Plutos veckobrev v.10

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

 

SVENSKA

 

Veckans bokstav

Denna vecka har vi trollat fram bokstaven Rr. I lådan låg bilder och ordbilderna RÖD, ROSA, RANDIG, RUTIG, RIM, RÖNNBÄR och ROSAMUNDA ANNORLUND. Vi sjöng en RIM-sång och Majas alfabetssång om Rönnbär. Vi tittade på Lennart Hellsings ABC om “Rosamunda Annorlund” och på “Bokstavståget”. Vi har arbetat med Bokstavsslingan och i Bokstavshäftet. Vi har även varit orddetektiver. Alla arbetade enskilt och letade i en varsin bok efter ord som börjar, innehåller eller slutar på Rr, de ord en hittade skrev en upp på sin skrivtavla. Efteråt presenterade vi orden vi hittat för klassen.

 

 

Språklust

Den här veckan har vi fortsatt att arbeta med LJUD.

  • Vi har lyssnat efter första och det sista bokstavsljudet i vårt eget och i kompisarnas namn.
  • Vi har lekt leken “Flätan” där vi fick hitta på ett ord som börjar på samma bokstavsljud som i början av vårt namn. Senare i veckan gjorde vi samma lek men då hittade på på saker kopplat till det det sista ljudet i vårt namn. 
  • Vi har lyssnat efter första ljudet i ord som börjar med ett vokal (aouå eiyäö) som t ex åka, is, öga mm.
  • Vi har också lyssnat efter första ljudet i ord som börjar med en lätt konsonant som t ex sol, måne, nål, lego, fot mm.
  • Vi har, indelade i par, lekt “Ett skepp kommer lastat” och skickat ord som börjat på ett visst bokstavsljud till varandra. Efter ett tag byttes ljudet ut. 
  • Vi har varit sakletare i klassrummet, där fått uppdrag som: “Ställ dig vid någon som börjar på ssss eller bbbb osv.

 

 

 

 

MATEMATIK

Under veckans mattelektioner har vi introducerat ett nytt begrepp för barnen ”symmetrilinjen”. Vi pratade om vad det är: ”En linje som delar en form i två delar som är spegelbilder av varandra, är en så kallad symmetrilinje”. Vi började med att välja mellan massa olika figurer på tavlan. Vilka figurer går att dela i två helt lika delar och vilka går inte att dela? Sedan jobbade vi med tillhörande sida i matteboken. 

Vi har också jobbat i “Min sifferbok” med siffror som vi inte hunnit klart med eller missat om en varit ledig.

 

 

 

Vi avslutade veckan med att göra symmetrimonster. Så här coola blev våra monster. 

 

 

 

 

NO

Vi fortsatte vårt arbete med fåglar i sverige. Vi såg några korta fågelfilmer om vanliga och mindre vanliga fåglar. Sedan lyssnade vi på och försökte lära oss några fågelläten. Efter det målade vi fåglarna i rätt färg i häftet “Vinterfåglar”. Vår NO-bok börjar få ganska många sidor nu. Boken kommer alla att få med sig hem i slutet av Pluto-året.

 

 

 

 

 

IDROTT

Denna vecka hade röda gruppen idrott. Vi inledde med uppvärmningsövningen “väcka kroppen” och sedan lekte vi ”Basketfia”.

I denna lek var vi indelade i fyra lag och varje lag hade en egen basketkorg och varsin boll. Mitt på golvet låg spelplanen i from av rockringar i en cirkel. I en av rockringarna placeras en ärtpåse för varje lag. Leken gick sedan ut på att turas om i laget med att försöka pricka i basketkorgen eller konen med bollen. Varje gång det blev mål eller konen välte fick lagets ärtpåse flyttas fram på spelplanen. 1 steg för vält kon, 2 steg för boll i korgen, 3 steg för boll i korgen + vält kon. När leken var slut, räknade vi hur många varv lagen fått ihop sammanlagt.

 

 

SO

Mångrupperna (Nix ,Charon, Hydra)

 

Sagomattan (Nix)

Vi tittade på avsnitt 6 av sagomattan som handlade om en discobanan. Sedan drog vi sagostenar ur påsarna och den här gången skulle sagan handla om en kung som hade en skog och en sjö med en haj i. Vännen snögubben behövde hjälpa kungen med en bur med lås och nyckel. Slutet skulle innehålla snölyktor.

 

 

Klicka på bilden för att läsa hela sagan. 

 

 

Sedan fick alla välja om de ville rita bilden till sagan på vanligt papper eller på ipad.

 

Simskolan (Charon)

På simskolan inledde vi som vanligt med att öva på bröst- och ryggsim, med och utan flythjälpmedel. Denna gång pratade vi även “Sjövett”, hur en flytväst fungerar och varför det är så viktigt att ALLA familjemedlemmar har på sig den när vi vistas på sjön.

Sedan sänktes bassängbotten så att ingen bottnade och vi tog på oss en varsin flytväst. 

Vi testade flytvästens förmåga och övade både på att flyta och simma bröst- och ryggsim med den på. Några testa även på att försöka dyka ner till botten vilket visades sig var helt omöjligt. 

Vi fick även lära oss hur man ska göra man är i nöd om man hamnat i vattnet och behöver hjälp. 

 

Plutokompis!

*Visa någon där hemma hur man ska göra med armarna när en är i nöd?

 

 

Dramalek (Hydra)

 

  • Namnkedjan
  • Dirigenten
  • Önska en lek till sista gången
  • Levande leksaksaffären

 

Dirigenten är en lek när vi står i ring och härmar en kompis som visar olika rörelser vi andra ska härma. En annan kompis kommer in i rummet och försöker lista ut vem som är dirigenten.

Vi pratade om att en dirigent är en person som visar en hel orkester när musikerna ska spela sina instrument.

 

I Levande leksaksaffären leker vi att det finns en gammal dam som äger en leksaksaffär där det finns fullt med olika leksaker. Barnen tänker ut en leksak de vill föreställa. På dagen är affären öppen och leksakerna sitter på sina hyllor. På natten får alla leksaker liv och kan prata med varandra…

Vi avslutade med att diskutera om det fanns fler sätt att avsluta leken på.

 

Plutokompis, vilken leksak föreställde du?

 

FRITIDS

 

Pyssel och lek på fritids

 

 

 

Skogen

Nästa vecka (v.11) börjar vi gå till skogen igen, oftast till Raketen. Väljer vi annan plats skriver vi det i veckobrevet. Vi gör som i höstas, grön och röd grupp turas om att på torsdagar gå iväg med Anna och Titti kl.14:30 – 15:45.

Nästa torsdag 18/3 går den gröna gruppen iväg. Hämtar ni före kl.14:30 skriver ni det i Schoolsoft.

 

Skola och hem

 

Information

 

Påsklov

Om tre veckor är det påsklov och vi behöver veta vilka barn som kommer att vara på fritids. Gå in i schoolsoft och anmäl närvarotider eller ledighet. Tack!

 

Nästa vecka

Måndag:

Tisdag:

Onsdag:

Torsdag: Idrott grön / NO röd. Skogen grön grupp. Hämtar ni före 14:30 skriver ni i schoolsoft. 

Fredag:  Mångrupper. Skolstart för simskola 07.50, dramalek/sagomattan 8.20.

 

Trevlig helg! 

/Plutos pedagoger

 

5 kommentarer

Kommenteringen är stängd.