Plutos veckobrev v.11

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

 

SVENSKA

 

Veckans bokstav

Denna vecka har vi trollat fram bokstaven Ss. I lådan låg bilder och ordbilderna SNÖ, SVART, SAND, SANDVARGEN, SURIKAT, SMÖRBLOMMA och SÖMNIGE SUNE. Vi sjöng Majas alfabetssång om Smörblomman. Vi tittade på Lennart Hellsings ABC om “Sömnige Sune” och på en kort faktafilm om Surikaten.  Vi har arbetat med Bokstavsslingan och övat på att skriva egna S-ord på skrivplattan. 

 

 

 

 

  

 

Språklust 

Vi har lyssnat efter och räknat antalet bokstavsljud i ord. Vi visade hur många vi hörde genom att lägga fram lika många kaplastavar/trästickor på mattan som antalet ljud. 

BÅT = tre kaplastavar/trästickor.

BANAN = fem kaplastavar/trästickor. 

 

 

Vilket nytt ord blir det?

Vi övade på att lägga till ett bokstavsljud innan ett ord för att se vilket nytt ord det blev. 

S + KO = SKO

P + RIS = PRIS

 

Vi övade även på att ta bort ett bokstavsljud i ett ord för att se vilket nytt ord det blev. 

BRO – B = RO

SKATT – S = KATT

 


MATEMATIK

Vi har fortsatt att jobba med symmetri och symmetrilinjen. I matteboken ritade vi in den andra sidan av symetrilinjen på ett rutpapper. Några fler har blivit klara med sin sifferbok som man då får ta hem. På ipad har vi spelat prick till prick 1-10 och 1-20, Pingvinspelet 1-10 och 1-20 där det gäller att hoppa på isflak i rätt ordning, Mata djuren med rätt antal bitar mat och Skraplott där man gissar siffran.

 

 

 

 

 

 

NO

Denna vecka var det röda gruppens tur att ha NO. Vi tittade på ett avsnitt av lite ovanligare fåglar och ett avsnitt av mycket ovanliga fåglar i sverige och gjorde häftet “Vinterfåglar” och satte rätt färg på de olika fåglarna.

 

 

 

IDROTT

Denna vecka hade gröna gruppen idrott. Vi inledde med väcka kroppen och sedan lekte två lekar. 

 

“Vattenmolekylerna”. 

I denna lek var vi indelade i grupper om tre (1 syre och 2 väteatomer). Vattenmolekylen fick sedan förvandlas och röra sig på olika sätt beroende på vilket instrument som spelades.

 

 

Hördes pinnarna förvandlades molekylen till en vattendroppe och trion skulle då hålla varandra i händerna och röra sig runt på tennisplanen.

Hördes trumman förvandlades molekylen till is och trion skulle då krypa tätt ihop och vara alldeles stilla.

Hördes bjällran förvandlades molekylen till vattenånga och då splittrades alla atomer och alla fick sväva runt fritt i salen. 

 

“Iskull”.

Några kompisar var Isare (kullare) och de förstelnade alla de rörde till is-statyer. Några kompisar var Solar och blev du nuddad av dem så tinade du upp och kunde vara med igen. 

 

Vi avslutade med utvärdering (tummen) och nedvarvning till lugn musik. 

 

 

 

 

 

SO

Mångrupperna (Nix ,Charon, Hydra)

 

Nix 

Då har Nix-gruppen haft sitt sista tillfälle med sagomattan. Vi började med att titta på ett avsnitt av sagomattan och sedan fick alla rita en framsida till boken Nix sagor. Alla har fått hem sin bok så att ni kan läsa alla spännande sagor hemma.

 

 

 

 

 

Simskola (Charon)

På sista simtillfället fick vi visa för simlärarna hur mycket vi lärt oss. Vi simmade bröst och ryggsim. Som avslutning simmade vi genom en vattenhinderbana. Det är härligt att se att alla elever har gjort framsteg utifrån de förkunskaper de inledde med. Simlärarna vill uppmuntra er familjer att fortsätta att öva och att hålla igång ert barns simfärdigheter. Ett enkelt sätt är att alltid ha som rutin att man avsätter tid både för simträning och lek de gånger man åker till badhuset. 

 

 

Hydra (Dramalek)

 

  • Namnkedjan
  • Barnens lekönskemål 

 

Idag var det sista gången för Hydra och förra gången fick barnen föreslå lekar som de ville leka sista gången. 

 

Lekarna som vi hann med och var önskade; 

  • Rörelsestopp 
  • Spegelmemory 
  • Katten och råttorna 
  • Denna ringen den ska vandra  

 

FRITIDS

 

Skogen

Vi kom inte iväg till Raketen den här veckan pga för få pedagoger under eftermiddagen. Nästa torsdag blir det en ny chans för den gröna gruppen. Vi är tillbaka 15.45.

 

Pyssel under veckan

Sockermålning och påskpynt har erbjudits till de som varit intresserade och de som nappat på våra förslag i början av veckan har sedan inspirerat fler kompisar att våga prova. Många behöver få chans att titta på när det pysslas innan de väljer att vara med.

 

 

 

 

Skola och hem

 

Information

 

Rocka sockorna

På måndag uppmärksammar vi allas olikheter genom att rocka sockorna. Ta på två olika sockor på morgonen.

 

Friluftsdag

På onsdag ska vi ha friluftsdag. Vi kommer att gå till Scoutstugan som ligger cirka 20 minuters promenad i lugn takt från lemshaga. Vi tar med egen lunchmatsäck hemifrån med dricka (ej läsk), vattenflaska och sedan något litet fika som tex en bulle eller en muffins. Vi går från skolan efter samlingen och är tillbaka i god tid till mellis 13:30. Matsäcken behöver ligga i en ryggsäck som barnet orkar bära själv. Ta på sköna skor/stövlar och hellre en tröja för mycket som går att ta av eftersom vi inte kan gå in någonstans och värma oss. Vädret kan ju vara lite lurigt så här års.

 

Mångrupperna

Eleverna är kvar i samma Mångrupp (gruppindelningen finns i schoolsoft), men byter nu aktivitet till den sista aktiviteten:

Nix = Simskola

Charon = Dramalek

Hydra = 

 

Till dig som har simskola!

Du behöver vara lämnade på skolan senast kl. 07.50 denna dag, lektionen startar 8.30 i Gustavsbergs badhus och vi kommer att åka skolskjuts dit och tillbaka. Klockan 8.00 avgår bussen från Lemshaga parkeringen. 

Det är även möjlighet att lämna direkt vid badhuset och då behöver ni var där senast 8.15. Där väntar barn och förälder in oss andra som kommer med bussen. Av säkerhetsskäl görs detta först efter överenskommelse med Maria samt att det meddelats in i schoolsoft.

 

I din ryggsäck behöver du ha med dig:

*badkläder

*handduk

*vattenflaska 

 

All annan utrustning som kan komma att behövas finns på badhuset. Inga simglasögon eller flythjälpmedel ska tas med. Tänk på att du ska kunna packa din ryggsäck själv och ha kolla på dina saker. Träna gärna hemma så att du är förberedd. 

Vi byter om i ett eget grupprum inne på damernas. Innan och efter simlektionen så duschar vi av kropp och knopp (tvål finns på badhuset). Vi lägger inte tid på att tvätta rent håret. Det får du göra hemma vid behov (så ta inte med schampo och balsam).

Två simlärare ansvarar för simundervisningen och Maria är med hela tiden, simlektionen är 30 minuter lång. 

 

Påsklov

Vecka 14 är det påsklov och vi behöver veta vilka barn som kommer att vara på fritids. Anmäl närvarotider eller ledighet på schoolsoft. Tack!

 

Nästa vecka

Måndag: Vi rockar sockorna

Tisdag:

Onsdag: Friluftsdag. Egen matsäck, dricka, vattenflaska och litet fika. Kläder efter väder.

Torsdag: Skogen – grön grupp. Skriv i schoolsoft om ni hämtar före 14.30. 

Fredag:

 

Trevlig helg! 

/Plutos pedagoger

 

6 kommentarer

Kommenteringen är stängd.