Hej alla Plutofamiljer!
Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande
NO
Under NO:n fick gröna gruppen arbeta med vårt nya tema VATTEN. Vi fick lära oss vattnets tre former: Gas (ånga), Flytande (vatten) och Fast (is/snö) och hur en vattenmolekyl ser ut.
Vi pratade om hur en vattenmolekyl ser ut och att den är uppbyggd av två väte och ett syre. Barnen tyckte vattenmolekylen påminde om Musse Pigg medan andra tyckte det påminde om en sandlåda. Vi fick också testa på hur vattenmolekylerna beter sig vid de olika formerna gas, flytande och fast. Det gjorde vi genom att barnen fick agera vattenmolekyler. Vi låtsades att vi var vattenmolekyler som flöt runt i vatten (flytande), stod stilla tillsammans när vi var frysta (fast) och sprang runt när vi var som ånga (gas).
Vi avslutade med att skapa vattenmolekyler genom att följa instruktioner, klippa efter linjer och klistra. Pyssel och träning av finmotoriken i en härlig blandning! Ta gärna en titt på vår gemensamma temavägg i Plutos hall där har vi nu skapat ett hav.
IDROTT
Denna vecka hade röda gruppen idrott. Vi inledde vi uppvärmningen med “väcka kroppen” och “rörelsestopp”.
Efter det fortsatte vi uppvärmningen med leken “Skepp hav och land” som utmanade vår uppfattningsförmåga, reaktionsförmåga och smidighet.
Huvudaktiviteten den här lektionen var “Myrornas lek”. En bollek där vi fick öva på att kasta, fånga och vår samarbetsförmåga.
Vid detta tillfälle lyfte vi även begreppen “bra” och “dåliga” vinnare och förlorare och hur vi kunde förhålla oss till det på bästa sätt när vi leker laglekar eller spela lagsporter.
Plutorödkompis! Berätta för någon där hemma, hur en bra vinnare är och hur en bra förlorare är.
SVENSKA
Veckans bokstav
Denna vecka har vi arbetat med bokstaven Tt. I bokstavslådan hittade vi bilder och ordbilder som TAGGTRÅD, TULPAN, TIGER, TANDBORSTE, TISDAG , TALCIRKEL mm. Vi sjöng Majas ABC-visa om TIMOTEJ och samlade ord som börjar eller innehåller Tt. Vi tittade på bokstavståget och arbetade i bokstavsboken, spårade Tt i sanden och övade på bokstavsljudet med fjädern. Vi arbetade även i A-Ö boken och parvis i ipads.
Språklust
Denna vecka har vi fortsatt att arbeta samt avslutat kapitlet med stavelser. Vi har lyssnade när Maria/Daniel läste upp olika ord men med en stavelse i taget. Sedan har vi fick vi gissa vad det var för att ord om man sätter ihop det (säger det snabbare). När vi lyssnade hörde vi att det var den ena knasiga maträtten efter den andra.
Plutokompis! Be någon läsa upp stavelserna nedan för dig, vilka knasiga maträtter är det?
MASK – PANN – KA – KA
ORM – SOPP – A
LER – HAM – BURG – A – RE
SKAL – BAGGS – KORV
Vi har även lyssnat och öva oss på att höra vilken/vilka stavelsebitar som blir kvar om en bit tas bort. Samtidigt som orden lästes upp lades en kaplastav för varje stavelser fram på mattan för att göra det ännu tydligare.
Till exempel:
-KANIN (KA-NIN)
-Nu tar jag bort KA
-Vad har jag kvar?
-NIN
-KROKODIL (KRO-KO-DIL)
-Nu tar jag bort KO
-Vad har jag kvar?
-KRO och DIL
Vi har även ramsat ! “Alla malla tjafs” och “Kalle Lång” samt sjungit rörelsesången “A ram sam sa”.
MATEMATIK
I matematiken har vi påbörjat ett nytt kapitel som handlar om former och mönster. Barnen kommer under kapitlet att få möta tvådimensionella objekt som TRIANGEL, KVADRAT, REKTANGEL, CIRKEL och andra månghörningar. De kommer få beskriva, jämföra och sortera formerna utifrån form, hörn och sidor. Vi kommer också få beskriva och fortsätta mönster samt skapa egna mönster.
Under det första matematikpasset var målet att kunna namnge och beskriva vanliga geometriska former. Vi hade förberett klassrummet genom att placera ut bilder på cirklar, kvadrater, rektanglar och trianglar på olika platser. Vi använde oss av flera former i olika storlekar och färger. Vid inledde lektionen med att visa startuppgiften på helskärm.
Vi skulle tillsammans utforska olika geometriska former, vad de heter och hur de kan beskrivas. Vi frågade barnen om de kände igen formerna i startuppgiften och om de kunde hitta dessa former som fanns placerade på olika platser i klassrummet. De fick gå runt, leta och fundera själva en stund. Sedan kunde de prata med varandra innan vi samtalade i hela klassen.
Barnen kunde berätta vad de olika formerna hette, de såg att samma form kan ha olika färg och storlek, de såg att formerna kan vara vridna åt olika håll, de förklarade att formerna har olika antal sidor och hörn och de kunde beskriva formerna utifrån antal sidor.
Under torsdagens matematikpass började vi med att repetera de fyra formerna kvadrat, rektangel, cirkel och triangel och dess egenskaper. Sedan fick eleverna arbeta i par. I aktiviteten fick de träna på att upptäcka former i vardagliga föremål som finns i klassrummet. Eleverna turades om att hämta ett föremål och berätta vilken form eller vilka former de hittade hos föremålet. Vi utmanade barnen att försöka hitta föremål som hade alla fyra former på sig.
Plutokompis, kan du hitta ett föremål hemma med de fyra formerna vi tränat på i veckan?
Sedan fick barnen arbeta vidare i sina övningsböcker. Där fanns liknande uppgifter som gav dem möjlighet att träna och befästa sina kunskaper.
I skolplus fanns det en film som handlade om formerna där Mathilda skulle hjälpa filurerna att samla ihop formkakor. Därefter fick barnen arbete med ett häfte där de fick träna på att följa instruktioner och lära sig mer om de fyra formerna.
FRITIDS
Vi ställer in torsdagarnas ”utedagar” (14.30-16.00) veckorna fram till påsklovet, pga allt det blöta och leriga, och hoppas på mer positiva upplevelser i naturen efter påsklovet.
Skola och hem
Information
Påsklovet närmar sig och vi behöver veta om ditt barn är i behov av fritids-/klubbenomsorg under perioden 15/4-18/4.
Vad god fyll i på schoolsoft under kommentar från vårdanadshavare; Ledig alt. närvaro. Vid närvaro fyll även i aktuella tider.
Vi vill ha in din anmälan senast 24/3 för att garantera en riktigt bra omsorg där personalbemanning, elevantal och aktiviteter synkar.
Obs! Fredag 19/4 är det stängt pga röd dag, samt att torsdag 18/4 stänger fritids 15.00 pga dag före röd dag.
Regnkläder
Vi vill att ni tar med regnkläder till barnen. De senaste dagarna har det varit väldigt blött och regnigt. Det har resulterat i att överdragskläderna blivit blöta och inte hunnit torka mellan barnens raster.
Skoltröjor
Det finns nu möjlighet att beställa skoltröjor. Det finns några storlekar att prova, de står hos oss på Pluto just nu. Sista dag att beställa skoltröjor är 27 mars och det gör ni på: www.skolgarderoben.se/lemshaga
Nästa vecka
Måndag: Idrott GRÖN / No RÖD
Tisdag:
Onsdag:
Torsdag:
Fredag: VIM-grupper
Trevlig helg!
/Plutos pedagoger
12 kommentarer
Tack för en rolig vecka!
Vince läst
Sandrine har läst 🙂
Tack för en rolig vecka- säger Millie!
Tack för fin vecka och fint veckobrev
Vi har läst!
Läst.
Tack, vi har läst!
vi har läst 🙂
Emma W längtar till nästa gång hon ska ha gympa!
Tack för veckobrev!
bra vecka
Kommenteringen är stängd.