vi gjort i dramaleken och pratade om det som känts roligt. Jag trodde det var sista gången men vi har tydligen en gång till innan vi byter aktiviteter.

Som vanligt avslutade vi med en massagesaga.

OBS!
Nästa vecka är det sista tillfället i den aktivitet som eleverna har just nu.

 

FRITIDS

Veckans pyssel
I ateljen har vi arbetat med att väva i papper. Klurigt, men roligt när vi lärt oss tekniken och fantastiskt fina och färgglada skapelser blev det.
Vi har målat fritt efter egna ideer vid stafflier i ateljen och använt oss av pastellkritor och akvarell.
Ett bord med ny playdoh-deg har dukats upp och många barn har gillat att sitta och “dega” där. Det är avkopplande och mysigt att umgås med kompisar samtidigt som händerna har något att pyssla med.

 

Skola och hem / information

 

ViM-innehåll
På torsdag nästa vecka börjar vi med våra VIM-grupper igen. Då ses vi i blandade grupper från Pluto-Saturnus. De här fyra gångerna kommer vi att ha fokus på nätet och källkritik. Vi använder material från ”Prinsparets stiftelse” som vi anpassar så att det passar elevernas nivå.
https://lajka.prinsparetsstiftelse.se

 

Nästa vecka
Måndag: Idrott/Röd. NO/Grön. Fritidsgympa 15-16 (Grön grupp).
Tisdag:
Onsdag: Mångrupper. Simskola samling 07.50. Övriga 8.20.
Torsdag: ViM-grupper
Fredag:

 

Trevlig helg!
/Plutos pedagoger

 

 

En kommentar

Kommenteringen är stängd.